Αγώνας δρόμου για τρεις σημαντικές αποκρατικοποιήσεις

Αγώνας δρόμου για τρεις σημαντικές αποκρατικοποιήσεις

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ολοκλήρωση τριών σημαντικών αποκρατικοποιήσεων. Πρόκειται για τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΑΑ, ΔΕΣΦΑ και Ελληνικού, οι οποίες, εφόσον ολοκληρωθούν, θα φέρουν στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ και του ελληνικού Δημοσίου πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Καθώς όμως το 2018 πλησιάζει στη λήξη του και οι επικρίσεις των θεσμών πληθαίνουν, η κυβέρνηση καταβάλλει ύστατη προσπάθεια οι συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις είτε να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους είτε να προχωρήσουν σε ένα ικανοποιητικό βαθμό.

Ειδικότερα, στόχος είναι να έχουμε οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας της σχετικής με τον ΔΑΑ μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου έτσι ώστε να εκταμιευθεί το τίμημα του 1,115 δισ. ευρώ που τη συνοδεύει. Επίσης, επιδίωξη είναι να κλείσει η συμφωνία του ΔΕΣΦΑ, που πολυκαίρισε λόγω καθυστερήσεων στη ΡΑΕ, και η οποία θα αποφέρει επιπλέον 0,25 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το Ελληνικό, είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ένα κλείσιμο της συμφωνίας μέσα στο 2018. Ετσι η προσπάθεια εστιάζεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού παραχώρησης της άδειας του καζίνο. Μια τέτοια συμφωνία θα κλείσει ίσως το μεγαλύτερο μέτωπο που παραμένει ανοικτό σήμερα για την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Η κυβέρνηση όμως έχει επιπλέον λόγους να επείγεται να κλείσει όλα τα παραπάνω. Εκτός από τις επικρίσεις που δέχεται, με τα συγκεκριμένα μέτωπα ανοικτά, δεν μπορεί να αναμένει μια θετική (δεύτερη) μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν μπορεί να αναμένει μια συμφωνία για το χρέος και την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι οι κοινοτικές αρχές μέσα σε χρόνο-ρεκόρ αποσαφήνισαν ότι η νέα συμφωνία για τον ΔΑΑ δεν εμπεριέχει κρατική ενίσχυση. Αυτή η διαδικασία-εξπρές, όπως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές, έγινε με γνώμονα να δοθεί η ευκαιρία στους κυβερνώντες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία μέσα στο έτος. Μένει στην ελληνική κυβέρνηση να δείξει εάν μπορεί να το επιτύχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή