Διακοπές στην Ελλάδα με οδηγό… τα παιδιά

Διακοπές στην Ελλάδα με οδηγό… τα παιδιά

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστρέψατε μόλις από τις οικογενειακές διακοπές, αλλά νιώθετε πιο κουρασμένοι απ’ ό,τι φύγατε. Ο λόγος; Κανείς δεν σας είχε ενημερώσει ότι το ξενοδοχείο δεν διέθετε ασανσέρ και θα κουβαλούσατε τρεις ορόφους το παιδί σας αγκαλιά. Δεν είχατε αντιστοίχως φανταστεί ότι η αναμονή για την είσοδο σε κορυφαίο αρχαιολογικό χώρο θα ξεπερνούσε τις δύο ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο. Και το κυριότερο, δεν είχατε ιδέα ότι το νησί που επιλέξατε απευθύνεται σε ηλικίες μέχρι 25 ετών και αποτελεί προορισμό «ξεφαντώματος».

Οι παραπάνω καταστάσεις ίσως ηχούν αστείες σε Ελληνες γονείς που παραθερίζουν στην πατρίδα τους, ωστόσο είναι εξαιρετικά συνήθεις σε ταξιδιώτες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που αποφασίζουν να έρθουν συν γυναιξί και τέκνοις τα καλοκαίρια στην Ελλάδα. «Κάθε χρόνο με πλησίαζαν φίλοι και συνεργάτες με ένα κοινό αίτημα: βοήθησέ μας να κανονίσουμε οικογενειακές διακοπές στην πατρίδα σου», διηγείται στην «Κ» η κ. Κατερίνα Μακατούνη, που ζει εδώ και 11 χρόνια στις ΗΠΑ, αλλά διατηρεί στενή σχέση με την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα της την Κρήτη. «Είχα συμβουλεύσει και κατευθύνει τόσους ενδιαφερόμενους, που συν τω χρόνω είχα πλέον έτοιμες απαντήσεις», θυμάται σήμερα η κ. Μακατούνη.

Σε μία από τις καθιερωμένες τηλεφωνικές συνδέσεις Βοστώνη – Ηράκλειο, η Κατερίνα συνομιλεί με τις παιδικές της φίλες, Μαρία Γιαννούλη και Μαρία Τσιγώνη, επισημαίνοντας το εν λόγω κενό στην τουριστική αγορά. «Καθώς εκείνη την εποχή είχαμε όλες μας μικρά παιδιά, διαπιστώναμε ότι δεν υπήρχαν εξειδικευμένες υπηρεσίες για οικογένειες που ήθελαν να επισκεφθούν την Ελλάδα, παρόλο που η χώρα μας ενδείκνυται για οικογενειακές διακοπές», εξηγεί στην «Κ» η κ. Γιαννούλη. Οι τρεις μητέρες αποφασίζουν, λοιπόν, το 2014 να συλλέξουν τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες με καρότσια και πορτ μπεμπέ σε ένα blog: KidsLoveGreece. «Προσφέρουμε πληροφοριακό υλικό “from parents to parents”, που στηρίζεται αποκλειστικά σε δικές μας εμπειρίες, προτείνουμε καταλύματα που γνωρίζουμε ιδίοις όμμασι και δεν δεχόμαστε διαφημιστικές καταχωρίσεις», συμπληρώνει η κ. Τσιγώνη.

Διακοπές στην Ελλάδα με οδηγό… τα παιδιά-1

Οι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των παιδιών ξεναγήσεις είναι περιζήτητες από τους Αμερικανούς ταξιδιώτες. «Απαξ και ικανοποιηθούν τα παιδιά, χαίρονται διπλά οι γονείς», τονίζουν οι τρεις συνεργάτιδες.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το blog προσείλκυσε χιλιάδες χρήστες και οι απορίες έπεφταν «βροχή». «Η Ελλάδα ασκεί γοητεία στους Αμερικανούς υψηλού μορφωτικού επιπέδου, για πολλούς λόγους πέρα από τις παραλίες, τις οποίες μπορούν να τις βρουν πολύ πιο κοντά τους γεωγραφικά» ισχυρίζεται η κ. Μακατούνη, «έρχονται Ελλάδα για τη μυθολογία, την Ιστορία, το φαγητό, τους ανθρώπους και τέλος τα νησιά μας». Συχνά, μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα αποτελεί επιλογή των παιδιών, που διδάσκονται μυθολογία στο σχολείο. Αλλωστε, η τεράστια επιτυχία της σειράς των παιδικών βιβλίων «Percy Jackson», που πραγματεύεται με παιγνιώδη τρόπο την ελληνική μυθολογία, έχει καταστήσει τον Ποσειδώνα και την Αρτεμη διάσημους στα δημοτικά του Μανχάταν και της Σίλικον Βάλεϊ.

Πριν από δύο χρόνια, οι τρεις φίλες αποφάσισαν να δώσουν επαγγελματικό χαρακτήρα στο blog, που μετατράπηκε σε site, μέσω του οποίου μπορεί κανείς να κλείσει δωμάτιο σε ορισμένα ξενοδοχεία, αλλά προπάντων να λάβει μια ταξιδιωτική πρόταση «tailor made». Μεταξύ των πιο περιζήτητων υπηρεσιών είναι οι ξεναγήσεις παιδιών σε αρχαιολογικούς χώρους (Ακρόπολη, Μυκήνες, Κνωσό, Ακρωτήρι κ.α.), μια εμπειρία προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε ηλικίας. «Οι ξεναγοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε, δίνουν έμφαση στη διάδραση, ενώ συχνά προμηθεύουν τα παιδιά με συσκευές, μέσω των οποίων βλέπουν τρισδιάστατες εικόνες των μνημείων, κάτι που δίνει φτερά στη φαντασία τους», τονίζει η κ. Γιαννούλη, που ακολουθώντας μια προτροπή της κόρης της, δημιούργησε ταξιδιωτικές διαδρομές βάσει των περιπετειών του γιου του Ποσειδώνα, του περίφημου Percy Jackson (βιβλία κυκλοφορούν και στα ελληνικά).

Δραστηριότητες

Ωστόσο, για να ικανοποιηθούν μικροί και μεγάλοι, καθώς συχνά κάνουν από κοινού διακοπές τρεις γενιές, διατίθεται μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων: από πεζοπορία και ιστιοπλοΐα μέχρι live cooking, μάζεμα ελιών και παρατήρηση του έναστρου ουρανού με τηλεσκόπιο. «Επειδή οι προτάσεις μας στηρίζονται στα βιώματά μας, διοργανώνουμε διακοπές στην Αθήνα, στη Νάξο, στην Κρήτη και βέβαια στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, που χαίρουν παγκοσμίου φήμης», διευκρινίζει η ίδια, «ενημερώνουμε, ωστόσο, ότι τα δύο διάσημα νησιά δεν είναι ιδανικά για παιδιά».

Το καλοκαίρι που μας πέρασε οι τρεις Κρητικές φίλες διοργάνωσαν διακοπές για περισσότερες από 800 οικογένειες. «Το 80% των πελατών μας είναι Αμερικανοί, ωστόσο, έχουμε και Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς, Ινδούς, Σαουδάραβες και Λιβανέζους», απαντά η κ. Μακατούνη. Προτεραιότητα της οnline εταιρείας είναι να προετοιμάζουν τους γονείς-ταξιδιώτες για όλα όσα θα συναντήσουν στη διάρκεια των διακοπών τους και να περιορίζουν στο μέτρο του δυνατού την ταλαιπωρία. «Δεν τους παρουσιάζουμε ειδυλλιακές τις συνθήκες, αντίθετα τους λέμε ότι το οδικό δίκτυο, για παράδειγμα, δεν είναι καλό ή ότι τα πλοία καθυστερούν, έτσι αποφεύγονται οι απογοητεύσεις», διευκρινίζει η ίδια.

«Θέλαμε να κάνουμε μια ημερήσια εκδρομή από την Αθήνα στις Μυκήνες με ενδιάμεση στάση σε ένα μικρό χωριό, απ’ όπου καταγόταν ο παππούς τού συζύγου μου, αλλά τα μόνα στοιχεία που είχαμε ήταν το όνομα του χωριού και μια παλιά φωτογραφία», αναφέρει στις αξιολογήσεις η Χριστίνα από τις ΗΠΑ. «Η Κατερίνα [Μακατούνη] μερίμνησε για όλα, κάλεσε μέχρι στο καφενείο του χωριού για να δει αν κάποιος γνώριζε την οικογένεια, ενώ η ξεναγός μας υπομονετικά έδειχνε τη φωτογραφία σε γείτονες. Κανένα συμβατικό πρακτορείο δεν θα ασχολιόταν με μια τέτοια περίπτωση», καταλήγει η Αμερικανίδα ταξιδιώτισσα, που προ ημερών έλαβε μια χριστουγεννιάτικη κάρτα με ευχές από τους Ελληνες συγγενείς της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή