Καμία πρόοδος

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Ενα τεράστιο κομμάτι διαφθοράς και διαφυγόντων φόρων έχει να κάνει με τα καύσιμα και τα τσιγάρα.

Η Αθήνα μαραίνεται από επιλογή

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Βαρεθήκαμε να ακούμε πώς και γιατί δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν δύο ιστορικοί κινηματογράφοι της Αθήνας, ο «Απόλλων» και το «Αττικόν», εδώ και πέντε χρόνια, από τότε που κάηκαν τα κτίρια από εμπρησμό. Βαρεθήκαμε να ακούμε γιατί τα τελευταία χρόνια «εγκαινιάζεται» διαρκώς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Φιξ), αλλά ποτέ δεν ανοίγει, γιατί υπάρχουν γραφειοκρατικές εκκρεμότητες που δεν τακτοποιούνται.

Η στρατηγική της ασχήμιας

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

​«Χωρίς την αίσθηση του ωραίου ο έρωτας δεν θα ήταν παρά μια εξοργιστική ανάγκη». Το γράφει ο Σοπενχάουερ στη «Μεταφυσική του έρωτα». Κατεβαίνοντας μερικά σκαλοπάτια στην κλίμακα των ανθρωπίνων αξιών, το ίδιο θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει και για την πείνα.

Κυβέρνηση τουριστών

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Πέρασαν δύο χρόνια και κάτι μήνες από τότε που ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης παρουσίασε αυτό που η «Αυγή» (5.6.2015) είχε χαρακτηρίσει «Ολοκληρωμένο σχέδιο για ξένες κινηματογραφικές επενδύσεις στην Ελλάδα». 

Παιχνίδι κέντρου

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

​Βγήκαν σε αναζήτηση προπονητή χωρίς να έχουν αποφασίσει ακόμη ποιο όνομα θα έχει η ομάδα τους (Φ.Κ.; Π.Κ; Κ.Α.; Α.Κ.; Π.Π.; κάτι άλλο;), σε ποιο άθλημα θα επιδοθεί, άρα και σε ποιο πρωτάθλημα θα συμμετάσχει, ποιο χρώμα θα έχει η φανέλα της, ποιο σύμβολο πάνω της θα της δίνει ταυτότητα, ποια πόλη της πολιτικής γεωγραφίας θα έχει έδρα, με ποια ευρωπαϊκή ομάδα θα αδελφοποιηθεί κτλ. 

Άδωνις Γεωργιάδης: Κοπτήρες

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗΣ

Σιγά το δύσκολο. Πόσο δύσκολο είναι να αποδομήσει κάποιος τον Κουρουμπλή; Πόσο εύκολο είναι για κάποιον με τους θεριζοαλωνιστικούς κοπτήρες του Αδ. Γεωργιάδη να αντιμετωπίσει έναν υπουργό ισοπεδωμένο ύστερα από δέκα ημέρες δημόσιου αυτοεξευτελισμού;

Το Κονκλάβιο (23/9/17)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Σημασία δεν έχει η πραγματικότητα, ούτε η τεκμηριωμένη αλήθεια. Σημασία έχει τι πιστεύεις και πώς βάσει αυτού διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το συγκεκριμένο know-how (το αντέγραψε, βέβαια, και ο Τραμπ). 

Λούφα και παραλλαγή Νο 2

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Θυμάστε εκείνη την ωραία ταινία του Νίκου Περάκη, «Λούφα και παραλλαγή», παραγωγής 1984; Πόσο έξοχα παρουσίαζε την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στον τηλεοπτικό σταθμό που έστηναν οι ένοπλες δυνάμεις, με τη συμμετοχή στρατευσίμων, παραμονές του απριλιανού πραξικοπήματος;

Ηρωες και αντιήρωες στο Ελληνικό

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο αρχαιολογικός νόμος με την υπογραφή του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, το έτος 2002, με τα 75 άρθρα του θεωρήθηκε ένας σοβαρός εκσυγχρονισμός που είχε καθυστερήσει πολύ.

Η επόμενη μέρα της Μέρκελ και της Ευρώπης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΙΤΣΙΟΣ*

Η νίκη της Αγκελα Μέρκελ στις εκλογές της Κυριακής φαίνεται σίγουρη. Το ερώτημα που απομένει είναι με ποιο κόμμα θα συγκυβερνήσει.

80 χρoνια πριν... 23-IX-1937

ΜΙΧΑΛΗΣ Ν. ΚΑΤΣΙΓΕΡΑΣ

Ο ΤΣΙΑΝΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΞΟΝΟΣ:  [ΣΗΜ. «Φ»: Μετά τον Πόλεμο οι αγιογράφοι του Γκαλεάτσο Τσιάνο επεχείρησαν να τον παρουσιάσουν ως αρνητή τάχα του Αξονος βασιζόμενοι στην καιροσκοπική, αλλά καίρια και καθοριστική, συμμετοχή του στη –υπό το άχθος της επερχόμενης ήττας– συνωμοσία του ιταλικού κοινωνικού κατεστημένου για την ανατροπή του Μουσολίνι και βασιζόμενοι επίσης στο πράγματι τραγικό τέλος του ιδίου του Τσιάνο. 

Επανεκκίνηση;

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μία επανεκκίνηση των δύο μεγάλων, εμβληματικών επενδύσεων που έχουν κολλήσει, του Ελληνικού και της «Ελληνικός Χρυσός».

Γερμανοί ψηφίζουν, Ελληνες αναμένουν

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Εάν επιβεβαιωθούν οι τελευταίες εκτιμήσεις και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία αναδειχθεί τρίτο στις εκλογές της Κυριακής, η εξέλιξη θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ενωση και συγκεκριμένα για την Ελλάδα. 

Η Αριστερά είναι συνήθεια

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τι σας έρχεται στον νου όταν μαθαίνετε ότι ο Γιώργος Νταλάρας θα τραγουδήσει στο φεστιβάλ της ΚΝΕ; Εννοώ εκτός από την έκπληξη, τη δικαιολογημένη, που αισθάνεσαι όταν μαθαίνεις ότι ο ωραίος αυτός θεσμός του ελληνικού φθινοπώρου ζει όχι μόνον στις καρδιές μας, αλλά και στο Πάρκο Τρίτση. 

Η αξιολόγηση της ΔΑΚΕ

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Τι στην ευχή! Κοτζάμ πανεπιστήμιο τέλειωσαν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και δεν έμαθαν ότι η «Πολιτεία αυτοαξιολογείται» –όπως οι ίδιοι γράφουν– κάθε τέσσερα χρόνια; Τότε οι πολίτες πάνε στις κάλπες και αξιολογούν τα προγράμματα των κομμάτων –ακόμη και την εκπαιδευτική πολιτική τους– και προκρίνουν εκείνα που θεωρούν καλύτερα. 

Περισσότερα

Αρθρογράφοι

ΦΙΛΙΣΤΩΡ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

80 χρoνια πριν... 23-IX-1937

s2_filistor ΜΙΧΑΛΗΣ Ν. ΚΑΤΣΙΓΕΡΑΣ

Ο ΤΣΙΑΝΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΞΟΝΟΣ:  [ΣΗΜ. «Φ»: Μετά τον Πόλεμο οι αγιογράφοι του Γκαλεάτσο Τσιάνο επεχείρησαν να τον παρουσιάσουν ως αρνητή τάχα του Αξονος βασιζόμενοι στην καιροσκοπική, αλλά καίρια και καθοριστική, συμμετοχή του στη –υπό το άχθος της επερχόμενης ήττας– συνωμοσία του ιταλικού κοινωνικού κατεστημένου για την ανατροπή του Μουσολίνι και βασιζόμενοι επίσης στο πράγματι τραγικό τέλος του ιδίου του Τσιάνο. 

Τελευταία Σελίδα

ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

geoffrey-pyatt-kathimerini-geyma-17-9-17-titina-chalmatzi

Τζέφρεϊ Πάιατ: Μας ενδιαφέρει η Αλεξανδρούπολη

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Για τη στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ να αναδειχθεί η Αλεξανδρούπολη ενεργειακός κόμβος και «πύλη εισόδου» προς την Ευρώπη μιλάει στην «Κ» ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ, υπογραμμίζοντας τις προοπτικές που διανοίγονται από τους αγωγούς ΤΑΡ και IGB.