Μεταναστευτικό: Συνεχίζεται η κατά παρέκκλιση υπογραφή δημοσίων συμβάσεων

Μεταναστευτικό: Συνεχίζεται η κατά παρέκκλιση υπογραφή δημοσίων συμβάσεων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή προς ψήφιση προωθήθηκε χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό τον τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλες διατάξεις». Παρά τις επισημάνσεις της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων –επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου– προς το υπουργείο, τις οποίες είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της 8ης Δεκεμβρίου 2018, ότι οι προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν παρεκκλίσεις από διατάξεις της κείμενης εθνικής νομοθεσίας που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις, οι επίμαχες διατάξεις δεν μεταβλήθηκαν, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η ενημέρωση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής έγινε μόνο για λόγους τυπικούς.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής νομοθετεί τη συνέχιση της κατά παρέκκλιση υπογραφής δημοσίων συμβάσεων, καθώς η κατάσταση στο μεταναστευτικό – προσφυγικό παραμένει επείγουσα.

Οπως ορίζεται στο άρθρο 1, με απόφαση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε δημόσια εγκατάσταση κρίνεται κατάλληλη ή να μισθώνονται ιδιωτικές για την κάλυψη των αναγκών της προσωρινής στέγασης και φιλοξενίας. Η έννοια «της μίσθωσης ιδιωτικών ακινήτων» προβλέπεται σε πολλά άρθρα του νομοσχεδίου, προκειμένου προφανώς να υπάρχει νομοθετική κάλυψη για το γεγονός ότι πολλές δομές φιλοξενίας έχουν δημιουργηθεί σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Με το άρθρο 5 του νομοσχεδίου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αποκτά την πλήρη αρμοδιότητα για όλα τα θέματα που αφορούν την «υλοποίηση στεγαστικών προγραμμάτων και προγραμμάτων παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής».

Στο άρθρο 6 καθορίζεται ότι μισθώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του νόμου χωρίς την τήρηση συγκεκριμένων διαδικασιών θεωρούνται νόμιμες. Επίσης παρατείνεται έως και τις 31.12.2019 η ισχύς συμβάσεων που έληγαν στο τέλος αυτού του χρόνου, λόγω έκτακτης και κατεπείγουσας ανάγκης.

Και όμως η γνώμη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (στην οποία κοινοποιήθηκε το νομοσχέδιο ελάχιστα πριν προωθηθεί στη βουλή) ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στη συνέχιση της διαδικασίας των παρεκκλίσεων.

Οι διατάξεις που έχουν θεσπιστεί για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων «συνιστούν κομβικές θεσμικές πολιτικές επιλογές της πολιτείας, αποτελούν τους πυλώνες του προγράμματος μεταρρύθμισης του ελληνικού συστήματος δημοσίων συμβάσεων και αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό, στον εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών, στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ενίσχυσης της διαφάνειας στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων», είχε επισημάνει η Αρχή προς το υπουργείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή