Νέες βολές από Καμμένο κατά της ΠΓΔΜ

Νέες βολές από Καμμένο κατά της ΠΓΔΜ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα «παραβίαση» της συμφωνημένης ανακωχής με το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε χθες ο Πάνος Καμμένος, ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, με αφορμή την επίσκεψή του στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και στο φυλάκιο επιτήρησης «Νίκη», ο ΥΕΘΑ διεμήνυσε προς τα Σκόπια πως αν εμμείνουν στη «ρητορική αλυτρωτισμού», τότε «η πόρτα της Ελλάδος» που είναι «πόρτα της Δύσης θα παραμείνει κλειστή». Η τοποθέτηση Καμμένου που συνοδεύθηκε από τη ρήση πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» καταδεικνύει στην πράξη πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βαδίζει πλέον καθαρά στον δικό του δρόμο, χωρίς να συνυπολογίζει την ευρύτερη κυβερνητική πολιτική και χωρίς να δεσμεύεται από τις πρωθυπουργικές προειδοποιήσεις, κατά το πρόσφατο παρελθόν, για κόκκινες γραμμές των οποίων η παραβίαση δεν θα γίνει ανεκτή. Την ίδια ώρα, η προχθεσινή ομιλία του κ. Καμμένου στη Βουλή δημιουργούσε παράλληλους πονοκεφάλους στο Μαξίμου.

Η αποστροφή του εντός της εθνικής αντιπροσωπείας, περί «πιθανής ύπαρξης μυστικής συμφωνίας Κοτζιά – Ζάεφ», έφερε τη σφοδρή αντίδραση του τέως ΥΠΕΞ, ο οποίος, θέλοντας να πιέσει το Μαξίμου, επέλεξε να «μην ανακαλέσει στην τάξη» τον ίδιο τον κ. Καμμένο, αλλά να εμπλέξει τον πρωθυπουργό, ζητώντας την παρέμβασή του. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξεδόθη, καλεί «τον υπουργό Εξωτερικών και πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να αποδοκιμάσει, άμεσα και δημόσια, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για τη συκοφαντική δήλωσή του στη Βουλή των Ελλήνων περί μυστικής συμφωνίας». Η ανακοίνωση, συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους ,κατηγορεί τον μικρό κυβερνητικό εταίρο για υιοθέτηση «ακροδεξιών μυθευμάτων». Κάτι επιπλέον που έχει ενδιαφέρον και επιβεβαιώνει τη βούληση Κοτζιά να δημιουργεί «μικρές οχλήσεις» στο Μαξίμου, είναι ότι ο πρώην ΥΠΕΞ επέλεξε να απαντήσει όχι με προσωπική του ανακοίνωση, αλλά του «Πράττω», στέλνοντας μήνυμα πως εξακολουθεί να κρατά διαχωριστικές γραμμές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ανακοίνωση, δε, τελειώνει με τη φράση πως «το “Πράττω”, για άλλη μία φορά, δηλώνει ότι θα εναντιωθεί με όλες του τις δυνάμεις στον ευτελισμό της δημόσιας ζωής», φράση που κατά πληροφορίες υπήρχε στην 9σέλιδη επιστολή παραίτησης προς τον κ. Τσίπρα.

Αντίδραση από το Μαξίμου στην ανακοίνωση Κοτζιά δεν υπήρξε. Οπως δεν υπήρξε και στην τοποθέτηση Καμμένου. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ασφαλείς πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν πως το Μαξίμου έχει περάσει σε φάση πλήρους «αποκοπής του ομφάλιου λώρου» από τον κυβερνητικό εταίρο. Στο πλαίσιο αυτό δεν ενοχλούνται από τη ρητορική Καμμένου, αναγνωρίζοντας την «καθαρή θέση του στο Σκοπιανό» και την επακόλουθη προσπάθεια να αποκομίσει από αυτήν πολιτικά οφέλη. Ετσι, και με δεδομένο το τέλος της συνεργασίας τους που είναι πλέον θέμα χρόνου, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «θα ήταν ανέντιμο» να τον στραγγαλίσουν πολιτικά ζητώντας του να συστρατευθεί με μία θέση που εξαρχής διαφωνεί. Από τα παραπάνω προκύπτει πως το κυβερνητικό δίδυμο έχει μπει οριστικά και αμετάκλητα στη λογική ενός «βελούδινου διαζυγίου» που έχει προαναγγελθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή