29371360478_

Ιστορίες μικρής κλίμακας στα δρομάκια του Μετς

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σ​​τη θαυμαστή γωνία όπου ο Ευγένιος Βούλγαρης συναντά τον Λάμπρο Φωτιάδη, στα υψώματα του Μετς, αξίζει κανείς να ανακόψει τον βηματισμό του και να περιεργαστεί ένα παλιό σπίτι που στέκει σε εκείνη τη γωνία. Ο καλόπιστος παρατηρητής θα ήταν καλό αρχικά να σταθεί επί της οδού Φωτιάδη για να νιώσει το σπίτι πριν ακόμη αντικρίσει την πρόσοψη, που είναι στο 17 της Ευγενίου Βουλγάρεως.

11s1ark

Το «Ακροπόλ Παλάς» θα ξαναπαλιώσει πριν καν εγκαινιαστεί

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

Μια ήταν οι εργάτες που έβαφαν στους ενδιάμεσους ορόφους, μια οι χώροι του εστιατορίου, έπειτα ο προβληματισμός για τη νομική μορφή που θα έχει όταν ανοίξουν όλοι οι χώροι του «Ακροπόλ Παλάς» στην οδό Πατησίων. 

2--11

Το χρώμα της νεοκλασικής Αθήνας στην οδό Ακομινάτου

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σ​​τους ξεχασμένους δρόμους της πόλης, στους δρόμους, δηλαδή εκείνους, που δεν αναφέρονται όταν μιλάμε για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, ενδέχεται να δει κανείς τα σπαράγματα μιας ομορφιάς που έχει προ πολλού αποσυρθεί. Τη βλέπω συχνά σε ποικίλες μορφές και τελευταία αναζητώ ολοένα και πιο επίμονα τα θραύσματα από τα χρώματα στα νεοκλασικά σπίτια.

g_cult_a03

Το Μέγαρο Τσίλλερ - Λοβέρδου εντυπωσιάζει ξανά

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

Επειτα από έξι χρόνια εργασιών, το επιβλητικό Μέγαρο Τσίλλερ - Λοβέρδου είναι σχεδόν έτοιμο. Το εντυπωσιακό κτίριο που έχτισε ο διάσημος Γερμανός αρχιτέκτονας την περίοδο 1882 - 1885 για κατοικία του και κατατάσσεται μορφολογικά στον ώριμο νεοκλασικισμό αποτελεί παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και θα φιλοξενήσει τη συλλογή Λοβέρδου.

23s10ypoyrgeiopol

Στο ΥΠΠΟΑ θαύματα δεν γίνονται

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

Ιούλιος πια, ακριβώς στη μέση της θερινής σεζόν, και τα αναψυκτήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων παραμένουν κλειστά. Αγονοι διαγωνισμοί, ένδικες διαδικασίες, μισθώματα που χάθηκαν και ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ.

03s6kipos

Ο Εθνικός Κήπος αναγεννάται χάρις στην ελληνοβαυαρική φιλία και συνεργασία

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Εάν τα δένδρα του Εθνικού Κήπου μπορούσαν να μιλήσουν, θα μας έλεγαν την ιστορία της σύγχρονης Αθήνας. Το σκέφτομαι αυτό κάθε φορά που περνώ δίπλα από την συστοιχία από τις υπερήφανες ουασινγκτόνιες, όταν περπατώ πλάι στους σκιερούς ευκαλύπτους, τα όμορφα κυπαρίσσια, τις μουριές. 

42097041795_

Τα θεατρικά σκηνικά της οδού Κριεζή

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σ​​τα πέριξ της πλατείας Κουμουνδούρου, στους δρόμους που αγγίζουν τα όρια του Ψυρρή, περπατώ για να συναντήσω εκείνα τα ερειπωμένα θεατρικά σκηνικά που κάποτε ήταν σπίτια. Συχνά, τα βλέπω από μακριά σαν καπνισμένα κελύφη ή σαν ξεκοιλιασμένα κήτη, με λινάτσες να κυματίζουν σαν διάτρητα λάβαρα.

a8hna-skonh-

Η Αθήνα που ακόμα μας εκπλήσσει

ΜΑΡΩ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Είναι βέβαιο πως η Αθήνα δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του τουριστικού κορεσμού που έχει το Αμστερνταμ ή η Πράγα, όπου τα πλήθη στριμώχνονται σε υπέροχες πλακόστρωτες πλατείες και γραφικά κανάλια.

Περισσότερα

 

 Πτυχές 
 

Δείτε τις διαδρομές του Ν. Βατόπουλου στο διαδραστικό χάρτη