ΕΛΛΑΔΑ

Deutsche Welle - Βαυαρική Ραδιοφωνία

gkka_30_1905_page_1_image_0002

Η επίσημη έναρξη της ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία εγκαινιάστηκε το 1960 με τη «συμφωνία περί απασχολήσεως Ελλήνων εργατών στη Γερμανία», όταν η Βόννη επεδίωκε να καλύψει εναγωνίως τις ανάγκες της σε εργατικό δυναμικό, την περίοδο του γερμανικού οικονομικού θαύματος.

ΕΛΛΑΔΑ gkka_30_1905_page_1_image_0002

Deutsche Welle - Βαυαρική Ραδιοφωνία

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ*

Η επίσημη έναρξη της ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία εγκαινιάστηκε το 1960 με τη «συμφωνία περί απασχολήσεως Ελλήνων εργατών στη Γερμανία», όταν η Βόννη επεδίωκε να καλύψει εναγωνίως τις ανάγκες της σε εργατικό δυναμικό, την περίοδο του γερμανικού οικονομικού θαύματος.

ΕΛΛΑΔΑ gkka_28_1205_page_1_image_0002

Διπλωματικές σχέσεις Αθήνας-Πεκίνου

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΟΥΡΧΟΥΛΗΣ*

Κατά τη διάρκεια της επταετίας 1967-1974, αν και το δικτατορικό καθεστώς υπήρξε σταθερά προσηλωμένο στη νατοϊκή συμμαχία και σταδιακά εμβάθυνε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, ωστόσο ανέλαβε κάποιες αρκετά τολμηρές πρωτοβουλίες.

ΕΛΛΑΔΑ gkka_22_28042019_cmyk_page_1_image_0001

Η ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ*

Περιβαλλοντική συνείδηση υπήρξε μεταξύ αρκετών εκ των προγόνων μας. Στην αρχαιότητα βοηθούσαν ο σεβασμός του μέτρου και η αναγνώριση του θείου σε εξέχοντα στοιχεία της φύσης. Στην ορθόδοξη παράδοση η φύση εθεωρείτο δημιουργία του Θεού· ήδη προ δύο αιώνων, κάποιοι εξομολόγοι δίδασκαν ότι η καλύτερη έμπρακτος μετάνοια ήταν να φυτεύεις δένδρα. 

ΚΟΣΜΟΣ f1-vas-ap_720906044

Η μεγάλη σφαγή του Μονάχου

ΜΑΙΡΗ ΜΠΟΣΗ*

Η δολοφονία Ισραηλινών αθλητών από Παλαιστινίους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καμπή στην ιστορία του Μεσανατολικού.

ΚΟΣΜΟΣ capture65

Η επίσκεψη του Νίξον στη Μόσχα

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ*

Τον Φεβρουάριο 1972 ο Νίξον υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε το Πεκίνο. Κατά τους επόμενους μήνες επικεντρώθηκε στον στόχο να αποτελέσει και τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ που θα επισκεπτόταν τη Μόσχα.

ΚΟΣΜΟΣ 1--19

Η Διάσκεψη της Στοκχόλμης

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΔΟΥΣΗ*

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος άρχισε να απασχολεί συστηματικά τη διεθνή κοινότητα μόλις στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Μέχρι τότε, τα περιβαλλοντικά ζητήματα θεωρούνταν προβλήματα τοπικά ή περιφερειακά, εντοπίζονταν δε κυρίως στην Ευρώπη ή στη Βόρεια Αμερική, δηλαδή σε περιοχές του κόσμου με μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ f1-vas-ap_690109071

H Βρετανία και η ελληνική χούντα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ*

Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, με τη μορφή που εκδηλώθηκε, κατέλαβε εξαπίνης τους Βρετανούς. Η εκτίμηση των Βρετανών για την επισφαλή πολιτική κατάσταση πριν από την άνοδο των συνταγματαρχών βασιζόταν στη λανθασμένη υπόθεση πως ένα πραξικόπημα οργανωμένο από τους στρατηγούς και εγκεκριμένο από τον μονάρχη, ήταν το μοναδικό, και μάλιστα όχι πολύ πιθανό, σενάριο. 

ΚΟΣΜΟΣ 1--85

Η επίσκεψη του Νίξον στην Κίνα

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ*

Το ταξίδι του Νίξον στην Κίνα στις αρχές του 1972 αποτέλεσε μία από τις πιο θεαματικές και βαρυσήμαντες εξελίξεις της μεταπολεμικής διεθνούς πολιτικής. Αμεσα και μεσοπρόθεσμα η Κίνα και οι ΗΠΑ με την προσέγγισή τους εξισορρόπησαν τη διαφαινόμενη τότε στρατιωτική υπεροχή της Σοβιετικής Ενωσης έναντι της καθεμίας χωριστά.

ΚΟΣΜΟΣ ap_7107090370

Η σινοαμερικανική προσέγγιση

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ*

Από τα τέλη του 1950 έως τα μέσα του 1969 οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ήταν απροκάλυπτα εχθρικές. Στις αρχές του 1950 η κυβέρνηση Τρούμαν προσπάθησε να ενθαρρύνει την Κίνα να απομακρυνθεί από τη Σοβιετική Ενωση κατά τα πρότυπα της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο.

ΕΛΛΑΔΑ 23_19395763

Το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής Χάλκης

ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ*

Εδώ και 48 χρόνια σβηστός ο φάρος της Χριστιανοσύνης, η Θεολογική Σχολή Χάλκης, που αποτέλεσε δεξαμενή σκέψης και φυτώριο ιεραρχών, ενδυναμώνοντας την πνευματική αποστολή της Ορθοδοξίας από την ίδρυση της το 1844, με 930 αποφοίτους, ανάμεσα τους πολλοί Πατριάρχες και Αρχιεπίσκοποι. Οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες της Δύσης και πρωτίστως η Ε.Ε. έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για την επαναλειτουργία της.