Αναγκαία αλλαγή

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Στα χρόνια της μεταπολιτευτικής ευδαιμονίας η χώρα συνήθισε να αντιμετωπίζει τα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας με επιπολαιότητα και –κυρίως– χαλαρότητα.

Το φροντιστήριο του... φραπέ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για την ελληνική εκπαίδευση δεν περιέχει κάτι που δεν γνωρίζουμε, τουλάχιστον εμπειρικά, ή κάτι που δεν συζητείται ευρέως εδώ και –πολλά– χρόνια. 

Ενός ανδρός αρχή και ευθύνες του ενός

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία σήμερα είναι το «έργο» ενός ανθρώπου. Οταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία, ήταν ένας δυναμικός νέος ανάμεσα σε πολλούς άλλους Τούρκους που πίστευαν στην επαναφορά του Ισλάμ στη δημόσια ζωή, μετά τον αποκλεισμό που επέβαλε ο ιδρυτής του κοσμικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ). 

Η πλατεία Σαπφούς και οι βραχονησίδες

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν αντέχουν άλλο στη Μόρια και δεν μπορούν να πάνε στη Γερμανία, όπως το επιθυμούν. Οπότε φεύγουν από τη Μόρια και καταλαμβάνουν την κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης διότι, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός τους εκπρόσωπος, εκεί τουλάχιστον κάποιοι τους φέρνουν να φάνε. 

Ρουσφέτια παντού...

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των δημοσιογράφων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πως δεν τους... προλαβαίνουμε σε ό,τι αφορά τις παρατυπίες, τα ρουσφέτια και τα σκάνδαλα. 

Νοηματικές ανατροπές

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το επίρρημα «ελέω» το συναντούσαμε σχεδόν αποκλειστικά στη φράση «ελέω Θεού βασιλεύς». Με το δόγμα αυτό οι γαλαζοαίματοι επιχειρούν να νομιμοποιήσουν την κληρονομική εξουσία τους παραπέμποντας στα αδιάφορα ουράνια.

Οι φρεγάτες, η φιλία, η Ε.Ε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία, όπως αυτή προκύπτει από τη χρονομίσθωση δύο φρεγατών πολλαπλών αποστολών τύπου FREMM, αλλά και οι προεκτάσεις της (αγορά έπειτα από πενταετία υψηλής τεχνολογίας κορβετών και προμήθεια εξελιγμένων πυρομαχικών), πέρα από το έμμεσο διμερές ενδιαφέρον, έχει ορισμένες επιμέρους ιδιαίτερες πτυχές. 

Ενα άρθρο που πονάει

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

«Η ηθική επανάσταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έλθει ποτέ. Ούτε αυτή ούτε κάποια άλλη. Αυτό που απέξω μοιάζει με μεταρρύθμιση του κράτους είναι στην πραγματικότητα προπέτασμα καπνού. Για να βγει από την κρίση, για να μη θέτει μόνη της εμπόδια στον εαυτό της, η Ελλάδα χρειάζεται πρωτίστως ένα πράγμα: τον νέο άνθρωπο. Αλλά ούτε αυτός θα έλθει. Μόνο ένα πράγμα θα έλθει σίγουρα – η αναστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων νόμων και διαταγμάτων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα. Και μάλιστα από την πίσω πόρτα, σιγανά και ήσυχα».

Ανυπεράσπιστοι πολίτες

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Σταματιάδη, του 52χρονου άτυχου άνδρα που υπέκυψε τελικά μετά τα πυρά που δέχθηκε από εισβολείς στο σπίτι του, δεν είναι απλώς ένα ακόμη τραγικό συμβάν σε μια μεγάλη πρωτεύουσα.

Φοροδιαφυγή

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Τα στοιχεία για την έκταση της παραοικονομίας στη χώρα είναι απογοητευτικά. Σε πλήρη αντίθεση με ό,τι θα έπρεπε να συμβαίνει, η φοροδιαφυγή χρόνο με τον χρόνο στην Ελλάδα αυξάνεται. 

