Στη ΔΕΗ ο «λογαριασμός» της ΛΑΡΚΟ

Στη ΔΕΗ ο «λογαριασμός» της ΛΑΡΚΟ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση ζωής στη ΛΑΡΚΟ, αγοράζοντας χρόνο με έξοδα της ΔΕΗ, δίνει η κυβέρνηση, παραμερίζοντας το συνολικότερο πρόβλημα βιωσιμότητας της μεταλλευτικής βιομηχανίας και των επιπτώσεών της όχι μόνο στη ΔΕΗ αλλά συνολικά στην οικονομία της χώρας. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, έπειτα από συναντήσεις που είχε χθες με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές ενότητες Φθιώτιδας, Ευβοίας, Καστοριάς και Βοιωτίας, καθώς και με εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, έκανε λόγω «για διαμεσολάβηση ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης με αμοιβαία αποδεκτή λύση», η οποία, όπως είπε, κινείται σε τρεις άξονες. «Πρώτον, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για νέα σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ. Δεύτερον, η ΛΑΡΚΟ να προσαρμόσει το επίπεδο παραγωγής σε χαμηλότερα επίπεδα που υπαγορεύουν οι χαμηλές τιμές του νικελίου, να μεταβιβάσει πρόσθετες χρηματοροές της στη ΔΕΗ και να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους. Τρίτον, η ΔΕΗ να αποδεχθεί οι συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης να μετατεθούν για την έναρξη του νέου έτους».

Οι δηλώσεις του κ. Σταθάκη δεν απαντούν στο συνολικότερο πρόβλημα βιωσιμότητας της ΛΑΡΚΟ, που είναι γνωστό στην κυβέρνηση εδώ και χρόνια, παράπλευρη απώλεια του οποίου είναι και η ηλεκτροδότησή της και η επιβάρυνση της ΔΕΗ με πάνω από 300 εκατ. ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κάθε μήνα αφού η εταιρεία αδυνατεί να αποπληρώσει τους τρέχοντες λογαριασμούς. Η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε αμέσως μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, αποδέχτηκε τη μετάθεση των συνεπειών της άρσης εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ για την 1η Ιανουαρίου.

Για τη σύναψη νέας σύμβασης με τη ΛΑΡΚΟ, η ΔΕΗ θέτει δύο προϋποθέσεις: α) θέσπιση ειδικών ρητρών ώστε η εταιρεία να αποζημιώνει πλήρως και έγκαιρα τη ΔΕΗ για την καταναλισκόμενη ενέργεια και β) εκπόνηση σχεδίου αποπληρωμής των χρεών της έναντι της ΔΕΗ και άμεση εφαρμογή του, αρχής γενομένης από τις οφειλές που συσσωρεύθηκαν στο πλαίσιο της σύμβασης που υπεγράφη το 2017.

Για τη ΔΕΗ, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που μπορεί να δώσει στη ΛΑΡΚΟ, η οποία οφείλει να μειώσει με κάθε τρόπο το κόστος παραγωγής της ώστε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της». Σε διαφορετική περίπτωση η παύση εκπροσώπησης την 1η Ιανουαρίου 2019 θα είναι μονόδρομος, προειδοποιεί η ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή