Κριτική

Βραδιά Σύγχρονου Χορού a-la Μπολσόι

ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΚΑΚΗΣ

Πόσο σύγχρονος να είναι ένας Χορός του τέλους της δεκαετίας του 1940; Ή έστω των αρχών της δεκαετίας του 1950; Από το προτεινόμενο πρόγραμμα το 1948 παρουσιάστηκαν οι «Etudes» (Σπουδές) στο Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας. Το 1951 το «The Cage» (Το Κλουβί) από το New York City Ballet. Για εμάς τους παλιούς και τα δύο αποτελούν, πια, «κλασικό», ή νεοκλασικό αν προτιμάτε ρεπερτόριο. 

To «162 dance meetings» της Αριας Μπουμπάκη παρουσιάζεται στην οδό Βρύγου 10.

Η νέα γενιά χορογράφων «καταλαμβάνει» τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

«Φρέσκες» ιδέες, διαχρονικά ερωτήματα, κοινωνικές αλληγορίες και σκηνικοί πειραματισμοί: Αυτό το Σαββατοκύριακο, η νέα γενιά χορογράφων «καταλαμβάνει» για άλλη μια φορά χώρους εντός και εκτός της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

NDT: η πρώτη απογοήτευση

ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΚΑΚΗΣ

Αν και δεν ήταν η πρώτη, το Ολλανδικό Χοροθέατρο (NDT) άρχισε να με απογοητεύει ήδη από την αποχώρηση του Γίρζι Κύλιαν από τη διεύθυνση και τη μόνιμη ‘υποχρεωτική παρουσίαση’ ως RC (Resident Choreographer) νέων χορογραφιών του.

Κριτική

Οι «Άνεμοι» του Κώστα Ρήγου

ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΚΑΚΗΣ

Η «σκηνική σύνθεση» του Κώστα Ρήγου (όπως αποκαλώ την τελευταία παραγωγή του, καθώς ο ίδιος είχε τη σύλληψη, τη σκηνοθεσία, τη χορογραφία και υπέγραφε και τα σκηνικά), αυτός ο «Άνεμος» λοιπόν προσέφερε όλα τα καλά και πολλά από τα κακά που είχαν οι μέχρι τώρα ‘μεγάλες δημιουργίες’. 

Μια Βασίλισσα του Χιονιού από το Κίεβο

ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΚΑΚΗΣ

Είχαμε χρόνια να δούμε μια μεγάλη κλασική ή νεοκλασική ομάδα χορού στην Αθήνα. Από την εποχή του Γιώργου Λούκου, τα υπέροχα Μπαλέτα, που παρέλαυναν στο Ηρώδειο … εξορίστηκαν και παρέμειναν σπίτι τους. Το Μ.Ε.Ο.Κ. μας αποζημίωσε κάπως και το απολαύσαμε.

Ζιζέλ κατά Μουχαμέντοφ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΚΑΚΗΣ

Μόνο μπράβο για αυτή την αναβίωση (πόσες φορές πια;) του υπερ-ρομαντικού μπαλέτου «Ζιζέλ» από το Κλασικό (ξανά) Χορό-συγκρότημα της Ε.Λ.Σ. Μετά τις 2 σύγχρονες (όχι μοντέρνες, αλίμονο πια) προτάσεις του καινούριου διευθυντή του το συγκρότημα επέστρεψε στα … κλασικά του. 

«Σήμερα: Το ελληνικό Χορευτικό Συγκρότημα»

ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΚΑΚΗΣ

Κι ας αποκάλεσαν την τελευταία του εκδήλωση «Tomorrow». Κι ας επιμένουν στο Hellenic Dance Company. Εδώ είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε, το λέω με χαρά και …υπερηφάνεια ένα εξαιρετικό ελληνικό συγκρότημα διεθνούς βεληνεκούς.

Κριτική

4 Χορευτές, 3 χορογράφοι

ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΚΑΚΗΣ

Έγινε πια εμφανές ότι το new look του σύγχρονου χορού είναι να … μη βλέπεις τίποτε επί σκηνής ή σχεδόν μες στο σκοτάδι της σκηνοθετικής άποψης, όπου ο χορογράφος υποχωρεί μπροστά στον light designer. Έτσι και στο τρίπτυχο, το εξαιρετικό των 2 σταρ Νατάλια Οσίποβα-Σεργκέι Πολιούνιν.

Περισσότερα