Επιδότηση προσλήψεων για 4.000 ανέργους ηλικίας άνω των 30 ετών

Επιδότηση προσλήψεων για 4.000 ανέργους ηλικίας άνω των 30 ετών

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρώτο από τα 11 νέα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που θα «τρέξουν» φέτος και αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρώτο από τα 11 νέα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που θα «τρέξουν» φέτος και αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, έχει διάρκεια 12 μηνών και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το τρίμηνο πριν από την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ τα προηγούμενα τρία χρόνια (τρέχον έτος και δυο προηγούμενα). Ωφελούμενοι είναι άνεργοι ηλικίας 30 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός κατά τη διάρκεια υπόδειξής τους από το οικείο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις γυναίκες, αλλά και στις περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας (με βάση τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και πιο συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες του Δυτικού Τομέα Αθηνών, της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι το μεσημέρι (στις 15.00) της 17ης Φεβρουαρίου.

Τα ποσά της επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν ως εξής:

• 466,5 ευρώ μηνιαίως / 5.598 ευρώ ετησίως για ανέργους ηλικίας 30-49 ετών.

• 559,8 ευρώ μηνιαίως / 6.717,6 ευρώ ετησίως για ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω.

• 606,45 ευρώ μηνιαίως / 7.277,4 ευρώ ετησίως για μακροχρόνια ανέργους 30 ετών και άνω.

Το πρώτο από τα 11 προγράμματα του ΟΑΕΔ που θα «τρέξουν» φέτος έχει προϋπολογισμό 26 εκατ. ευρώ.

• 653,1 ευρώ μηνιαίως / 7.837,2 ευρώ ετησίως για μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω.

• 699,75 ευρώ μηνιαίως / 8.397 ευρώ ετησίως για άνεργες γυναίκες 30 ετών και άνω.

Στα ποσά συμπεριλαμβάνονται δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και επιδόματα αδείας.

Οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων http://www.ependyseis.gr/mis. Κατόπιν, οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους, σύμφωνα με την κατηγορία ανέργου, την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα και η επιχείρηση θα επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων για την πρόσληψη.

Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων του πρώτου προγράμματος για το 2022, έτος κατά το οποίο το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΟΑΕΔ φιλοδοξούν ότι, μέσω των νέων προγραμμάτων αλλά και των «παλαιών» που παραμένουν ανοικτά, θα πετύχουν τη δημιουργία 86.000 θέσεων εργασίας, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης συνοδευόμενος από τον διοικητή του Οργανισμού Σπ. Πρωτοψάλτη επισκέφθηκαν την ελληνική βιομηχανία τροφίμων ΕΛΒΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε. που εδρεύει στο Περιστέρι, έχει εξαγωγικό προσανατολισμό και απασχολεί 14 εργαζομένους που είναι ωφελούμενοι προηγούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, εκ των οποίων πολλοί πτυχιούχοι με υψηλή εξειδίκευση.

Εκεί, συναντήθηκαν με εργαζομένους που βρήκαν δουλειά στην εταιρεία μέσω των προγραμμάτων, οι οποίοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συνεργασία τους με τον ΟΑΕΔ και τη θετική γι’ αυτούς έκβαση. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι, αντλώντας από τη μέχρι τώρα εμπειρία τους, έκαναν επίσης προτάσεις για τη βελτίωση του σχεδιασμού των νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, στην κατεύθυνση της απλοποίησης και της επιτάχυνσης των διαδικασιών. Η διοικητική ομάδα της εταιρείας από την πλευρά της επεσήμανε ότι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ διευκόλυναν τις προσλήψεις, ιδίως κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι σχεδιάζει να κρατήσει τους περισσότερους από τους ωφελουμένους και μετά τη λήξη της επιδότησης από τον ΟΑΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή