«Όχι» στην τηλεργασία λένε οι γαλλικές επιχειρήσεις

«Όχι» στην τηλεργασία λένε οι γαλλικές επιχειρήσεις

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου, οπότε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έλαβε την απόφαση για μία ακόμη νέα καραντίνα στη χώρα και την ανακοίνωσε, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Thales ενημέρωνε το προσωπικό ότι τα ήδη ισχύοντα μέτρα εναρμονίζονται με τους καινούργιους περιορισμούς. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι όφειλαν να φορούν μάσκα, να προσέρχονται τμηματικά στη δουλειά και ομοίως να αποχωρούν και να εργάζονται έως και δύο φορές εβδομαδιαίως από το σπίτι τους. Στο μήνυμά του, όμως, ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση σε άπαντες να τηλεργάζονται με πλήρες ωράριο, εάν αυτό ήταν δυνατόν, αν και δεν επρόκειτο για κάτι δεσμευτικό.

Η τελική απόφαση εναπόκειτο στην εργοδοσία. Κατά τον Γκρέγκορι Λεβαντόφσκι, εκπρόσωπο της Thales στο αριστερό συνδικάτο CGT, «το μήνυμα από τη διοίκηση της εταιρείας ήταν ότι εφαρμόζουμε την εξ αποστάσεως εργασία, αλλά πρέπει και να προστατεύσουμε τα έσοδά μας – μείναμε με την εντύπωση πως αυτά ήταν σημαντικότερα από την υγεία μας». Η ίδια η εταιρεία απέρριψε τους ισχυρισμούς πως δεν ήταν πρόθυμη να επιτρέψει την τηλεργασία, τονίζοντας πως οι υπάλληλοί της, που δύνανται να εκπληρώνουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις εκτός γραφείου, έχουν το ελεύθερο να το κάνουν έως και πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Σε όλη τη Γαλλία υπάρχουν εταιρείες, από εκείνες της υψηλής κεφαλαιοποίησης έως τις μικρότερες, οι οποίες αντιδρούν στις εκκλήσεις για πλήρη απασχόληση εξ αποστάσεως, όπως προκύπτει από συνεντεύξεις με υψηλόβαθμο κρατικό αξιωματούχο αρμόδιο για θέματα εργασίας, υπαλλήλους και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν στις ανησυχίες των διοικήσεων για την παραγωγικότητα και τα έσοδα, καθώς και για τη βαθιά ριζωμένη κουλτούρα δυσπιστίας ανάμεσα σε διευθυντές και εργαζομένους. Οι γαλλικές επιχειρήσεις πάντως αποδείχθηκαν πιο γρήγορες από ομόλογές τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και προσκάλεσαν πίσω στο γραφείο τους υπαλλήλους μετά την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων.

Ερευνα της AlphaWise για λογαριασμό της Morgan Stanley κατέδειξε ότι έως τα τέλη Ιουλίου το 83% των υπαλλήλων γραφείου στη χώρα είχε επανακάμψει εν συγκρίσει με το 34% στη Βρετανία. Επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητά τους, αρκετοί εργοδότες στη Γαλλία δεν ήθελαν να αφήσουν και πάλι τους υπαλλήλους να αποχωρήσουν, ενώ αρκετά συχνά οι τελευταίοι, οι οποίοι είχαν προβληματιστεί με την απομόνωση του πρώτου εγκλεισμού, προτιμούσαν να μοιράσουν τον χρόνο τους μεταξύ γραφείου και οικίας. «Επρεπε να χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι και να πούμε πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα», αποκάλυψε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, αναφερόμενο στις ημέρες μετά την ανακοίνωση του Εμανουέλ Μακρόν στις 28 Οκτωβρίου. Τα στοιχεία εκείνην την περίοδο έδειχναν πως ένας στους πέντε θυλάκους κορωνοϊού, που τελούσαν υπό διερεύνηση, είχαν να κάνουν με τους χώρους εργασίας. Αυτοί βρίσκονταν στη δεύτερη θέση και στην πρώτη οι οίκοι ευγηρίας.

Βάσει των στοιχείων κινητικότητας της Google, στη Γαλλία οι άνθρωποι κάνουν περισσότερες μετακινήσεις από και προς την εργασία κατά τη διάρκεια του δεύτερου εγκλεισμού εν συγκρίσει με τον πρώτο της άνοιξης. Ο Εμανουέλ Μακρόν, άλλωστε, επέτρεψε σε περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων, όπως όσοι απασχολούνται στις οικοδομές, να συνεχίσουν να εργάζονται στη δεύτερη καραντίνα. Παρά ταύτα, κι ενώ είχε απευθύνει έκκληση για τηλεργασία, όπου είναι δυνατόν, σε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας διαχείρισης ευέλικτων επαγγελματικών χώρων Deskeo, φάνηκε το εξής: 77% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι οι εργοδότες τους υποχρέωναν να παρίστανται καθημερινά ή αρκετές ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο. «Ο ιός δεν μπορεί να δείχνει τόσο δυναμική επανεμφάνιση χωρίς να υπάρχουν μολύνσεις στους χώρους εργασίας», επισημαίνει, τέλος, ο επιδημιολόγος Μαρτέν Μπλασιέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή