Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας

Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας

Οι ανάγκες στον τομέα της ενέργειας αυξάνονται και οι αλλαγές στη βιομηχανία είναι συνεχείς, ποιο είναι όμως το μέλλον και ποιες καινοτομίες υπάρχουν σήμερα που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς αλλά και τους διανομείς αύριο;

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αλλαγές που συντελούνται στην ενέργεια τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαίες, ενώ τα επόμενα 10 χρόνια αναμένεται να επιταχυνθούν σε σύγκριση με τα προηγούμενα 40 χρόνια. Καθώς ο παγκόσμιος και εγχώριος τομέας ενέργειας απομακρύνεται από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και στρέφεται σε εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές, οι εταιρείες και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας καλούνται να αντιμετωπίσουν τη μετάβαση με τεχνολογικές λύσεις που αφενός, θα διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία για την παραγωγή και αφετέρου, θα μειώσουν τα κόστη και το ανθρακικό αποτύπωμα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός (Digitalization) αναμένεται να κυριαρχήσει ακόμη περισσότερο σε πολλούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. O κλάδος της ενέργειας δεν θα μπορούσε να βρίσκεται εκτός από αυτή την μεταστροφή, από την παραγωγή μέχρι και τη διανομή στον τελικό καταναλωτή.

Έως σήμερα, στα διασυνδεδεμένα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας η ροή της ενέργειας ήταν μονόδρομη, δηλαδή από την παραγωγή κατευθύνονταν στους καταναλωτές προς κατανάλωση. Αυτό σήμερα έχει αλλάξει με την είσοδο της διεσπαρμένης παραγωγής ενέργειας και τη σταδιακή μελλούμενη μετατροπή των καταναλωτών σε παραγωγούς. Η εξέλιξη αυτή αναπόφευκτά οδηγεί στην ανάγκη για τον μετασχηματισμό του παραδοσιακού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω ευφυών δικτύων (smart grid) και με την εισαγωγή σε αυτό, νέων τεχνολογιών.

Μια τέτοια λύση έξυπνης διαχείρισης ενέργειας είναι το Across, το οποίο έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από την Ελληνική εταιρία MAS Α.Ε. Tο Across είναι ένα ψηφιακό ενεργειακό οικοσύστημα διαχείρισης παραγωγής και διανομής ενέργειας με το οποίο επιτυγχάνεται η αδιάληπτη και βέλτιστη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.  

To Αcross, συλλέγει και επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο δεδομένα από πολλαπλές πηγές που καταλήγουν στα κέντρα ελέγχου (control centers) των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, κάνοντας χρήση σύγχρονων τεχνολογιών όπως Cloud Computing, Data Analytics και Machine Learning, μεγιστοποιώντας τη διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα με τη χρήση ειδικών αλγορίθμων. Το εξειδικευμένο λογισμικό διαχειρίζεται αποτελεσματικά και με ακρίβεια το ηλεκτρικό δίκτυο και τον εξοπλισμό που είναι συνδεδεμένο σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα βελτιστοποιεί τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους χρήστες. 

Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας-1

Η τεχνολογική λύση της MAS Α.Ε. απαντά στους κύριους προβληματισμούς που απασχολούν σήμερα τη βιομηχανία ενέργειας που δεν είναι άλλοι από την υποστήριξη της παραγωγής πράσινης ενέργειας (ΑΠΕ), διατηρώντας παράλληλα τη διαθεσιμότητας και την ποιότητας της ενέργειας, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου.

Ποια όμως είναι τα πλεονεκτήματα ενός ευφυούς δικτύου και πως μπορούν να λυθούν τα προβλήματα; 

Με την εγκατάσταση του Across, οι εταιρείες παραγωγής και διανομής ενέργειας μπορούν να έχουν αποδοτικότερη διαχείριση και λειτουργία, ταχύτερο εντοπισμό αλλά και αποκατάσταση των βλαβών, μείωση των εξόδων διαχείρισης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την κατάλληλη τεχνολογία, υποστηρίζεται η λειτουργία Demand – Response, η οποία αξιοποιεί την συμμετοχή των καταναλωτών στο Target Model, με αποτέλεσμα την εξομάλυνση των αιχμών ζήτησης και τη μείωση του κόστους προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, αυξάνει τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενεργή συμμετοχή των χρηστών και το σημαντικότερο, προσφέρει ασφάλεια και απρόσκοπτη λειτουργία. 

Το Across, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εξαρχής από μια ομάδα εξειδικευμένων Ελλήνων μηχανικών, προγραμματιστών και αναλυτών, ενσωματώνοντας 45 χρονιά τεχνογνωσίας της εταιρίας. Πρόκειται για ένα πληροφοριακό ψηφιακό οικοσύστημα που λειτουργεί σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις και μεθοδολογίες, ώστε να καλύπτει τις επιχειρησιακές ανάγκες του σήμερα αλλά και του αύριο. Ο ριζοσπαστικός σχεδιασμός του συστήματος και των εφαρμογών διασφαλίζει ότι το Αcross ανταποκρίνεται σε κάθε μελλοντική πρόκληση. Για την ανάπτυξη του Across, χρησιμοποιήθηκαν οι πιο πρόσφατες τάσεις UI για το σχεδιασμό ενός μοναδικού περιβάλλοντος εργασίας που παρέχει βέλτιστη εμπειρία στον χρήστη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή