Διασκεδαστές ως πολιτικοί

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Υπάρχει το είδος του εντερτέινερ (entertainer) που είναι μια κατηγορία από μόνο του. Εντερτέινερ ορίζεται εκείνος που προσπαθεί να προκαλέσει ευχαρίστηση ή να διασκεδάσει τους άλλους.

Ασουρμπανιμπάλ, βασιλιάς της μνήμης

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

​Αντικρίζοντας τα πλούσια ευρήματα που έκρυβε η γη της Μεσοποταμίας έως τα μέσα του 19ου αιώνα, τις ανάγλυφες αναπαραστάσεις πολέμου και κυνηγιού, διαβάζοντας τα λόγια των βασιλικών πρωταγωνιστών, των ποιητών και χρονικογράφων που βρέθηκαν στη βιβλιοθήκη του παλατιού της Νινευής, σε διακατέχει μια συγκλονιστική εμπειρία. 

Μεταμοντέρνα Σοβιετία

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αν βλέπαμε τον Μανώλη Βασιλάκη, εκδότη της Athens Review of Books, να οδηγείται με χειροπέδες στο δικαστήριο, είναι βέβαιο πως αρκετοί από εμάς θα είχαμε εξεγερθεί για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης.

Ανένδοτοι κρατιδιολόγοι

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Με τον καιρό, θα μάθουμε ποιος είναι ο σωστός τονισμός, Σέβερνα ή Σεβέρνα Μακεντόνιγια. Αν είναι δηλαδή παροξύτονο ή προπαροξύτονο το νέο, επίσημο όνομα της χώρας που μέχρι τώρα σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι (κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, ΜΜΕ, καλλιτέχνες, αθλητές) την αποκαλούσαν σκέτη Μακεδονία, και εμείς εδώ ΠΓΔΜ ή FYROM.

Γιώργος Κατρούγκαλος: Μπατζάκι

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗΣ

Από όλες τις επιλογές προσώπων που έχει κάνει τελευταία ο Τσίπρας, η έσχατη ήταν και η πιο αρμόζουσα: ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική αναθεώρηση ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκπροσωπούσε αυθεντικά την κουλτούρα της συριζαϊκής μαγειρικής με το Σύνταγμα.

Η φθήνια ως πολιτική τάση

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Η διολίσθηση του δημόσιου λόγου στο κατώτατο επίπεδο, υπαγόμενο στις ανάγκες της μικροπολιτικής, ήταν ήδη αισθητή από τη δεκαετία του ’80 και ακόμη πριν από αυτήν.

Boeing εναντίον Airbus

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Από μια ειρωνεία της τύχης, τη χρονιά που το ιστορικό αμερικανικό Boeing 747, γνωστότερο ως «Τζάμπο», κλείνει τα 50 του, η ευρωπαϊκή Airbus αποφασίζει να διακόψει, μέσα στο 2021, την παραγωγή του Α380, του διώροφου θηρίου (χωρητικότητας 544 επιβατών) που φιλοδόξησε να είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στο Τζάμπο.

Μακεδονικό: Ζητούμενο η σωστή υλοποίηση της συμφωνίας

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ*

Δεδομένου ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι πραγματικότητα, το ζητούμενο τώρα είναι να αγωνιστεί η Ελλάδα για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη και να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές συνέπειές της. 

80 χρoνια πριν... 16-2-1939

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΘΑΝΑ: Κατά τας εκ Παρισίων πληροφορίας, ο Ντελ Βάγιο, αφιχθείς σήμερον εκεί, συνηντήθη εις την ισπανικήν πρεσβείαν μετά του Προέδρου Αθάνα, όστις, ως γνωστόν, από τινων ημερών διαμένει εν Παρισίοις.

Περισσότερα

Αρθρογράφοι

ΦΙΛΙΣΤΩΡ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

80 χρoνια πριν... 16-2-1939

16s6lkf ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΘΑΝΑ: Κατά τας εκ Παρισίων πληροφορίας, ο Ντελ Βάγιο, αφιχθείς σήμερον εκεί, συνηντήθη εις την ισπανικήν πρεσβείαν μετά του Προέδρου Αθάνα, όστις, ως γνωστόν, από τινων ημερών διαμένει εν Παρισίοις.

Τελευταία Σελίδα

ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

omar-said-sultan-kathimerini-geyma-10-2-19-titina-chalmatzi

Ομάρ Σαΐντ Σουλτάν: O «Μακεδόνας από το Αφγανιστάν»

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Ο μέντοράς του Μανόλης Ανδρόνικος τον χαιρετούσε «γεια σου Μακεδόνα από το Αφγανιστάν». «Ηταν ο πιο φωτισμένος άνθρωπος που γνώρισα» λέει, στο Γεύμα με την «Κ», ο Ομάρ Σαΐντ Σουλτάν, αρχαιολόγος, ελληνολάτρης, πρώτος και τέως πρέσβης στη χώρα μας. Σκληρός μα ευγενικός λαός εμείς οι Αφγανοί, συμπυκνώνει, κάνοντας περιοδολόγηση στο πολυαίμακτο ιστορικό ανάγλυφο της πατρίδας του. Οι Παστούν περηφανεύονται που είναι απόγονοι του δικού σας Μεγαλέξανδρου, βεβαιώνει και «αχ αυτή η θάλασσά σας, γιατρικό ψυχής».