Το μείζον ζήτημα

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Τέλος καλό όλα καλά, θα μπορούσε να πει κανείς μετά τη ρύθμιση του χρέους. Θα μπορούσαμε, βεβαίως, να το είχαμε πει πολύ νωρίτερα, αν δεν περνούσε η χώρα τη μεγάλη και ακριβή περιπέτεια του 2015.

Πολιτικά νήπια

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Ποιος πρωτομίλησε για την «επιμήκυνση του χρέους» και τι είπε; Εμπιστευόμαστε ή όχι τους Ευρωπαίους στους πανηγυρικούς τόνους τους για «το τέλος της κρίσης»; Είναι, τελικά, ή όχι καλή η συμφωνία; Υπάρχει ή όχι 4ο μνημόνιο;

Τουρκικό άλμα προς την απολυταρχία

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Εάν επανεκλεγεί πρόεδρος αύριο –ή μετά δεύτερο γύρο στις 8 Ιουλίου– ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στο τιμόνι της Τουρκίας έως το 2023, οπότε θα έχει κυβερνήσει την Τουρκία για 20 από τα 100 χρόνια από την ίδρυση του τουρκικού κράτους. 

Ζούμε ανιστόρητες στιγμές

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Τσίπρας υπήρξε χαρισματικός ηγέτης. Για μερικά χρόνια, αρχής γενομένης από τις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων», κυριάρχησε στο πολιτικό τοπίο, κέρδισε εκλογές και δημοψηφίσματα, είχε την άνεση να ορίζει την ημερήσια διάταξη της πολιτικής ζωής. 

Η τηλεματική και οι τρύπες

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Υπάρχει ένα ωραίο ανέκδοτο που δείχνει τις παθογένειες του Δημοσίου. Είναι, λέει, ένα συνεργείο δύο εργατών στην άκρη του δρόμου. Ενας μπροστά ανοίγει τρύπες και ο δεύτερος πάει στο κατόπι και τις κλείνει. Κάποιος πολίτης απορημένος για το μάταιο της εργασίας τους ρωτά: «Τι κάνετε εκεί ρε παιδιά;».

Ιστορία και συγκυρία

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Δεν χρειαζόταν κανένα σύστημα ΒΑΝ για να προβλεφθεί ότι η συμφωνία Αθηνών - Σκοπίων θα προκαλούσε σεισμούς και μετασεισμούς στο πολιτικό σύστημα και στο κοινωνικό πεδίο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ.

Η άνοδος της Μεσευρώπης

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Η Καρινθία, εκτός από επιπόλαιο επιχείρημα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για τα ιστορικά προηγούμενα γεωγραφικών προσδιορισμών σε περιοχές της Ευρώπης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή και για ένα νοητό ταξίδι περισσοτέρων από εννέα αιώνες στον χρόνο. 

Μια άλλη οδύσσεια

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

​​​«Η διάχυτη αγωνία που στοιχειώνει τους εναρκτήριους στίχους της Οδύσσειας, η κατά τα φαινόμενα ανυπέρβλητη αβεβαιότητα που κατατρύχει τον γιο, τη γυναίκα, το σπιτικό του απόντος ήρωα, συμβολίζεται από ένα αξιομνημόνευτο όσο και μακάβριο μοτίβο – τον κενό τάφο, τη σορό που λείπει», γράφει ο Αμερικανός συγγραφέας και κλασικός φιλόλογος Ντάνιελ Μέντελσον στο βιβλίο του «Μια οδύσσεια. Ενας πατέρας, ένας γιος, ένα έπος» (εκδ. Πατάκη, μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου. 

Με το βλέμμα στο αύριο

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το «Μακεδονικό», ή όπως επιλέγει να το ονομάζει ο καθένας, είναι ένας γρίφος για πολλούς. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου καθώς έχω βρεθεί επανειλημμένως σε φιλικές συζητήσεις, στις οποίες κυριαρχούν η σύγχυση και οι αντιφάσεις.

80 χρoνια πριν... 23-6-2018

BΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΙΔΡΥΣΗ ΧΑΛΙΦΑΤΟΥ;  [...] κυκλοφορεί η φήμη καθ’ ην μεταξύ αντιπροσώπων της αγγλικής και της αιγυπτιακής κυβερνήσεως συνεζητήθη εκ νέου το ζήτημα του χαλιφάτου κατόπιν υποδείξεως του Μωχάμετ Αλή, θείου του βασιλέως Φαρούκ.

Τα ίδια λάθη

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η κυβέρνηση οδεύει, όπως φαίνεται, ταχύτατα στην επίλυση των ελληνοαλβανικών εκκρεμοτήτων. Κάνει όμως το λάθος, πάλι, να υποτιμά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Το Μέζεμπεργκ και το αύριο της Ε.Ε.

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Οσο σημαντικές και αν είναι οι εξελίξεις στη διπλωματία, στην πολιτική και στην οικονομία αυτές τις μέρες – με την υπογραφή της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ και τις αναταράξεις που αυτή προκαλεί, καθώς και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος –, ίσως η σημαντικότερη είδηση ήταν η συμφωνία της Αγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν να ενισχύσουν τη λειτουργικότητα της Ευρωζώνης και να ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Πού να τρέχεις καλοκαιριάτικα;

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Μου περιέγραφε φίλος τον μάλλον υποτιμητικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Φώφη τον Σταύρο στο ΚΙΝΑΛ. Τον συναντά σε κάποιο διάδρομο, στα γραφεία ή στη Βουλή, και πάντα του θέτει το ίδιο ερώτημα: «Τελικά, εσύ, δεν έχω καταλάβει, τι θέλεις;».

VIP (τι) ΦΑΣΥ

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Προ ημερών η φίλη αρχαιολόγος Ιωάννα Φωκά ανήρτησε στο Facebook φωτογραφία από την είσοδο του Ιερού των Αιγυπτίων θεών στον Μαραθώνα. 

Αγνοια μήτηρ πάσης κακίας

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, περάσαμε μια ζωή ζητώντας λύση με «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». Οταν μας προσεφέρθη διά του σχεδίου Ανάν, ξεσηκώθηκαν όλοι με το ερώτημα «τι είναι ετούτο;». 

Προβλήματα φυσικοχημείας

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Εντάξει. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ με τον έναν Καμμένο, τον Δημήτρη, το έλυσε μόνος του ο βουλευτής: Υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ. και με τη διαγραφή του σαν τρόπαιο και πιστοποιητικό θα διεκδικήσει ξανά –υπό νέο λάβαρο– την ένταξή του στη χορεία των πατέρων του έθνους.

Προίκα στα Σκόπια η συμφωνία Τσίπρα

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Με μια συμφωνία «αχταρμά» διοικητικών διατάξεων, διπλωματικής πρόνοιας και εθνοτικών διακρίσεων, η κυβέρνηση νομίζει ότι έλυσε το Σκοπιανό. Στην πράξη, και για την ώρα, το μόνο που έχει «επιτύχει» η Αθήνα είναι να μετατρέψει την ελληνική πολιτική σκηνή σε χαρακτηριστική «Μακεδονική Σαλάτα».

Ολα τα βέλη δείχνουν Ελλάδα

ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

Οποια φράση-κλειδί για το προσφυγικό κι αν εξετάσει κανείς, ο «κλήρος» πέφτει στην Ελλάδα. «Χώρες εισόδου». Θεωρητικά οι Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία, Βουλγαρία. Στην πράξη μόνο η Ελλάδα. 

Το Κονκλάβιο (22/06/18)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Αγριεμένα τα πλήθη στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Κιλκίς, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε χθες συμβολική ανάβαση. Κατάσκοπός μου μέτρησε περί τις 300 χειραψίες του Κυριάκου με πολίτες κατά την ολιγόωρη παραμονή του στην πόλη. 

Περισσότερα

Αρθρογράφοι

ΦΙΛΙΣΤΩΡ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

80 χρoνια πριν... 23-6-2018

23s3xalif BΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΙΔΡΥΣΗ ΧΑΛΙΦΑΤΟΥ;  [...] κυκλοφορεί η φήμη καθ’ ην μεταξύ αντιπροσώπων της αγγλικής και της αιγυπτιακής κυβερνήσεως συνεζητήθη εκ νέου το ζήτημα του χαλιφάτου κατόπιν υποδείξεως του Μωχάμετ Αλή, θείου του βασιλέως Φαρούκ.

Τελευταία Σελίδα

ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

stefanos-tsitsipas-kathimerini-geyma-17-6-18-titina-chalmatzi

Στέφανος Τσιτσιπάς: Γεύμα με έναν... εχθρό της ήττας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

«Σιχαινόμουν να χάνω. Ηταν το χειρότερό μου». Ετσι εξηγεί ο 20χρονος Στέφανος Τσιτσιπάς, στο «Γεύμα με την Κ», τη φιλοδοξία που τον έκανε να θέσει ως στόχο, σε ηλικία 12 ετών, την κορυφή του παγκόσμιου τένις και που τον οδήγησε από τον όμιλο αντισφαίρισης Γλυφάδας στους ναούς της ρακέτας, Ρολάν Γκαρός και Γουίμπλεντον.