Το «φαινόμενο Μάκρι»

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ο​​ι «αγορές» είναι συνήθως μπροστά από τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς δουλειά τους είναι να τις «διαβάζουν» σωστά – και κυρίως έγκαιρα.

Η ειρωνεία της κρίσης

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Ε​​άν η κρίση έχει κάτι θετικό να δείξει είναι η αντοχή των Ελλήνων. Οσο κι αν έχουμε συγκλονιστεί από την πτώχευση, τη λιτότητα, το ολοένα μεγαλύτερο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, την ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης, η χώρα είναι αυτή που γνωρίζαμε. 

Κάποτε το ’60, και σήμερα

ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Ε​​ικόνα αθλιότητος ανέδειξαν οι τρεις τηλεμαχίες, μεταξύ του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών κ. Ντόναλντ Τραμπ και της κ. Χίλαρι Κλίντον των Δημοκρατικών, που διεκδικούν το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ. 

Tο συμπλεγματικό «ανήκομεν»

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Ο​​ι εγκυρότερες γερμανικές εφημερίδες (όχι οι λαϊκής κυκλοφορίας φυλλάδες που και εκεί υπάρχουν) ολοφύρονταν με θρηνώδεις κορώνες για την καταστροφή που απειλούσε τις κοινωνίες της βρετανικής κοινοπολιτείας, αν υπερψηφιζόταν το Brexit.

Η εθνική αρρυθμία

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ξ​​αναδιαβάζοντας ύστερα από χρόνια την κλασική «Αργώ» του Γιώργου Θεοτοκά –σας τη συνιστώ– διεπίστωσα ότι, εκτός από τις αφηγηματικές του ικανότητες, ο συγγραφέας έχει τη δύναμη να ιχνογραφεί την ελληνική κοινωνία της εποχής.

Επικίνδυνη η ένταση ΗΠΑ - Ρωσίας

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Ε​​γκλωβισμένοι οι Ελληνες πολίτες στα δικά τους άμεσα προβλήματα της καθημερινότητας και παρασυρμένοι από τα επιτεύγματα της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης και τους αντιφατικούς - επικίνδυνους χειρισμούς της, ακόμη και σε θεσμικά επίπεδα, ίσως δεν αντιλαμβάνονται την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ (Δύσης) - Ρωσίας.

Το Χαήτιον και ένα χρέος διακοσίων χρόνων

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Χ​​ώρες «μικρές», όπως η Αϊτή, πρέπει να πληγούν από κάτι κακό –πόλεμο, σεισμό, επιδημία– για να συγκινήσουν τα πρακτορεία που διαμορφώνουν τον ημερήσιο κατάλογο γεγονότων οικουμενικού ενδιαφέροντος. 

Θεοί, κατοικίδια ή μυρμήγκια;

ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

Η ​τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποδειχθεί ό,τι χειρότερο για την ανθρωπότητα, προειδοποίησε για πολλοστή φορά ο διάσημος κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ, επιχειρώντας να μας σύρει μακριά από τα σημερινά «τιποτένια» σφαγεία σε ένα απείρως πιο τρομακτικό αύριο.

Περισσότερα

Αρθρογράφοι

ΦΙΛΙΣΤΩΡ 49 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

80 χρόνια πριν στην «Κ» 23.X.1936

Ο ΦΙΛΙΣΤΩΡ

O ΤΣΙΑΝΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ: Παρίσιοι, 22.- Αγγέλλεται εκ Βερολίνου ότι ο [υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας] κ. Τσιάνο επεσκέφθη το απόγευμα τον Γερμανόν υπουργόν της Αεροπορίας στρατηγόν Γκαίριγκ μετά του οποίου και συνωμίλησεν επ’ αρκετόν. 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