Κατοικίες του Μεσοπολέμου στην οδό Μηθύμνης.

Ο αστικός χάρτης γύρω από την Πατησίων και η πίστη που πρέπει να επιστρέψει

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ​​ιστορικός του μέλλοντος θα επιστρέφει συχνά στην οδό Πατησίων. Θα επιθυμεί να εξηγήσει το φαινόμενο της αστικής ευημερίας που κράτησε μερικές δεκαετίες του 20ού αιώνα κατά έναν τρόπο ιδιάζοντα και μοναδικό, με χαρακτηριστικά που εξέλιπαν στον δικό μας αιώνα. 

Το μεσοπολεμικό κτίριο της οδού Σκουφά που στεγάζει πλέον το νέο κατάστημα Pubic, μετά τη ριζική ανακαίνισή του.

Το νέο αξιοθέατο της οδού Σκουφά, ένα αθηναϊκό κτίριο του 1930 γίνεται κατάστημα Public

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Εχουμε νοσταλγήσει τον ήχο των συνεργείων, σε μια Αθήνα όπου ελάχιστα πράγματα γίνονται πια. Κάθε φορά που ακούμε τον βόμβο ενός εργοταξίου ελπίζουμε ότι θα είναι για ένα νέο έργο, για να αναθαρρήσουμε με τη σκέψη ότι κάποιοι επενδύουν στην πόλη.

Ο ναός του τσαγιού, στην καρδιά της Αθήνας, προσφέρει γευστικές απολαύσεις σε ένα περιβάλλον λιτό και υποβλητικό. Το «Τσάι» τη νύχτα είναι σαν μια φωτισμένη βιτρίνα.

Η Αθήνα αλλάζει από μέσα, αρχιτεκτονικός έπαινος για το «Τσάι» από τα βραβεία «Δομές»

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το φως επιδρά, έρχεται φιλτραρισμένο, αντανακλάται στις ξύλινες επιφάνειες, και το βλέμμα ηρεμεί. Αν πιστεύει κανείς στην αξία του μινιμαλισμού, στον φιλοσοφικό πυρήνα του και στην αισθητική του αυταξία, τότε η είδηση ότι το «Τσάι» βραβεύτηκε για την αρχιτεκτονική του ποιότητα δεν αιφνιδιάζει.

Τα «Αθηναϊκά» περιηγήθηκαν στην «Αυλή των θαυμάτων» στην Πλάκα, έναν κρυφό δαίδαλο που θα φιλοξενήσει μελλοντικά το ΜΕΛΤ.

Το αθηναϊκό παρελθόν ζωντανεύει στην «Αυλή των θαυμάτων»

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Πίσω από τις λαμαρίνες που κλείνουν την πρόσβαση προς το λιλιπούτειο εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου στην Πλάκα, εκεί όπου κάποτε έψελνε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ακούγεται ο θόρυβος από τους μάστορες.

Περισσότερα

 

 Πτυχές 
 

Δείτε τις διαδρομές του Ν. Βατόπουλου στο διαδραστικό χάρτη