Η ανώμαλη γέννα της νέας Τουρκίας

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Η Ελλάδα και τα ελληνοτουρκικά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία της Τουρκίας, μιας και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επενδύουν στον άκρατο εθνικισμό.

Η τιμή της ντροπής

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

​Τετάρτη μεσημέρι, οδός Πατησίων. Λεωφορείο, προϊστορικό μαστόδοντο με φυσούνα προσπαθεί να στρίψει από την οδό Μάρνη. Πλην όμως, το εμποδίζει ακινητοποιημένο τρόλεϊ. 

Η ψυχή των ονομάτων

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Ακόμη δεν τον είδαμε, «Κλεισθένη» τον είπαμε. Ο λόγος για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», το σχέδιο αναδιάταξης των δήμων, το οποίο ανήγγειλε με συνέντευξη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης.

«Λάζαρε, δέβρω έξω»

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Τα ’χουν τα δωράκια τους οι γιορτινές ημέρες, σαν τις πασχαλινές που πέρασαν. Και τι δωράκια. Μαργαριτάρια. Ορθογραφικά, συντακτικά, μεταφραστικά. Το πνεύμα των ημερών βέβαια σε πείθει εύκολα να δώσεις τόπο στην οργή. 

Με το μυαλό στα... αντίμετρα

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Οι περισσότεροι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας είναι να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα όσων πληρώνονται από το κράτος. 

Γιάννης Δραγασάκης: Τσιμεντόλιθοι

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗΣ

Ηταν στην Ουάσιγκτον, σε μια φθινοπωρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Οκτώβριο του 2014. Η κυβέρνηση Σαμαρά, εκπροσωπούμενη από τον Γκίκα Χαρδούβελη, πήρε εκεί το μήνυμα ότι το περιπόθητο τέλος του μνημονίου δεν θα ερχόταν, όσο εύκολα ήλπιζε η ελληνική πλευρά. 

Δεν είναι το συναίσθημα «κλειδί»

ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

​​ο ευκρινές πισωπάτημα αρμοδίων στις αερολόγες κομπορρημοσύνες προς τη γείτονα, τα ανέξοδα και ανερμάτιστα λόγια, η σκηνοθεσία στρατιωτικής ετοιμότητας δεν αρκούν για την απενεργοποίηση του μηχανισμού παραγωγής εκρήξεων υπερπατριωτισμού. 

Το Κονκλάβιο (20/04/18)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Και, ναι, είναι γεγονός. Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε τελικά την έκπληξη και εμφανίστηκε στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που έγινε στη Χαριλάου Τρικούπη για τα εθνικά υπό τη Φώφη Γεννηματά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι εκτός των Α. Λοβέρδου, Ν. Μπίστη, Π. Ιωακειμίδη, και πολλών άλλων, ήταν επίσης εκεί ο Μ. Οθωνας, αλλά και ο νέος γραμματέας Μ. Χριστοδουλάκης. 

Τα ερωτήματα και η σημαία

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

Τελικά, οι Τούρκοι κατάφεραν με αφορμή τη σημαία που τοποθέτησαν οι τρεις νεαροί Ελληνες στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς, στην Ικαρία, να μας προκαλέσουν, για μία ακόμη φορά, εσωτερικό διχασμό. 

Περισσότερα

Αρθρογράφοι

ΦΙΛΙΣΤΩΡ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

Τελευταία Σελίδα

ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

paraskeyas-aygerinos-kathimerini-geyma-15-4-18-titina-chalmatzi

Παρασκευάς Αυγερινός: Καραμανλής - Ανδρέας μαζί στα εθνικά

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πρώην υπουργός και αρχιτέκτονας του ΕΣΥ, Παρασκευάς Αυγερινός, φέρνοντας ιστορικά παραδείγματα υποστηρίζει, στο «Γεύμα με την Κ», ότι «η απλή αναλογική οδηγεί σε διχασμό». Τονίζει επίσης ότι στα εθνικά θέματα, Καραμανλής και Ανδρέας έβρισκαν με υπευθυνότητα πεδίο συνεννόησης.