Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: «Εφαρμόσαμε τους κανόνες που προβλέπονται»

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: «Εφαρμόσαμε τους κανόνες που προβλέπονται»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αστυνομικοί ενήργησαν όπως προβλέπουν οι κανόνες, ενώ ο Ζακ Κωστόπουλος υπέστη οξύ καρδιακό επεισόδιο πριν έρθει σε επαφή μαζί τους. Αυτός ήταν ο βασικός υπερασπιστικός ισχυρισμός των τεσσάρων αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που κατηγορούνται για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Απολογήθηκαν χθες ενώπιον του ανακριτή, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς να τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι. Εις βάρος τους είχε ασκηθεί δίωξη μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που τους έδειχνε να περνούν χειροπέδες στον αιμόφυρτο και αναίσθητο Ζακ Κωστόπουλο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι ένστολοι «με κλωτσιά, με παρατεταμένο πάτημα του χεριού και με πάτημα στο πόδι» προκάλεσαν σωματική βλάβη στον 35χρονο, εξαιτίας της οποίας υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο, που επέφερε τον θάνατο. «Συνεπεία των διάσπαρτων τραυμάτων που οφείλονται στη συμπεριφορά τόσο δική σου όσο και όλων των συγκατηγορουμένων σου προκλήθηκαν ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου, οι οποίες συνδέονται αιτιωδώς με τα ανωτέρω τραύματα και οδήγησαν στον θάνατο», επισημαίνεται στο κατηγορητήριο.

Στα απολογητικά υπομνήματα που συνέταξαν με τη συνδρομή των συνηγόρων τους Θάνου Πλεύρη και Κώστα Γιαννελάκη, οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί αρνήθηκαν τις κατηγορίες και υποστήριξαν ότι εφάρμοσαν τους κανόνες που προβλέπονται στα εγχειρίδια των αστυνομικών σχολών. «Το σήμα αφορούσε σε εν εξελίξει ληστεία σε κοσμηματοπωλείο από άτομο που κρατούσε επικίνδυνο αντικείμενο», κατέθεσαν οι αστυνομικοί επισημαίνοντας ότι το εις βάρος τους κατηγορητήριο αποδέχεται ότι ο Ζακ Κωστόπουλος «ήταν δράστης ληστείας που είχε εισέλθει κραδαίνοντας μαχαίρι σε κατάστημα για να αφαιρέσει ξένα αντικείμενα».

Τεχνική έκθεση

Για να ενισχύσουν, μάλιστα, τον ισχυρισμό τους ότι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν έναν επικίνδυνο δράστη, επικαλέστηκαν στο υπόμνημά τους τεχνική έκθεση που συντάχθηκε κατόπιν επεξεργασίας των «επίμαχων» βίντεο. Σε αυτήν επισημαίνονται επί λέξει τα ακόλουθα για τον Ζακ Κωστόπουλο: «Φαίνεται στο αριστερό του χέρι να προεξέχει ασημίζον μακρόστενο νύσσον αντικείμενο, το οποίο προσομοιάζει απόλυτα με το κατασχεθέν μαχαίρι». Οι τέσσερις ένστολοι ισχυρίστηκαν ακόμα ότι, για να αφοπλίσουν και να ακινητοποιήσουν τον Κωστόπουλο, έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες «όπως ακριβώς περιγράφονται στο εγχειρίδιο που διδάσκεται στις αστυνομικές σχολές για τη σύλληψη και χειροπέδηση». Στα υπομνήματά τους, μάλιστα, παρέθεσαν σχετικό απόσπασμα κειμένου στο οποίο περιγράφεται η διαδικασία. Επικαλούμενοι, τέλος, την έκθεση νεκροψίας που συνέταξε ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Κωστόπουλου, τόνισαν ότι το θύμα υπέστη το οξύ καρδιακό επεισόδιο πριν φτάσουν στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος. «Οι όποιες επαφές, πέραν του ότι ήταν σε μη καίρια σημεία και απολύτως νόμιμες, δεν είναι σε καμία περίπτωση επικίνδυνες σωματικές βλάβες που οδήγησαν στον θάνατο», κατέθεσαν ενώπιον του ανακριτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή