Το τίμημα της διγλωσσίας

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Η Αγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ρευστό πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Ε​​ίναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πόσο η παραίτηση Κοτζιά θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της χώρας· είναι, όμως, σίγουρο ότι η αποχώρηση σημαίνοντος στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνεχιστεί ο γάμος συμφερόντων με τον Π. Καμμένο καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διαχείριση του εσωτερικού πολιτικού μετώπου από τον πρωθυπουργό.

Πατριαρχικά διάφορα

ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Η ​​ρήξη που επήλθε στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο της Μόσχας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η κρίση υπέβοσκε από καιρό, και ανεξαρτήτως από την εκκλησιαστική, έχει και σοβαρή πολιτική διάσταση.

Ο Τσίπρας και το διάβασμα

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Α​​λλη μία ιστορική στιγμή του Αλέξη Τσίπρα, από αυτές που θα μείνουν στη μνήμη για καιρό: μέχρι την Παρασκευή δεν είχε ακόμη διαβάσει την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά. Την είχε στο γραφείο του από το μεσημέρι της Τετάρτης, ήταν Παρασκευή απόγευμα και αυτός δεν την είχε διαβάσει ακόμη...

Η νεκροφάνεια της κοινωνίας

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Κ​​ούραση. Είναι η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι το ελληνικό τοπίο. Ας αφήσουμε κατά μέρος το φυσικό τοπίο που αντιστέκεται στην κακοποίησή του τόσες δεκαετίες και ας ρίξουμε μια ματιά στο ανθρώπινο.

Η γκρίζα ζώνη των ψηφοφόρων

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Ο​​ι γαλλικές εκλογές το 2002 δημιούργησαν ρίγη. Δεν ήταν μόνο η άνοδος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, αλλά το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο Ζαν-Μαρί Λεπέν με 16,8% διεκδικούσε την προεδρία στον δεύτερο γύρο. Ο γκωλικός Ζακ Σιράκ είχε συγκεντρώσει μόλις 19,9% και ο σοσιαλιστής Λιονέλ Ζοσπέν ήταν τρίτος με 16,2%.

Πραγματικότητα εναντίον κανονικότητας

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Η ​​«κανονικότητα» έχει την τιμητική της στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό. Την αναφέρει συνεχώς η κυβέρνηση σαν διαβεβαίωση ότι η χώρα επιστρέφει σε αυτήν με την ολοκλήρωση του τρίτου και δικού της μνημονίου.

«Ολη μου η ζωή σε ένα φαράσι»

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

«Ε​​​​δώ ήταν το σαλόνι, ο καναπές, η τηλεόραση». Ο φακός εστιάζει εκεί που υποδεικνύει ο ομιλητής αλλά τίποτα δεν διαφοροποιεί το ένα «εδώ» από το άλλο. Παντού καμένα. Πώς ήταν άραγε πριν; Τι χρώμα να είχε ο καναπές, το σαλόνι; Τώρα όλα είναι σταχτιά. Κι όσο κι αν καθαριστούν, όσα σπίτια στέκουν ακόμη όρθια ή κατεδαφιστούν όσα δεν αντέχουν, τίποτα δεν θα είναι ίδιο με τη ζωή πριν από τη φωτιά στη Μάτι.

Περισσότερα

Αρθρογράφοι

ΦΙΛΙΣΤΩΡ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

80 χρόνια πριν στην «Κ» 21.X.1938

3--20 ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ: Αγγέλλεται εξ Ιερουσαλήμ ότι η εκκαθάρισις της Παλαιάς Πόλεως συνεχίζεται. Λέγεται ότι πολλά άτομα κατέφυγον εις το τέμενος του Ομάρ.

Τελευταία Σελίδα

1--106

Η μεγάλη στρατιωτική επανάσταση

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΟΥΡΧΟΥΛΗΣ*

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλεσε σημείο καμπής στην εξέλιξη του τρόπου διεξαγωγής του πολέμου και της φύσης της μάχης, που άλλαξαν ριζικά, ενώ εμφανίστηκαν οπλικά συστήματα που είναι γνώριμα και στην εποχή μας. Υπήρξε ο πρώτος πραγματικά βιομηχανικός πόλεμος, κατά τη διάρκεια του οποίου κινητοποιήθηκε το σύνολο του δυναμικού και των κοινωνιών των κυριότερων εμπολέμων.

ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «Κ»