Ενίσχυση 10% ιδίων κεφαλαίων για τον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης το 2017

Ενίσχυση 10% ιδίων κεφαλαίων για τον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης το 2017

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίσχυση του ενεργητικού και των ιδίων κεφαλαίων κατά περίπου 10% σημείωσε το 2017 ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας, ενώ αύξηση κατά περίπου 11% σημείωσε και ο δείκτης φερεγγυότητας. Οπως παρατηρεί η KPMG στην ετήσια έκθεσή της για την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά, η αύξηση του ενεργητικού και των ιδίων κεφαλαίων του κλάδου οφείλεται κυρίως στη διακράτηση των κερδών και όχι στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της αγοράς.

Επιπλέον, παρά την αύξηση του δείκτη φερεγγυότητας (SCR), ο αντίστοιχος δείκτης του κλάδου παραμένει από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα ο δείκτης σε επίπεδο Ελλάδος ανήλθε το 2017 στο 173%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός διαμορφώθηκε στο 239%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και από τη σύγκριση του δείκτη ελάχιστης κεφαλαιακής απαίτησης (MCR), ο οποίος, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε σημαντικά στο 452%, παραμένει αισθητά χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώθηκε στο 648%.

Με βάση τα συμπεράσματα της έκθεσης που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση από τον γενικό διευθυντή στο τμήμα ελέγχου ασφαλιστικών επιχειρήσεων της KPMG Φίλιππο Κάσσο, η κερδοφορία του ασφαλιστικού κλάδου παρέμεινε το 2017 σε ικανοποιητικά επίπεδα, με την απόδοση κεφαλαίων (ROE) να διαμορφώνεται στο 11% και την απόδοση ενεργητικού (ROA) στο 2%.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα διαχειριστικά έξοδα, παρατηρήθηκε βελτίωση κερδοφορίας του κλάδου ζωής σε σχέση με τις γενικές ασφαλίσεις, που συνεχίζουν ωστόσο να καταγράφουν μεγαλύτερες αποδόσεις. Το επίπεδο των επενδύσεων και αποδόσεων επενδύσεων διαμορφώθηκε στο 2,2% και κινήθηκε σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες επενδύουν κυρίως σε ομολογιακό χαρτοφυλάκιο με ποσοστά πάνω από 80% σε σχέση με το 65% της Ευρώπης. Από πλευράς αποδοτικότητας, ο δείκτης εξόδων κινήθηκε ανοδικά κατά μία μονάδα στο 17%, ενώ και το κόστος πρόσκτησης αυξήθηκε περαιτέρω κατά μία μονάδα στο αυτοκίνητο. Αισθητή ήταν επίσης και η μείωση της αποθεματοποίησης, αλλά και η αύξηση των αποζημιώσεων, με την απελευθέρωση αποθεμάτων προηγούμενων χρήσεων να συνεχίζεται μία ακόμη χρονιά, γεγονός που βοήθησε σημαντικά στη διατήρηση της κερδοφορίας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, συζητήθηκαν επίσης τα διλήμματα που αντιμετωπίζει ο ασφαλιστικός κλάδος, με έμφαση σε θέματα όπως η ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών υπηρεσιών, η ανάπτυξη συμμαχιών, η επιλογή των βέλτιστων καναλιών διανομής, καθώς και η επιλογή των κατάλληλων αγορών και προϊόντων για κάθε επιχείρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή