Διαφωνίες για τον τρόπο εκλογής Προέδρου

Διαφωνίες για τον τρόπο εκλογής Προέδρου

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενική συμφωνία επί της ανάγκης να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, αλλά διαφωνίες ως προς τον τρόπο μέσω του οποίου αυτό θα επιτευχθεί, όπως επίσης και διάσταση απόψεων αναφορικά με άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως τα δημοψηφίσματα, καταγράφονται στις συνεδριάσεις της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Εχει διατυπωθεί η άποψη ότι το να προκαλούμε εκλογές, αρνούμενοι τη συνταγματική επιταγή της συναινετικής εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, συνιστά ερμηνευτικό περίγελο εν σχέσει με το πώς ερμηνεύουμε το Σύνταγμα», είπε ο εισηγητής της Ν.Δ. Κ. Τασούλας και συμπλήρωσε: «Προτείνουμε την απλούστερη και κοινοβουλευτικότερη των διαδικασιών, δηλαδή μετά την ψηφοφορία όπου χρειάζονται 200 ψήφοι, εν συνεχεία 180, να πάμε στην ίδια Βουλή σε τρίτη ψηφοφορία, στην πλειοψηφία των 151 βουλευτών».

«Η πρότασή μας προσπαθεί να αποτρέψει την καταφυγή σε εκλογές, δίνοντας ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στη Βουλή για να διαμορφωθούν οι απαραίτητες συναινέσεις με πλειοψηφία τριών πέμπτων», είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Δουζίνας. Υπενθυμίζεται ότι ο μεγάλος κυβερνητικός εταίρος προτείνει να υπάρξει πρόβλεψη για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, στην περίπτωση που μια σειρά από απόπειρες ανάδειξής του στο Κοινοβούλιο, με ψηφοφορίες επί εξάμηνο, αποδειχθούν άκαρπες.

«Με βάση το σκεπτικό του κ. Δουζίνα ότι μετά από κάποιες ψηφοφορίες θα πάμε σε άμεση εκλογή, θέτουμε κακίστως επί τάπητος το θέμα της σύγχρονης μορφής του πολιτεύματος, της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας», σχολίασε εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι θα αποσυνδέσουμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, επιλέγοντας μια καθαρή κοινοβουλευτική λύση» επισήμανε ο Ευάγγ. Βενιζέλος, αναφέροντας ως εναλλακτική λύση «τη μείωση της πλειοψηφίας για την εκλογή στο όριο της δεδηλωμένης. Διότι αν δεν έχεις 151 για να εκλέξεις Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά πάσα πιθανότητα έχεις χάσει και τη δεδηλωμένη και πρέπει η χώρα να πάει σε εκλογές», είπε.

Σε εναλλακτική απλής πλειοψηφίας, αλλά από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα, αναφέρθηκε ο κ. Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι), σημειώνοντας ότι το σώμα αυτό θα το αποτελούν οι βουλευτές, οι ευρωβουλευτές, οι περιφερειάρχες και οι 21 δήμαρχοι των μεγαλυτέρων πληθυσμιακά δήμων της χώρας.

Υπέρ της άμεσης εκλογής από τον λαό τάχθηκαν η Χρυσή Αυγή και οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, ενώ το ΚΚΕ διαφώνησε με την αλλαγή της πρόβλεψης να διαλύεται η Βουλή αν δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο.

Με αφορμή τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για απεμπλοκή των δύο ζητημάτων, σχολίασε καυστικά ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, υπενθυμίζοντας τη στάση του κυβερνώντος κόμματος το 2014: «Το ότι έρχεστε σήμερα και αναγνωρίζετε πόσο λάθος καταστροφικό ήταν αυτό που κάνατε, είναι μια έμμεση παραδοχή του εγκλήματος του παρελθόντος. Εκλαμβάνω ότι προφανώς αυτό σημαίνει από τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2020, ή όποτε γίνουν οι εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η χώρα δεν θα πάει σε εκλογές». Με αντίστοιχο τρόπο σχολιάστηκε και η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα δημοψηφίσματα.

«Οι προϋποθέσεις για ένα δημοψήφισμα είναι η σαφήνεια του ερωτήματος, δηλαδή να μην έχει πολλαπλές και αμφίσημες ερμηνείες, και η δέσμευση προς το αποτέλεσμα», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της πλειοψηφίας Χρ. Παπαδόπουλος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ θυμίζει περίπου τον δολοφόνο που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος. Ολη η πρότασή σας για το Σύνταγμα επιτρέπει σε μας να θυμόμαστε τι έγινε το καλοκαίρι του 2015, την προκήρυξη σε χρόνο express του δημοψηφίσματος, με ένα ερώτημα το οποίο δεν ήταν εύληπτο, το “Οχι” το οποίο είχε προταχθεί του “Ναι” και στη συνέχεια το “Οχι το οποίο επικράτησε και έγινε “Ναι” μέσα σε πέντε μέρες», επισήμανε ο Κ. Χατζηδάκης.

Προϋπολογισμός

Το κλίμα της συζήτησης στην επιτροπή χαρακτηρίζεται από ήπιους τόνους, που όμοιοί τους πάντως δεν αναμένονται στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, η οποία άρχισε χθες και θα κορυφωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της προσεχούς Τρίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή