ΕΛΛΑΔΑ 1--77

Ο δρακόντειος νόμος περί Τύπου

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ*

Η λογοκρισία αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της χούντας των συνταγματαρχών. Οι πραξικοπηματίες ανέστειλαν μεταξύ άλλων τις διατάξεις του άρθρου 14 του Συντάγματος που κατοχύρωνε την ελευθερία του Τύπου.

ΚΟΣΜΟΣ 1--274

Ο αιφνίδιος θάνατος του Νάσερ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΚΚΑΣ*

Το απόγευμα της 28ης Σεπτεμβρίου 1970 ο 52χρονος πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ πέθανε από θρόμβωση της στεφανιαίας, βυθίζοντας τη χώρα του και όλο τον αραβικό κόσμο σε βαρύτατο πένθος.

ΚΟΣΜΟΣ 1--93

Ο «Πόλεμος της Φθοράς»

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΟΥΡΧΟΥΛΗΣ*

Την επαύριον του Πολέμου των Εξι Ημερών (5-10 Ιουνίου 1967), ο αραβικός κόσμος βρέθηκε σε κατάσταση σύγχυσης και σοκ εξαιτίας του εύρους και της ταχύτητας της ήττας της Αιγύπτου, της Συρίας και της Ιορδανίας από τα πλήγματα του Ισραήλ.

ΕΛΛΑΔΑ vas-f1

Απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΠΟΛΥΒΙΟΥ*

Ο Μάρτιος του 1970 επιφύλασσε για την Κύπρο δύο συνταρακτικά γεγονότα, την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και τη δολοφονία του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη. Ηταν ο δυσοίωνος προάγγελος για όσα δραματικά ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια και κορυφώθηκαν το εφιαλτικό καλοκαίρι του 1974, με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την τουρκική εισβολή.