Για ανάρμοστη συμπεριφορά ελέγχεται ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Λεων. Γρηγοράκος

Για ανάρμοστη συμπεριφορά ελέγχεται ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Λεων. Γρηγοράκος

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραδειγματική τιμωρία, βάσει του Κανονισμού της Βουλής και του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του Κοινοβουλίου, του Λ. Γρηγοράκου για την σε βάρος της συμπεριφορά εντός της Ολομέλειας, ζητεί από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία.

«Δέχθηκα μια αήθη και άκρως προσβλητική επίθεση από το συνάδελφο της ΔΗΣΥ Λεωνίδα Γρηγοράκο, με εκφράσεις οι οποίες κάθε άλλο παρά προσιδιάζουν με την κοινοβουλευτική ιδιότητα και το ήθος που θα έπρεπε να διέπει τη συμπεριφορά ενός εκλεγμένου εκπροσώπου του ελληνικού λαού», σημειώνει στην προς τον κ. Βούτση επιστολή της η κυρία Καββαδία και αναφέρεται στο επίμαχο γεγονός που καταγράφηκε κατά την έναρξη της πολυήμερης διαδικασίας συζήτησης επί του Προϋπολογισμού:

«Ενοχλημένος κατά δήλωσή του από την εντός της αίθουσας φασαρία την ώρα που μιλούσε ο Κ. Σκανδαλίδης, γύρισε προς το μέρος μου φωνάζοντάς μου με σκαιότατο τρόπο «σκάσε ρε τσόκαρο». Σε έντονη αντίδρασή μου, η οποία συνοδεύτηκε από τη φράση «θα έπρεπε να ντρέπεσαι για τον τρόπο που μιλάς», συνέχισε να ασχημονεί χειρονομώντας προς το μέρος μου και επιδεικνύοντας μια συμπεριφορά με έντονα σεξιστικά στοιχεία».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει πως ο προαναφερθείς συνάδελφός της από το χώρο της ΔΗΣΥ, «με διαρροές προς δημοσιογράφους έδωσε συνέχεια στο θέμα παρουσιάζοντας μάλιστα υποτιθέμενο διάλογο ο οποίος ουδέποτε διεμείφθη».

Και αφού σημειώνει ότι «τέτοια κρούσματα σεξιστικού λόγου και λέκτικής βίας εναντίον γυναικών δεν πρέπει και δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά», υπογραμμίζει πως «ο χώρος του Κοινβουλίου οφείλει να λειτουργεί και παιδευτικά δίνοντας παράδειγμα και διαμορφώνοντας συμπεριφορές».

Τούτων δοθέντων, η κυρία Καββαδία ζητεί την εφαρμογή του Κανονισμού, στο άρθρο που προβλέπει τί πρέπει να γίνει σε μια ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση: ο Πρόεδρος ασκεί μομφή για αντικοινοβουλευτική (ανεπίτρεπτη ή ανάρμοστη) συμπεριφορά, κατά την διάρκεια ειδικής διαδικασίας, στην οποία ο βουλευτής καλείται να δώσει εξηγήσεις για πέντε λεπτά. αν μετά από αυτές ο Πρόεδρος διατηρεί την πρότασή του, τότε καλείται η Βουλή αποφασίζει με ανάταση χωρίς συζήτηση.

Σε περίπτωση που η πλειοψηφία συμφωνήσει, αυτό θα έχει ως συνέπεια την περικοπή ενός τετάρτου της μηνιαίας αποζημίωσης που λαμβάνει ο βουλευτής που επέδειξε την ανάρμοστη συμπεριφορά.

Η αλήθεια είναι πως το εν λόγω περιστατικό δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε και σπάνιο – δυστυχώς – για το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η ανοχή του εκάστοτε Προεδρείου, καθώς και η διαχρονική «αδιαφορία» των περισσοτέρων βουλευτών απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, έχουν ως αποτέλεσμα να δείχνουν περίπου ως «κανονικότητα» για τον Ναό της Δημοκρατίας, συμβάλλοντας στην περιατέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή