22--3

Η σκιά του Αλέξανδρου Σαρή, Πετσόβου και Ζωοδόχου Πηγής

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Α​​ν το βλέμμα ξεπεράσει τις πράσινες λινάτσες που τυλίγουν το ισόγειο και τον πρώτο όροφο, θα φτάσει ώς επάνω, εκεί όπου τα παράθυρα που χάσκουν και αφήνουν τον ουρανό να τα φωτίζει, ήταν κάποτε το σπίτι του Αλέξανδρου Γ. Σαρή.

44564452032_

Ο θυρεός του 1926 στα Κάτω Πετράλωνα

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Θ​​α μπορούσε κανείς να γράψει πολλές σελίδες για τη μοναξιά των ερειπωμένων σπιτιών της Αθήνας. Τα βλέπεις, σχεδόν παντού, σιωπηλά, με εκείνη την τραυματισμένη αξιοπρέπεια ενός αστικού κενοταφίου. Ανεβαίνοντας την Πειραιώς, έστριψα δεξιά στο ύψος των Κάτω Πετραλώνων, με τη βεβαιότητα ότι η παλιά αυτή συνοικία θα μου έδινε αναπάντεχα ευρήματα.

12s13lar

Τα νεοκλασικά σπίτια στην Αγιά Λαρίσης

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ενας τόπος που ζητεί δεύτερο βλέμμα, δηλαδή επιστροφή, είναι ένας τόπος με χωνεμένες στον χρόνο ιστορίες. Είχα από καιρό στον νου να δω από κοντά την ιστορική Αγιά στον νομό Λαρίσης, μία κωμόπολη με ίχνη πολιτισμού και κειμήλια. 

2--105

Η αστική ζωή γύρω από το Μουσείο και τα Εξάρχεια

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

«Ν​​​​α πάμε λίγο πιο κάτω προς τα Εξάρχεια». Ακούω τη φωνή του εσωτερικού μονολόγου, σαν έναν πιστό συνοδοιπόρο που με σπρώχνει κατά μήκος της οδού Zαΐμη. Υπάρχει εκείνη η ενδιάμεση περιοχή που οι παλιοί την ξέρουν ως «Μουσείο» και που αυτόματα ανακαλεί με εκείνη την πάντα παράδοξη αμεσότητα συνειρμούς μιας ήπιας, αδιατάρακτης και συμπαγούς αίσθησης αστικής ζωής. Του χθες.

1--250

Το παράδειγμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

Ο πιο επιτυχημένος και με συνέχεια θεσμός του υπουργείου Πολιτισμού από τη δεκαετία του ’90, οι εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου, έφεραν πάλι χιλιάδες κόσμου στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους.

2--66

Στο φως ο αρχαίος Πειραιάς

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

Ανασκαφές στη Βασιλέως Γεωργίου, στον Πειραιά. Μέρος του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων τα τελευταία έξι χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η διπλή πρόκληση των ανασκαφών για την κατασκευή των επεκτάσεων του μετρό και του τραμ.

anaskafh-la3--2

Ιεράπετρα: Ανακαλύφθηκε ασύλητος θαλαμοειδής τάφος (φωτογραφίες)

Ένας ασύλητος θαλαμοειδής τάφος, όπου μεταξύ άλλων περιείχε μια λάρνακα με πολύ καλά σωζόμενο σκελετό ενήλικου ατόμου σε συνεσταλμένη στάση, καθώς και αγγεία σε άριστη κατάσταση διατήρησης, ανασκάφτηκαν στην περιοχή της Ιεράπετρας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Περισσότερα

 

 Πτυχές 
 

Δείτε τις διαδρομές του Ν. Βατόπουλου στο διαδραστικό χάρτη