«Ντόπινγκ» μέσω κατανάλωσης κρέατος;

«Ντόπινγκ» μέσω κατανάλωσης κρέατος;

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα θετικό δείγμα από την «ασημένια» ολυμπιονίκη Μαρία Γκουανταλούπε Γκονζάλες έφερε στην επιφάνεια το θέμα της επίδρασης βόειου κρέατος εμβολιασμένου με ορμόνες στον ανθρώπινο οργανισμό. Η Μεξικανή πρωταθλήτρια του βάδην ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση βοδινού κρέατος έφταιγε για την τρενμπολόν (αναβολικό στεροειδές που χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία) που βρέθηκε σε δείγμα της. Οι άνθρωποι του Διεθνούς Οργανισμού Αντιντόπινγκ δεν αποκλείουν να έχει συμβεί, αλλά, όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχει τρόπος για να εξακριβωθεί εάν ένα θετικό τεστ προέρχεται από χρήση ουσιών ή από κατανάλωση κρέατος με ορμόνες.

Στην ιατρική κοινότητα οι απόψεις διίστανται. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με ασφάλεια ότι ποσότητα «μολυσμένου» κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε θετικό εύρημα. Για την τρενμπολόν όπως και για την κλενμπουτερόλ (διατίθεται σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα) υπάρχουν καταγγελίες ότι χρησιμοποιούνται παρανόμως για τη βελτίωση του μεγέθους των ζώων.

Η αθλήτρια από το Μεξικό είναι αποφασισμένη να αποδείξει την αθωότητά της και στο πλευρό της έχει και την ολυμπιακή επιτροπή της χώρας της. Η, όπως την αποκαλούν, Λουπίτα δεν είναι η πρώτη που θεωρεί υπεύθυνο το βόειο κρέας για θετικό τεστ. Κατά το παρελθόν πολλοί αθλητές και αθλήτριες –ειδικά Μεξικανοί ή όσοι έκαναν προετοιμασία στο Μεξικό– ισχυρίστηκαν ότι τα θετικά τους δείγματα προήλθαν από την τροφή.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Μεξικανός πυγμάχος Σαούλ Κανέλο Αλβάρεθ βρέθηκε θετικός σε κλενβουτερόλη και τιμωρήθηκε μόνο με έξι μήνες διότι δήλωσε ότι έφταιγε η κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος. Αντίθετα, η Διεθνής Ομοσπονδία Χόκεϊ στον πάγο δεν δέχθηκε τον αντίστοιχο ισχυρισμό του Μάρκο Κετούνεν (Εσθονία) και τον τιμώρησε με τέσσερα χρόνια.

Στο μολυσμένο κρέας χρέωσαν τα θετικά δείγματα ο δευτεραθλητής κόσμου στο άλμα εις μήκος Τζάριον Λόουσον (ΗΠΑ) και ο συμπατριώτης του Γουίλιαμ Κλέι, τρεις φορές ολυμπιονίκης σε τριπλούν και μήκος. Οι οργανισμοί αντιντόπινγκ έχουν ενημερώσει τους αθλητές να προσέχουν το κρέας από το Μεξικό και την Κίνα, αλλά δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να αποδείξουν από πού προέρχεται το θετικό δείγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή