Στοίχημα όλης της Ευρώπης

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που διασφάλισε την ειρήνη και την ευημερία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κλονίζεται και αμφισβητείται.

Ο Τραμπ, ο Ερντογάν, ο Μακρόν

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Επιχαίρει ο Αμερικανός πρόεδρος με τα παθήματα του Γάλλου ομολόγου του. Και, αναλύοντας τη σκέψη του στο αχανές τουίτερ, πιστοποιεί πως ακούει ό,τι θέλει ν’ ακούσει και καταλαβαίνει ό,τι μπορεί να καταλάβει – και μόνο.

Εγκλημα στην Πανεπιστημιούπολη

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Τελικώς, συνέβη κι αυτό. Αντιμετωπίστηκε δίχως αποτροπιασμό, σαν να το περιμέναμε καιρό. Τα περισσότερα δελτία ειδήσεων έπαιξαν το θέμα χαμηλά, ως ένα από τα πολλά συμβάντα του αστυνομικού δελτίου. 

Το Κονκλάβιο (11/12/18)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Τελικά, η υπόθεση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να μην είναι όσο απεχθής φαίνεται. Αν κρίνω, δηλαδή, από τον κόσμο που έδωσε το «παρών» χθες το βράδυ στην πλατεία Καραϊσκάκη για την παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις» (εκδ. Παπαζήση), μπορεί να είναι και προσφιλές θέμα. 

Γιλέκα one size

ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Παναγιώτης Λαφαζάνης και Νίκος Νικολόπουλος. Επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας ο ένας, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος ο άλλος.

Η μάχη της Γαλλίας κατά των fake news

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η Γαλλία έκανε την αρχή. Εγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θεσπίζει νόμο κατά των fake news. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, έπειτα από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας πρόκειται να αποφασίσει εάν οι νέες διατάξεις θα τεθούν τελικά σε ισχύ. 

Η κληρονομιά Μπουτάρη και ο Νίκος Ταχιάος

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΜΑΡΑΣ*

Αν γίνει δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Ταχιάος, θα το οφείλει στον Γιάννη Μπουτάρη. Εχει τόσο εδραιωθεί ο εξωστρεφής προσανατολισμός της Θεσσαλονίκης, που η επιλογή ενός λαϊκού δεξιού θα εξέθετε τη Ν.Δ. Ο Νίκος Ταχιάος, όντας ένα από τα στελέχη της Ν.Δ που είναι «εξαγώγιμος», μπορεί να αδρανοποιήσει αυτόν τον κίνδυνο.

80 χρoνια πριν... 11-12-1938

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΣΤΟΝ ΝΟΤΙΟ ΠΟΛΟ: Η εξερευνητική αποστολή Ελσγουωρθ έφθασεν ήδη εις την παγωμένην ζώνην του Νοτίου Πόλου. Ο διάσημος Αμερικανός εξερευνητής εγκατέλειψε το Ακρωτήριον της Καλής Ελπίδος τας τελευταίας ημέρας του Οκτωβρίου με το γνωστόν πλοίον του «Βύατ Εαρπ» [...] το μεσονύκτιον της 20ής Νοεμβρίου εισήλθεν εις την παγωμένην ζώνην. Η συνάντηση με τους πάγους υπήρξε δραματική.

Τέλος στα λάθη

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Ο ελληνικός λαός, μέσα στην απελπισία και στον θυμό του, πίστεψε το 2015 ότι ψήφισε κάποιους που θα έφερναν τα πάνω-κάτω και θα έκαναν μια ηρωική διαπραγμάτευση με τους δανειστές και εταίρους. 

Δυσμενές κλίμα στην Ε.Ε.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

O​​ι κυβερνώντες είναι πολύ χαρούμενοι γιατί δεν νιώθουν πλέον να τους σφίγγει ο «ζουρλομανδύας» των δανειστών. Μπορούν με άνεση να ξοδεύουν, να διορίζουν και να ξηλώνουν επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Είναι αυστηρά προσηλωμένοι στις επόμενες εκλογές. Στόχος, να διατηρηθεί ένας σκληρός πυρήνας ψηφοφόρων στο 25+% και να μειώσουν όσο μπορούν τη διαφορά.

Αλλαγή και σταθερότητα στη Γερμανία

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Η ​​αποχώρηση της Αγκελα Μέρκελ από την αρχηγία του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της Γερμανίας και η εκλογή διαδόχου είναι ένα μάθημα δημοκρατικού πολιτισμού, καθώς η ίδια αποφάσισε να ανοίξει δρόμο για την ανανέωση του κόμματος. 

Λαϊκιστές και ελίτ

ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Ο ​​πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εκτινάχθηκε από τον δοκιμαστικό σωλήνα της σύγχρονης ελίτ στο ισχυρότερο πολιτικό αξίωμα που υφίσταται στη Δύση, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πάσης φύσεως εκσυγχρονιστικών δυνάμεων, ως ο κατάλληλος να ηγηθεί ανορθωτικού κινήματος του ευρωπαϊκού συστήματος.

