PlanetsΈντυπη συνδρομή E-paper

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύελλα στη Βουλή για τις Πρέσπες

«Πολεμικό» σκηνικό διαμορφώνεται γύρω από τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, με την πολιτική αντιπαράθεση να κορυφώνεται και όλα τα κόμματα να βάλλουν μεταξύ τους. Στη Βουλή, όπου άρχισε χθες η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, το κλίμα ήταν εκρηκτικό και τη συμφωνία στήριξε μόνο η κυβέρνηση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγμάτευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει τις σχετικές ανακοινώσεις εντός του Ιανουαρίου, τους δανειστές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί και τους κοινωνικούς εταίρους να θέτουν όρους και προϋποθέσεις, προκειμένου το μέτρο να είναι αποτελεσματικό.

ΚΟΣΜΟΣ

Νέα συμφωνία συνεργασίας Γαλλίας - Γερμανίας

REUTERS, ΑΠΕ

Ισχυρή σε πολιτικούς συμβολισμούς, φτωχή σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Αυτή είναι η συνισταμένη των Ευρωπαίων αναλυτών αναφορικά με τη νέα συμφωνία γαλλογερμανικής συνεργασίας που υπέγραψαν, χθες, στο Ααχεν οι ηγέτες των δύο χωρών, Αγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια η μάχη των Πρεσπών (Live)

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Στην Ολομέλεια της Βουλής μετατοπίζεται το πεδίο της σκληρής αντιπαράθεσης του πολιτικού κόσμου, με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία χθες «πέρασε» στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. «Αβέβαιος» παραμένει ο χρόνος διεξαγωγής της ψηφοφορίας, καθώς πληροφορίες φέρουν τη Ν.Δ. να εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, σήμερα ή αύριο. 

ΕΛΛΑΔΑ

Κλήσεις σε 15 άτομα για την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου

Kαι ένας ισοβίτης, καταδικασμένος για δύο ανθρωποκτονίες, βγήκε από τη φυλακή αξιοποιώντας την «τεχνική» που ακολούθησε και ο επιχειρηματίας Αριστείδης Φλώρος, εξασφαλίζοντας την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας με πλαστά, όπως απεδείχθη, ιατρικά πιστοποιητικά. 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αβεβαιότητα και απαισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία

Δυσοίωνα μηνύματα στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, μόλις ένας στους πέντε θεωρεί πως το παγκόσμιο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σύστημα λειτουργεί προς όφελός του.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρίαρχη το 2018 η ευέλικτη απασχόληση

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Κύμα απολύσεων εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας και αντικατάστασής τους από νεότερους. Με θετικό πρόσημο έκλεισε το 2018 για την εγχώρια αγορά εργασίας, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», μέσα σε ένα χρόνο δημιουργήθηκαν 141.003 νέες θέσεις εργασίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μία προσφορά κατατέθηκε για ναυπηγεία Ελευσίνας

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Μία προσφορά, από την κυπριακή εταιρεία Inter M Traders έλαβε η KPMG, που διενεργεί τον διαγωνισμό εξεύρεσης επενδυτή για τα ναυπηγεία Ελευσίνας για λογαριασμό της πιστώτριας τράπεζας Alpha Bank σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικός υποστηρικτής της Inter M Traders είναι το αμερικανικών συμφερόντων επενδυτικό κεφάλαιο Black-hawk Capital Partners.

ΕΛΛΑΔΑ

Τα αχανή... δάση του Nοτίου Αιγαίου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Τεράστιο θέμα ανακύπτει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών για τα νησιά του Nοτίου Αιγαίου και, ειδικότερα, από τον χαρακτηρισμό εκτάσεων. Το 80% της Πάτμου χαρακτηρίζεται δασικό, όπως και το 75% της Ανάφης και το 60% της Σύμης. Το ζήτημα προέκυψε έπειτα από παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που ζήτησε να χαρακτηρίζονται δασικές οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε αγωγές, διεκδικώντας τις εκτάσεις αυτές.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πωλητήριο στο Πόρτο Καρράς

Προς πώληση οδεύει, εν τέλει, το τουριστικό συγκρότημα Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, καθώς ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής της οικογένειας Στέγγου δεν φαίνεται πως έχει τρόπο να αναπτύξει περαιτέρω το ακίνητο, ώστε να μεγιστοποιήσει και την κερδοφορία του. 

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Ανεπάρκεια

Είναι σαφές ότι υπήρξαν σοβαρότατα λάθη στον τρόπο που αντιμετώπισε η Ελληνική Αστυνομία τη συγκέντρωση κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. 

ΣΧΟΛΙΟ

Οι Πρέσπες στο Σύνταγμα

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Κάποια δεδομένα. Πρώτο: Η συγκέντρωση του Συντάγματος κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ήταν μεγάλη. Αναμενόμενο. Η κινητοποίηση υπήρξε πανελλαδική, αφού βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία, έπειτα από βάλτωμα δεκαετιών, που έμοιαζε εθνικά βολικό, αλλά ήταν απλώς κομματικά συμφέρον· σ’ αυτό το χρονικό διάστημα πλήθυναν οι χώρες που αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, με πρώτες ανάμεσά τους τις φίλες και συμμάχους, ανατολικές και δυτικές.Διαβάστε όλα τα άρθρα της σημερινής έκδοσης