2104ptyxes

Θραύσματα της παλιάς ζωής γύρω από τον Αγιο Δημήτριο

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Υπάρχουν κόγχες μέσα στον παλιό πυρήνα της πόλης που μοιάζουν ακίνητες στον χρόνο σαν λίμνες. Αστικές δίνες ελκύουν τα βήματα στα δρομάκια πίσω από την Αθηνάς, προς του Ψυρρή, εκεί όπου, ανάμεσα σε πολυώροφες αποθήκες, χαμηλά σπίτια, εστιατόρια και καφέ, αναφύονται ως ενδημικό είδος οι θύλακοι που άφησαν οι παλιοί κάτοικοι.

g_cult_b02--3

Ξένη γλώσσα και μόρια για τους αρχιφύλακες του ΥΠΠΟ

ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Γνώση ξένης γλώσσας, πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ΙΕΚ και προϋπηρεσία στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα θα προσμετρούνται στα κριτήρια και θα μοριοδοτούνται με 40% ώστε ένας αρχαιοφύλακας να μπορεί να διεκδικήσει θέση αρχιφύλακα ή επικεφαλής στα γραφεία φύλαξης - πληροφόρησης τα οποία θα στελεχώσει το υπουργείο Πολιτισμού.

gkkt_06_14042019_cmyk_page_1_image_0002

Το αστικό ρήγμα του «Αττικα» στην πλατεία Αμερικής

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σε μια ρωγμή του προσωπικού χρόνου, εμφανίζεται σαν οπτασία το παλιό σινεμά. Στην πλατεία Αμερικής, το «Αττικα», μυθική αίθουσα ονείρων, έχει αφήσει το σκάμμα του. Σαν ρήγμα μιας δόνησης ή σαν πληγή ενός αστικού λατομείου, το «Αττικα» επιζεί ως αέρας.

11s13kour

Διδάγματα αστικής ιστορίας

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Με την απόσταση του χρόνου, τώρα που το Μουσείο Ακροπόλεως είναι πλήρως συνυφασμένο με τη λειτουργία της πόλης, η ξεχασμένη πλέον ιστορία με τη διατήρηση ή μη της μεσοπολεμικής πολυκατοικίας Κουρεμένου έρχεται κάτι να μας πει. 

gkkt_14_07042019_cmyk_page_1_image_0009

Αναζητώντας τον Παπαδιαμάντη με ξεναγό τον Σταύρο Ζουμπουλάκη

Η πόλη μέσα στην πόλη, η αθέατη Αθήνα, γίνεται κοινό κτήμα μέσα από βιωματική εμπειρία. Αρχίζουν σήμερα οι αθηναϊκές ξεναγήσεις, που μας φέρνουν οι δημιουργοί του Athens Walking Stories, μεταφέροντας στην πρωτεύουσα την πολύ επιτυχημένη εμπειρία από τις αντίστοιχες ξεναγήσεις στη Θεσσαλονίκη.

gkkt_06_07042019_cmyk_page_1_image_0002

Το ίχνος της αστικής ζωής στα υψώματα του Παγκρατίου

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Καθώς παρατηρούσα ορισμένες, ομολογουμένως, πολύ ενδιαφέρουσες πολυκατοικίες της δεκαετίας του ’60, πίσω από τον ναό του Προφήτη Ηλία στην Υμηττού, σκεφτόμουν τι συνέβαινε εκείνα τα χρόνια σε διάφορες συνοικίες της Αθήνας.

g_cult_a01a

Ιστορίες για να τις περπατάμε

Ξεκινούν οι στοχαστικές περιηγήσεις του «Athens Walking Stories». O συγγραφέας και μελετητής Σταύρος Ζουμπουλάκης ακολουθεί τα αθηναϊκά βήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

gkkt_06_31032019_cmyk_page_1_image_0002

Τα σπίτια που έμειναν στην οδό Τριών Ιεραρχών

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που οι εκλάμψεις της τσαρουχικής Αθήνας σε αιφνιδιάζουν. Σκέφτομαι συχνά πως εκείνος ο ολόκληρος κόσμος που μας κληροδότησε ο Γιάννης Τσαρούχης, μέσα από τους νευρώνες της Αθήνας, ανάμεσα σε σκιές και ημίφωτα, με εκείνο το χοντροκόκκινο και το λουλακί, που έβαφε θριγκούς και μετόπες, επιζεί περισσότερο στη φαντασία. Ωστόσο, υπάρχουν τα σημεία συνάντησης, οι αφανείς σκιές.

29shed3

Η βιωσιμότητα του Shed προβληματίζει τη Νέα Υόρκη

ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Σε λίγες ημέρες μια νέα «στέγη» θα ανοίξει στη Νέα Υόρκη με τη φιλοδοξία να φιλοξενήσει καλλιτέχνες από το θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά, καθώς και συνέδρια και εκδηλώσεις, και να αποτελέσει ένα ακόμη τοπόσημο της αμερικανικής μητρόπολης. 

2--27

Τα μυστικά της οδού Χριστοκοπίδου στου Ψυρρή

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Οταν βρεθείς στην ενδοχώρα του Ψυρρή, όταν αφήσεις πίσω την Ερμού και την Αγίων Ασωμάτων, υπάρχουν στιγμές, ιδίως αν η ώρα είναι πρωινή, που νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε έναν τόπο μικρό, σε έναν τόπο ήσυχο και απάνεμο.

Περισσότερα

 

 Πτυχές 
 

Δείτε τις διαδρομές του Ν. Βατόπουλου στο διαδραστικό χάρτη