H συνταγματική αποτύπωση του αφελληνισμού

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Η​​ κυβέρνηση της κατ’ ευφημισμόν «Αριστεράς» (και διά το θυμηδέστερον «ριζοσπαστικής») εισηγείται την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος: Να απαλειφθεί από τον καταστατικό χάρτη της χώρας η ιστορική πιστοποίηση και της κοινής βούλησης προσεπικύρωση ότι «επικρατούσα θρησκεία εν Ελλάδι είναι η της Ανατολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας». 

Ενδυματολογικές κατακτήσεις ενός πρωθυπουργού

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Σ​​την αρχή, νόμισα ότι το είπε γελώντας, ίσως με διάθεση αυτοσαρκασμού, ότι το είπε τέλος πάντων για να κάνει πνεύμα. Εκείνος όμως το εννοούσε! Για να το πω με τον δικό του τρόπο, «κατοικούσε στα λόγια του».

Τα αμπελοχώραφα των άλλων

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Υ​​πάρχουν παραλογισμοί που επαναλαμβάνονται τόσο συχνά, που δεν κάνουν πλέον την παραμικρή εντύπωση. Εναν από αυτούς εκστόμισε στο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος πήγε στον παππού για να του δείξει τα αμπελοχώραφά του. Εμφανίστηκε, δηλαδή, στους δημάρχους για να τους ανακοινώσει ότι έχουν ανάγκες και ότι ο ίδιος θα τις καλύψει.

Η υπόθεση του κ. Ρ.

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

​​Εχουμε μια απορία: Τώρα που κατέπεσαν οι κατηγορίες για λαθρεμπόριο χρυσού –άλλη μία τεράστια επιτυχία της πιο πολυχρονεμένης μετά το 2009 κυβέρνησης– μπορούν τα ΜΜΕ να χρησιμοποιούν το όνομα του κ. Ρ.; Οχι τίποτε άλλο, αλλά κοντεύουμε να τρελάνουμε αναγνώστες, ακροατές και τηλεθεατές.

Η πολιτική ατζέντα στον δρόμο προς τις κάλπες

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Ε​​ίναι σαφές ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Ο Αλέξης Τσίπρας φροντίζει να μην υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, δίνοντας τα πάντα σε εκείνους που θεωρεί δυνάμει εκλογική του πελατεία, υποσχόμενος άλλα τόσα εφόσον επανεκλεγεί, διορίζοντας, περιοδεύοντας, μιλώντας στη Βουλή συχνά και παντού για να κερδίσει πόντους, προσπαθώντας να δείξει ότι είναι «διεθνής παίκτης», σκανδαλολογώντας, ναρκοθετώντας και υπονομεύοντας το μέλλον

Η «Εξοδος» από το δράμα και η σαιξπηρική «Λύση»

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Με τη (βεβαία) υπερψήφιση του νεομνημονιακού προϋπολογισμού θα περάσουμε στην πέμπτη και προτελευταία, κατά τον Αριστοτέλη, πράξη της τραγωδίας, που ξεκίνησε με τη μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση του 2009, στην «Εξοδο». Ο «Αλέξης», υποδυόμενος τον πρωταγωνιστή, εμφανίζεται έτοιμος και για μια έκτη πράξη στο δράμα. Εμείς οι άλλοι, όμως, προτιμούμε μια σαιξπηρική «Λύση», που θα εμπεδώνει την αισιοδοξία.

Περισσότερα

Αρθρογράφοι

ΦΙΛΙΣΤΩΡ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

80 χρoνια πριν... 11-12-1938

11north ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΣΤΟΝ ΝΟΤΙΟ ΠΟΛΟ: Η εξερευνητική αποστολή Ελσγουωρθ έφθασεν ήδη εις την παγωμένην ζώνην του Νοτίου Πόλου. Ο διάσημος Αμερικανός εξερευνητής εγκατέλειψε το Ακρωτήριον της Καλής Ελπίδος τας τελευταίας ημέρας του Οκτωβρίου με το γνωστόν πλοίον του «Βύατ Εαρπ» [...] το μεσονύκτιον της 20ής Νοεμβρίου εισήλθεν εις την παγωμένην ζώνην. Η συνάντηση με τους πάγους υπήρξε δραματική.

Τελευταία Σελίδα

ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

costas-gavras-kathimerini-geyma-9-12-18-titina-chalmatzi

Κώστας Γαβράς στην «Κ»: Στην Ελλάδα πάντα φταίει ο άλλος

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Συνεχείς μικροί εμφύλιοι, που δεν οφείλονται σε ιδεολογικές αντιπαραθέσεις αλλά στα ένστικτα, πληγώνουν την Ελλάδα, λέει στο Γεύμα με την «Κ» ο Κώστας Γαβράς, μιλώντας και για τα «προσεχώς» γυρίσματα της ταινίας του, που είναι βασισμένη στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι ηττημένοι». Περί ΣΥΡΙΖΑ: «Πίστευα ότι νέοι άνθρωποι θα έκαναν νέα πράγματα».