Νεκρός ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο – «Στρατιώτη της οργάνωσης» τον χαρακτήρισε το ISIS

Νεκρός ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο – «Στρατιώτη της οργάνωσης» τον χαρακτήρισε το ISIS

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεκρός από τα αστυνομικά πυρά έπεσε το βράδυ της Πέμπτης στη περιοχή Λα Μεϊνό του Στρασβούργου, ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στην χριστουγενιάτικη αγορά, τον οποίο το Ισλαμικό Κράτος χαρακτήρισε ως «στρατιώτη της οργάνωσης», όπως μεταδίδει το σύμφωνα με ττο πρακτορείο ειδήσεων Amaq που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση. 

Οι γαλλικές αστυνομικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 29χρονο Σερίφ Σεκάτ, τον ένοπλο που σκότωσε τρεις ανθρώπους πριν δύο ημέρες. Την είδηση επιβεβαίωσε με έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας,  Κριστόφ Καστανέρ.

Ο δράστης εντοπίστηκε σε μια αποθήκη στο Πλεν-ντε-Μπουσέρ, στη συνοικία Μεϊνό, πολύ κοντά στο Νεντόρφ, την περιοχή όπου θεάθηκε για τελευταία φορά μετά την επίθεση.

Η αλσατική εφημερίδα DNA αναφέρει ότι βρέθηκαν πάνω του ένα όπλο και ένα μαχαίρι. Σύμφωνα πάντα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Σεκάτ ήταν εκείνος που πυροβόλησε πρώτος, εναντίον ενός περιπολικού της αστυνομίας, πριν οι αστυνομικοί ανταποδώσουν τα πυρά. 

Νεκρός ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο – «Στρατιώτη της οργάνωσης» τον χαρακτήρισε το ISIS-1

Πάνω από 700 αστυνομικοί και χωροφύλακες είχαν κινητοποιηθεί για να τον βρουν, ζωντανό ή νεκρό, ενώ οι αστυνομίες της Γερμανίας, της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου είχαν επίσης σε κατάσταση συναγερμού. Ως εκ τούτου από το απόγευμα της Πέμπτης, πάνοπλοι αστυνομικοί «χτένιζαν» τη συνοικία Νεντόρφ. Η έρευνα επεκτάθηκε και σε γειτονικές περιοχές, με συνέπεια να εντοπιστεί ο δράστης.  

Νωρίτερα, ερωτηθείς εάν η γαλλική αστυνομία έλαβε εντολή να συλλάβει τον Σεκάτ νεκρό ή ζωντανό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό είπε στο CNews: «Δεν έχει σημασία. Το καλύτερο θα ήταν να τον βρούμε όσο το δυνατόν συντομότερα». 

Το βράδυ της Τρίτης ο Σερίφ Σεκάτ, που πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στη φυλακή, καθώς είχε βαρύ ποινικό μητρώο και μετατράπηκε σε ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του, παρεισέφρησε στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην περιοχή όπου λειτουργούσε η χριστουγεννιάτικη αγορά. Κραυγάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, άνοιξε πυρ επανειλημμένα εναντίον διερχόμενων, ενώ επιτέθηκε σε άλλους με μαχαίρι, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους έναν ταϊλανδό τουρίστα, και τραυματίζοντας άλλους 13.

Νεκρός ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο – «Στρατιώτη της οργάνωσης» τον χαρακτήρισε το ISIS-2

Έπειτα από ανταλλαγές πυρών με στρατιωτικούς, οι οποίοι τον τραυμάτισαν στο χέρι, κατάφερε να διαφύγει παίρνοντας ένα ταξί και μεταβαίνοντας στην κοντινή συνοικία Νεντόρφ, όπου αντάλλαξε ξανά πυρά με αστυνομικούς πριν εξαφανιστεί.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις και οι μαρτυρίες των πολιτών ήταν καθοριστικές. Κατά πηγή προσκείμενη στην έρευνα, μια γυναίκα ενημέρωσε ότι είδε τον Σεκάτ νωρίς το απόγευμα. Σχολίασε ότι έμοιαζε με φυγά και είχε τραύμα στο χέρι.

Ποιος ήταν ο Σερίφ Σεκάτ

Γεννημένος στο Στρασβούργο, με φάκελο «S» («sûreté de l'État», αυτό σημαίνει πως θεωρείτο απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και τελούσε υπό παρακολούθηση), ο 29χρονος Σερίφ Σεκάτ είχε καταδικαστεί 27 φορές στη Γαλλία, στη Γερμανία και την Ελβετία για κακουργήματα του ποινικού δικαίου.

«Έχει ήδη φυλακιστεί επανειλημμένα» και «ήταν γνωστός στη σωφρονιστική διοίκηση για τη ριζοσπαστικοποίησή του και τη συμπεριφορά του ως προσήλυτου το 2015», όπως είχε διευκρινίσει ο εισαγγελέας Ρεμί Ετζ. Στο κελί όπου εξέτιε μια από τις ποινές του είχε μια αφίσα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο Σερίφ Σεκάτ παρακολουθείτο από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, όπως και δεκάδες χιλιάδες άλλοι φερόμενοι ως ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές. Επρόκειτο να συλληφθεί από άνδρες της γαλλικής χωροφυλακής το πρωί της Τρίτης, της ημέρας που διέπραξε την επίθεση, στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου. ωστόσο διέφυγε.

«Περιπόθητος στόχος» το Στρασβούργο

Η ζωή άρχισε σιγά-σιγά να επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς στο Στρασβούργο την Πέμπτη, όπου τα σχολεία — που παρέμειναν κλειστά την προηγουμένη — άνοιξαν ξανά. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η χριστουγεννιάτικη αγορά, η οποία προσελκύει κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια τουρίστες, θα λειτουργήσει κανονικά σήμερα.

Η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου ήταν ο στόχος μιας σχεδιαζόμενης επίθεσης, που όμως απετράπη, τον Δεκέμβριο του 2000.

Νεκρός ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο – «Στρατιώτη της οργάνωσης» τον χαρακτήρισε το ISIS-3

Πόλη «τουριστική», με «ταυτότητα γαλλική και ευρωπαϊκή», το Στρασβούργο «είναι περιπόθητος στόχος εδώ και πάρα πολλά χρόνια», επισήμανε η Αν Τζουντιτσελί, διευθύντρια του κέντρου μελετών Terrorisc.

Η επίθεση καταγράφηκε ενώ στη Γαλλία παραμένουν σε ισχύ αυστηρά μέτρα εξαιτίας της αυξημένης απειλής διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών μετά το κύμα τζιχαντιστικών επιθέσεων χωρίς προηγούμενο, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 246 ανθρώπους από το 2015, χωρίς να λογαριάζονται τα θύματα της επίθεσης στο Στρασβούργο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή