ΗΠΑ: Οι κωδικοί, από τη βαλίτσα στο σύννεφο

ΗΠΑ: Οι κωδικοί, από τη βαλίτσα στο σύννεφο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τεχνολογική επιχείρηση που διεκδικεί συμβόλαιο με το αμερικανικό Πεντάγωνο για την αποθήκευση ευαίσθητων στοιχείων έχει στενή συνεργασία με εταιρεία, η οποία συνδέεται με Ρώσο ολιγάρχη που περιλαμβάνεται σε λίστα με κυρώσεις. Αυτό προκύπτει από έρευνα του BBC, σύμφωνα με την οποία το πρότζεκτ Jedi, ένα τεράστιο κυβερνοσύννεφο (cloud), το οποίο θα μπορούσε μεταξύ άλλων να αποθηκεύσει ακόμη και κωδικούς εκτόξευσης πυρηνικών, πυροδοτεί ήδη φόβους για πλημμελή ασφάλεια. Ο Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, συνδέεται επίσης με την ομάδα C5, έναν όμιλο κυβερνοεπενδύσεων, που έχει συνεργαστεί στενά με τον βασικό πλειοδότη την Amazon Web Services (AWS). Τόσο η C5 όσο και η AWS διατείνονται ότι η C5 δεν ενέχεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τον διαγωνισμό. Ολες οι προσφορές είναι σφραγισμένες και το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου, με το επιχείρημα ότι είναι απόρρητες όλες οι πληροφορίες για τις εταιρείες που συμμετέχουν.

Σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί τη Ρωσία και την Κίνα, το Πεντάγωνο εγκαινίασε το σχέδιο Jedi (Joint Enterprise Defence Infrastructure), ένα από τα πλέον φιλόδοξα του αμερικανικού στρατού. Αντί τα στρατιωτικά μυστικά να αποθηκεύονται σε μικρούς servers κατά μήκος διαφορετικών τμημάτων στο Πεντάγωνο, τα στοιχεία θα φυλάσσονται στο cloud. Υπενθυμίζεται ότι η έννοια περιγράφει μεγάλο αριθμό απομακρυσμένων servers, που συνδέονται με το Ιντερνετ και περιέχουν τεράστιες ποσότητες πληροφοριών, στις οποίες η πρόσβαση είναι δυνατή από οπουδήποτε στον κόσμο. Ακρως απόρρητα μυστικά θα μπορούν λοιπόν να μεταφερθούν σε αυτό το σύννεφο.

Μεταξύ αυτών και διαβαθμισμένες λεπτομέρειες για οπλικά συστήματα, στρατιωτικό προσωπικό, μυστικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Θα μπορούν έτσι οι στρατιώτες στην πρώτη γραμμή να έχουν άμεση πρόσβαση στις τελευταίες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, καθιστώντας τους αποτελεσματικότερους στο πεδίο των μαχών.

Πάντως, πολλοί ειδικοί είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο σχέδιο. Ανάμεσά τους ο Τζον Ουίλερ, διευθυντής του ομίλου IT-AAC με έδρα την Ουάσιγκτον. «Δεν θα αποθήκευα τα πιο προσωπικά μου στοιχεία ούτε των συναδέλφων μου σε ένα εμπορικό cloud, τελεία και παύλα», ήταν η κατηγορηματική του απάντηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή