Η «Κ» ανοίγει τον διάλογο για την ανάπτυξη

Υπόθεση «ειδικής πολιτικής και κοινωνικής βαρύτητας που δρομολογεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας στη βάση ενός βιώσιμου και δίκαιου μοντέλου ανάπτυξης» όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ή ένας νόμος «κατώτερος των περιστάσεων που καταλήγει... πουκάμισο αδειανό» όπως αντιτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση;

Η Καθημερινή ανοίγει το διάλογο για το νέο επενδυτικό – αναπτυξιακό νόμο που συζητείται στη Βουλή.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋποθέσεις και κινήσεις για έναν σωστό αναπτυξιακό νόμο

ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Το νομοσχέδιο συντάχθηκε υπό την ανάγκη της κυβέρνησης να εξαγνιστεί από την αύξηση ΦΠΑ στο 24%, την προκαταβολή φόρου στο 100%, την αύξηση φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 29%, την απελευθέρωση της αγοράς των κόκκινων δανείων και την αύξηση εργοδοτικών εισφορών. Όμως καταλήξαμε σε ένα σχέδιο νόμου στο οποίο δεν έλαβε κανένας υπόψη τις επιτυχίες και αποτυχίες των προηγούμενων αναπτυξιακών ενώ η σχέση μεταξύ του επιδιωκόμενου στόχου (ποιος να είναι άραγε αυτός;) και των μέσων είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάκαμψη: Η Μεγάλη Ανηφόρα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η ανάπτυξη δεν έρχεται με ένα νόμο, όσα άρθρα και προβλέψεις αν αυτός έχει, ή καταργεί. Οφείλει να διαμορφωθεί, συνολικά, ένα ευνοϊκότερο κλίμα που να προωθεί την ανάπτυξη. Χρειάζονται δηλαδή συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συνθήκες: η γραφειοκρατία  να μειωθεί, η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης να επιταχυνθεί, το φορολογικό πλαίσιο να ρυθμιστεί με τρόπο σταθερό και φιλικό προς την επιχειρηματικότητα σε όλο της το φάσμα, και συνολικά σύσσωμο το πολιτικό σύστημα να διασφαλίσει την αναγκαία, πολύ-επίπεδη, σταθερότητα.

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περί αναπτυξιακού νόμου και άλλων δαιμονίων

ΝΑΤΑΛΙΑ ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΥ

Πρέπει να γίνει σαφές ότι ο αναπτυξιακός νόμος είναι πρωτίστως εργαλείο οικονομικής πολιτικής που επιφέρει και κοινωνικά πολλαπλασιαστικά οφέλη. Η απουσία εθνικού στρατηγικού αναπτυξιακού πλαισίου σε συνδυασμό με την κυβερνητική αντιμετώπιση του αναπτυξιακού νόμου εν είδει κουμπαρά που δίνει λίγα σε πολλούς, μόνο προχειρότητα και  άγνοια της επενδυτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας αναδεικνύει.

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας επενδυτικός εν μέσω απο-επένδυσης και εφιαλτικής φορολόγησης

ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΡΕΤΣΟΣ

Ο προσανατολισμός του νέου θεσμικού πλαισίου για τα καθεστώτα Ιδιωτικών Ενισχύσεων ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή τάση για μείωση της έμφασης των επιχορηγήσεων και υιοθέτηση των φορολογικών απαλλαγών, φιλοσοφία που κινείται σε θετική κατεύθυνση.
Αλλά πόση σχέση έχει αυτό με την κατάσταση που βιώνει σήμερα η ελληνική επιχειρηματικότητα;

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπτυξιακός νόμος χωρίς παραγωγικό μοντέλο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β. ΚΟΛΛΙΑΣ

Oποιαδήποτε συζήτηση πάνω σε νέο αναπτυξιακό νόμο θα έπρεπε να εκκινήσει αφού έχουμε ολοκληρώσει πρώτα το διάλογο για το νέο παραγωγικό μοντέλο, κατευθύνοντας τους διαθέσιμους πόρους προς τομείς της οικονομίας, που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα η χώρα και στους οποίους ποντάρουμε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

14 προτάσεις για Αληθινή Ανάπτυξη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

Η Αληθινή Ανάπτυξη είναι το ζητούμενο και όχι η δίκαιη ή οποιαδήποτε άλλη. Προφανώς θα πρέπει να είναι και δίκαιη, αλλά καταρχήν πρέπει να έρθει. Και σίγουρα δεν έρχεται με λόγια, ατέρμονους σχεδιασμούς, ανεφάρμοστες στρατηγικές και θεωρητικές αναλύσεις από αυτούς που κυβερνούν. Η Αληθινή Ανάπτυξη έρχεται με εφαρμογή πολύ συγκεκριμένων προτάσεων σε πολύ συγκεκριμένο και σφιχτό χρονοδιάγραμμα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπορεί ένας νέος αναπτυξιακός νόμος, να φέρει την άνοιξη;

ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ

Σήμερα, η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη άλλον έναν αποσπασματικό, μη οραματικό αναπτυξιακό νόμο. Για να ευδοκιμήσουν οι όποιες αλλαγές, για να έρθει η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτούνται εκ βάθρων αλλαγές σε βαθειά ριζωμένες νοοτροπίες, που εμποδίζουν το άνοιγμα και την εξωστρέφεια.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανάπτυξη δεν έρχεται με διακηρύξεις και νόμους χαμηλών προσδοκιών

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Δεν αρκεί ένας νόμος για να θεραπευθεί το εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον, να ξεκινήσουν επενδύσεις, να διακινδυνεύσουν οι επενδυτές τα χρήματα τους. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με εύκολα λόγια και ευχάριστες υποσχέσεις. Έρχεται με κανόνες που τηρούνται από όλους, αποδεκτούς από τον σύγχρονο κόσμο, που σέβονται τις αρχές τις ελεύθερης αγοράς, αλλά και τους θεσμούς, όρος αναγκαίος για την προσέλκυση επενδύσεων. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Χαρίτσης: Αναπτυξιακός και ΕΣΠΑ σημαντικά εργαλεία παραγωγικής ώθησης στην οικονομία

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος συνιστά τομή, καθώς μεριμνά για τη διευθέτηση αυτών των εξαιρετικά σημαντικών εκκρεμοτήτων του παρελθόντος. Για πρώτη φορά προσφέρεται συγκεκριμένο σχήμα αποπληρωμής, είτε με καταβολή των οφειλόμενων ενισχύσεων σε ορίζοντα επταετίας, είτε με άμεση μετατροπή τους σε φοροαπαλλαγές.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπτυξιακός νόμος: Ένα πουκάμισο αδειανό

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Ο συγκεκριμένος αναπτυξιακός νόμος χαρακτηρίζεται από περιορισμένες δυνατότητες και θεμελιώδεις αδυναμίες. Ακόμα κι αν μεταμορφωνόταν, όμως, στον καλύτερο αναπτυξιακό νόμο στον κόσμο, δεν θα αρκούσε για να ξεπεραστεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, που είναι η ιδεοληπτικά αντιαναπτυξιακή στάση της κυβέρνησης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ ένα θετικό σοκ ενθάρρυνσης παραγωγικών επενδύσεων»

ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο εισαγάγει βελτιώσεις στο διαχρονικά εξελισσόμενο εθνικό θεσμικό πλαίσιο επιχορηγήσεων και κινήτρων χωρίς, ωστόσο, να υιοθετεί μια ριζικά καινοτόμο προσέγγιση αντίστοιχη των επενδυτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποψη: Μονόδρομος η συναίνεση για την ανάπτυξη

ΛΟΗΣ ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ*

Τ​​ο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας υποφέρει από χρόνιες σημαντικές ανεπάρκειες: έλλειψη συγκεκριμένου προσανατολισμού, μικρό μέγεθος επιχειρήσεων, ιδιαίτερα χαμηλή εξωστρέφεια, περιορισμένες επιδόσεις στην καινοτομία, απροθυμία και δυσκολία συνεργασίας των επιχειρήσεων.