Και λίγη ευθύνη

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Οι κυβερνώντες γνωρίζουν ως επάγγελμα μόνο την τέχνη της (μικρο)πολιτικής. Σε αυτήν θήτευσαν στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα και στα κομματικά παρασκήνια. 

Ισορροπία τρόμου

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Η εφημερίδα «Εμπρός» σε ένα δημοσίευμά της στις 28 Μαρτίου του 1897 αναφερόταν σε έναν ισχυρό ξένο διπλωμάτη, ο οποίος χαρακτήριζε τους Ελληνες και τη στάση τους έναντι της Τουρκίας ως «σκύλους γαυγίζοντας και ουχί δάκνοντας».

Ναι, αλλά με τα χρέη τι θα γίνει;

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Το Μακεδονικό, τα ελληνοτουρκικά, η υπόθεση Novartis, η επικείμενη «έξοδος από τα μνημόνια», η αυξανόμενη ανομία και η μισαλλοδοξία στην πολιτική και τη δημόσια ζωή είναι όλα σοβαρά ζητήματα και καλώς απασχολούν την κοινή γνώμη. 

Το γέλιο ως αντίσταση

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Τον Μάρτιο του 1988, ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν αποκάλυψε σε μια ομιλία του το καινούργιο χόμπι του: «Συλλέγω ιστορίες που λέγονται στη Σοβιετική Ενωση, από πολίτες αυτής της χώρας, ιστορίες που αποκαλύπτουν ότι εκεί έχουν φοβερή αίσθηση του χιούμορ, αλλά και εξαιρετικά κυνική στάση απέναντι στο σύστημα... Θα σας πω μία, που δεν έχω πει στον Γκορμπατσόφ.

Μιλάμε ελληνικά, άρα δεν συνεννοούμεθα

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πότε περίπου η λέξη «κανονικότητα» προήχθη στον δημόσιο λόγο; Υπολογίζω ότι η προαγωγή της πρέπει να πραγματοποιήθηκε μερικά χρόνια πριν, όταν ορισμένοι από εμάς συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό που ζούμε δεν είναι παροδικό. Και όταν η κατάσταση που έως τότε αποκαλούσαμε κρίση άρχισε να μοιάζει με καθεστώς, κοινώς αυτό που έως τότε αντιμετωπίζαμε ως μη κανονικότητα να γίνεται η κανονικότητα της ζωής μας.

Ερήμην του χρόνου

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Είναι η κατάσταση που λέμε «από άλλο ανέκδοτο». Σαν να παρακολουθείς μια φρικτή πολεμική σκηνή, με εκρήξεις, πυροβολισμούς, κραυγές, οιμωγές, λάσπη, αίματα, εντόσθια (ανθρώπινα ασφαλώς) και, ξαφνικά, εμφανίζεται μέσα στο χάος, ελαφρώς σαστισμένος στην αρχή, ένας άσχετος κυνηγός. 

Η ωμή πραγματικότητα

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

​Με αφορμή το μεταναστευτικό, ο Αλ. Τσίπρας έλεγε το 2015 σε συνέντευξη Τύπου στα εγκαίνια της ΔΕΘ: «Μας έκαναν κριτική ότι δήθεν ανοίξαμε τα σύνορα. Ποια σύνορα; Εχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;». Προχθές, στην επίσκεψή του στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, είπε μεταξύ άλλων: «Η Ακτοφυλακή καθημερινά είναι στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας... 

Κάτω από τη σημαία της παράνοιας

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Επιβεβαιώνεται κάθε μέρα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης είναι η παράνοια, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Από πολιτικές ηγεσίες έως 19χρονους που σκορπούν τον θάνατο σε σχολεία των ΗΠΑ (ο πληθυντικός, γιατί το φαινόμενο έχει τρομακτικές διαστάσεις: 291 περιστατικά με πυροβολισμούς σε σχολικά περιβάλλοντα από το 2013).

Το Κονκλάβιο (18/02/18)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Αλλόκοτα για τα νεοδημοκρατικά ήθη πράγματα συνέβησαν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. Ακόμη κι αν παρακάμψω την ανεκτίμητης αξίας στιγμή που Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς μπήκαν μαζί στην αίθουσα της Γερουσίας –συζητώντας υποθέτω για τη μήνυση Σαμαρά που είχε κατατεθεί λίγη ώρα πριν στον Aρειο Πάγο–, δεν μπορώ να παρακάμψω την επίσης σπάνια –για τα μάτια των αδιακρίτων– στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έλεγε με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη λίγο πριν μπει στην αίθουσα για να μιλήσει. 

Πρόσωπα της εβδομάδας

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗΣ

Οταν η Βασιλική Θάνου ανέλαβε προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού εξέδωσε μία ανακοίνωση, για να απαντήσει στην κατηγορία της σούμπιτης μεταπήδησής της από τον Αρειο Πάγο στο Μαξίμου. 

Αρχή της δεδηλωμένης και δημοκρατία

ΠΑΥΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ*

Η κυβέρνηση έχει πάντα συλλογική ευθύνη. Η συνταγματική αυτή αρχή απαιτεί από τους υπουργούς να μη διαφωνούν με τη στάση της κυβέρνησης.

Η μία Ελλάδα ακυρώνει την άλλη Ελλάδα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Π. ΜΑΛΛΙΑΣ*

Δυστυχώς, ούτε το απόλυτα προβλέψιμο πρόσφατο επεισόδιο στα Ιμια στάθηκε ικανό να φέρει πιο κοντά τους πολιτικούς μας αρχηγούς. Ούτε τώρα. Εις μάτην ομολογώ περίμενα μια συνάντηση του πρωθυπουργού τουλάχιστον με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν ανησυχώ όμως.

Οι κλέφτες και… οι κλέφτες

ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΡΥΜΙΩΤΗΣ

Ε​​νας καλός φίλος μου έστειλε μερικές σκέψεις, οι οποίες αποδίδονται στον Voltaire. Προσπάθησα, αλλά δεν μπόρεσα να επιβεβαιώσω ότι πράγματι οι σκέψεις αυτές προέρχονται από τον Γάλλο φιλόσοφο, συγγραφέα και ιστορικό. Δεν έχει όμως καμία σημασία η προέλευσή τους, αλλά το περιεχόμενό τους, το οποίο βρήκα ότι είναι πολύ αληθινό.

Τα πρόσωπα είναι οι ιστορίες τους

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Σ​​υνήθως μιλάμε για αντιγήρανση, σχεδόν ποτέ για γήρανση. Το πρώτο είναι το μεγάλο ζητούμενο στη βιομηχανία του θεάματος και στους, πολλούς, κλάδους με τους οποίους συνδέεται ορατά και υπόρρητα. 

Απλά μαθήματα διαιώνισης στερεοτύπων

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Μ​​ε είκοσι μέρες περίπου, και με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, που περνάει κι αυτή, όπως όλες οι αφιερωματικές Ημέρες, με πύρινες καταγγελίες και με ανέξοδες εξαγγελίες, θ’ ακουστούν πολλά δεοντολογικά και θα γίνουν ελάχιστα. 

80 χρόνια πριν στην «Κ» 18.ΙI.1938

ΜΙΧΑΛΗΣ Ν. ΚΑΤΣΙΓΕΡΑΣ

Βερολίνον, 17.- Ο υπουργός των Εσωτερικών της Αυστρίας κ. Ινκαρ έφθασε σήμερον ενταύθα επιβαίνων ιδιαιτέρου οχήματος το οποίον είχε προσαρτηθή εις την ταχείαν αμαξοστοιχίαν Βιέννης - Βερολίνου. 

Περισσότερα

Αρθρογράφοι

ΦΙΛΙΣΤΩΡ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

Τελευταία Σελίδα

ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «Κ»