Θετική εξέλιξη για την οικονομία οι εκλογές, λέει η Citigroup

Θετική εξέλιξη για την οικονομία οι εκλογές, λέει η Citigroup

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία θεωρεί η Citigroup τη διεξαγωγή γενικών εκλογών το 2019, καθώς είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις και τις αγορές, τη στιγμή που οι προοπτικές της Ελλάδας θα παραμείνουν εξαρτημένες από την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.

Οπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, αν και φέτος το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να κινηθεί στο 2,2%, που είναι ο ταχύτερος ρυθμός από το 2007, το επίπεδό του παραμένει περίπου 25% χαμηλότερα από την κορυφή του 2007.

Η ανάπτυξη, όπως τονίζει, εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές (κυρίως τις εισπράξεις από τον τουρισμό) και τις επενδύσεις με βοήθεια των κονδυλίων της Ε.Ε., ενώ η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει αδύναμη και δεν αναμένεται να επιταχυνθεί, καθώς ο πληθυσμός συρρικνώνεται κατά περίπου 0,4% ετησίως. Επίσης, ο δείκτης αποταμίευσης είναι αρνητικός, με τις εσωτερικές αποταμιεύσεις να εξακολουθούν να είναι, σε μεγάλο βαθμό, ανεπαρκείς για να καλύψουν τις επενδυτικές ανάγκες της οικονομίας, αφού οι πραγματικές επενδύσεις μειώθηκαν περίπου κατά 65% από το 2007. Οι τραπεζικές πιστώσεις συνεχίζουν επίσης να συρρικνώνονται λόγω του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι δομικές αδυναμίες επιμένουν, όπως σημειώνει. Παράλληλα, παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και μια τεράστια εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών βελτιώθηκε λιγότερο από ό,τι σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη Citi, τα επόμενα πέντε χρόνια η ανάπτυξη θα σημειώσει σημαντική επιβράδυνση σε επίπεδα αρκετά κάτω του 2%. Για το 2019 εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 1,8%, τη διετία 2020-2021 θα κινηθεί στο 1,5%, το 2022 στο 1,4% και το 2023 στο 1,3%. To χρέος αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς και σταδιακά και από 183% του ΑΕΠ φέτος θα βρεθεί στο 180% το 2019, στο 175% το 2020, στο 170% το 2021, στο 165% το 2022 και στο 160% το 2023.

Αναφερόμενη στον τραπεζικό κλάδο, επισημαίνει πως το σχέδιο που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος πρόσφατα και το οποίο έχει στόχο να δημιουργήσει ένα είδος «κακής τράπεζας» για να μεταφέρει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, μπορεί να συμβάλει στην αποδέσμευση κάποιων τραπεζικών πιστώσεων, βοηθώντας έτσι την οικονομία την περίοδο 2019-2020. Συνολικά, ωστόσο, όπως προειδοποιεί, οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τις διακυμάνσεις της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, οι οποίοι παραμένουν το μόνο σχεδόν κανάλι χρηματοδότησης για την οικονομία.

Τέλος, σύμφωνα με τη Citi, οι εκλογές του 2019 είναι θετικό στοιχείο για την Ελλάδα. Η βελτίωση της οικονομίας έχει οδηγήσει σε ανάκαμψη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, σε σχέση με τα χαμηλά του 2017, περίπου στο 25%, αλλά όχι αρκετά ώστε να ξεπεράσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη Ν.Δ., η οποία εξακολουθεί να προηγείται με 37%. Μια συντηρητική κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι πιο φιλική προς την αγορά και τις επιχειρήσεις από ό,τι ο σημερινός συνασπισμός, αν και μπορεί να είναι δύσκολο να σχηματιστεί, δεδομένης της σημερινής δομής του Κοινοβουλίου, καταλήγει η αμερικάνικη τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή