Είμαι ο Ράιαν Χιθ, πολιτικός αρχισυντάκτης του POLITICO. Καλωσορίσατε στην ειδική έκδοση του POLITICO Playbook για τις Ευρωεκλογές, όπου εξετάζουμε πώς διαμορφώνεται η πολιτική σκηνή σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εβδομάδες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 23-26 Μαΐου. Η έκδοση αυτής της εβδομάδας έγινε σε συνεργασία με τους Γιάννη Παλαιολόγο, Ελένη Βαρβιτσιώτη, και Αριστοτελία Πελώνη της ελληνικής εφημερίδας Καθημερινή. Την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν η Ιρλανδία και η Ουγγαρία.

 

Δείτε επίσης: Το πρώτο ελληνικό Playbook | H εκλογική σελίδα του Politico για την Ελλαδα | Ζωτικές πληροφορίες για τους ψηφοφόρους | Λογαριασμός Twitter για τις ευρωεκλογές

 

 

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Πριν από πέντε χρόνια, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν ο υποψήφιος των Αριστερών και των Πράσινων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος είχε πολύ λίγες πιθανότητες να εκλεγεί σε αυτήν τη θέση. Σήμερα, αφού οδήγησε τη χώρα του στην έξοδο από ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης, η νεότερή του προσπάθεια να διατηρήσει μια θέση στην ευρωπαϊκή σκηνή περιστρέφεται γύρω από την απόπειρα να προσδιορίσει τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του επόμενου μήνα ως μία μάχη για τη διάσωση της Ε.Ε. από τους ευρωσκεπτικιστές.

 

Ο Τσίπρας ήθελε να ενωθούν τα τέσσερα προοδευτικά κόμματα της Ευρώπης σε μία κοινή πλατφόρμα. Αυτή η ιδέα δεν οδήγησε πουθενά, αλλά προσπαθεί να εφαρμόσει μια ελληνική εκδοχή της μέσω μίας συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα. Ούτε αυτό έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένο: προς το παρόν υπάρχει συμμαχία μόνο ό,τι έχει απομείνει από τη Δημοκρατική Αριστερά. Αυτές οι κινήσεις έχουν να κάνουν με κάτι περισσότερο από τα ιδανικά: ο Τσίπρας χρειάζεται μια συμμαχία για να υπερισχύσει του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο προηγείται σε όλες τις εθνικές δημοσκοπήσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία αποτελεί ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία της μεγαλύτερης κομματικής ευρω-ομάδας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

 

Όσον αφορά την απειλή των ευρωσκεπτικιστών, για την οποία προειδοποιεί ο Τσίπρας: κανένα ελληνικό κόμμα δεν έχει εμπλακεί προς το παρόν στις προσπάθειες να ενωθούν οι ευρωσκεπτικιστές σε έναν ή δύο εκλογικούς συνασπισμούς στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Ο λόγος για αυτό είναι ότι το κύριο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Ελλάδας, η νέο-φασιστική Χρυσή Αυγή, θεωρείται μια ιδιαίτερα τοξική οργάνωση για κόμματα όπως με το γερμανικό AfD, η ιταλική Λίγκα και το πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη.

 

Οι εκλογές στην Ελλάδα, οποιουδήποτε είδους, δεν μπορούν να διαχωριστούν από το πλαίσιο της οικονομικής κρίσης. Υπάρχουν πλέον σημάδια άνθησης της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα εξασφάλισε μια μικρή ελάφρυνση χρέους και η απόδοση του πενταετούς ομόλογου της χώρας έπεσε την περασμένη εβδομάδα πιο κάτω από αυτήν των Ηνωμένων Πολιτειών (2,28% έναντι 2,31%). Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αποπληρώσει νωρίτερα το χρέος των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το Macropolis, και η εφημερίδα Καθημερινή εκδίδει ξανά το περιοδικό Vogue Greece, με αρχισυντάκτρια την 29χρονη Θάλεια Καραφυλλίδου.

 

Όμως, τα νέα δεν είναι μόνο καλά: το 2018, σχεδόν τρεις στους τέσσερις Έλληνες δήλωσαν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Από το 2010, το δηλωθέν εισόδημα έχει μειωθεί κατά 25%. Το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των επιχειρηματιών έχει επίσης μειωθεί. Η Ελλάδα συνεχίζει να χάνει ανθρώπους που φεύγουν στο εξωτερικό, ενώ οι θάνατοι είναι από τις αρχές της δεκαετίας περισσότεροι από τις γεννήσεις. Εν τω μεταξύ, ένα μέρος της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας βασίζεται στο μέτρο της «χρυσής βίζας»  και σε εισοδήματα που προκύπτουν από πλατφόρμες όπως το AirBnb, εις βάρος των χαμηλόμισθων Ελλήνων που απομακρύνονται από τις κατοικίες τους για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για τους τουρίστες.

 

Η μετανάστευση παραμένει ένα από τα θέματα των εκλογών: Οι πορείες των μεταναστών αντιμετωπίστηκαν με βία από την αστυνομία – τόσο στην Αθήνα όσο και στα σύνορα Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας. Οι μετανάστες που ταξίδεψαν προς τον Βορρά ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να περάσουν με οργανωμένο τρόπο τα σύνορα στις αρχές του Απριλίου. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ την Παρασκευή, είπε ότι είναι ψέμα ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.

 

Βαρουφάκης εναντίον Τσίπρα – η σύγκρουση προσωπικοτήτων που συνεχίζει να τραβάει την προσοχή: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι ο Τσίπρας εξέτασε το ενδεχόμενο να λεηλατήσει τις θυρίδες ασφαλείας των Ελλήνων, που περιείχαν 17 δισ. ευρώ σε μετρητά, τη στιγμή που η κρίση ρευστότητας στην Ελλάδα το 2015 βρισκόταν στο απόγειό της. Ακούστε τον Βαρουφάκη στο podcast του Alphaville των FT, όπου μιλάει για τον «ακραίο ευρωπαϊσμό», τον ασυνεπή Μαρξισμό και, εμ, την Πάμελα Άντερσον.

 

Απειλή εξτρεμιστικής βίας: Μπορεί μερικές φορές να δει κανείς τον Δημήτρη Κουφοντίνα, τον καταδικασμένο εκτελεστή της αριστεριστικής τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», να κάνει βόλτες στο κέντρο της Αθήνας, παρά την ποινή 11 φορές ισόβια που του έχει επιβληθεί για τον φόνο ξένων διπλωματών και Ελλήνων επιχειρηματιών. Έχει λάβει έξι σύντομες άδειες εξόδου από τη φυλακή τον τελευταίο χρόνο, κάτι που έκανε τους Financial Times να αναφέρουν ότι «η όλο και μεγαλύτερη κινητικότητά του τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει ανησυχία για μια επιστροφή της εξτρεμιστικής βίας πριν από τις φετινές εκλογές». Γιατί του επιτρέπεται να κυκλοφορεί ελεύθερος; Σύμφωνα με τους FT, «η πρόσφατη επιεικής αντιμετώπισή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει θετικό αντίκτυπο στην αριστερή βάση ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος».

 

*Μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Τυχερών Παιγνίων και Στοιχηματισμού: Ο στοιχηματισμός αποτελεί μια δημοφιλή ενασχόληση για πολλούς Ευρωπαίους, είτε αυτοί στοιχηματίζουν για το αποτέλεσμα των επερχόμενων ευρωεκλογών είτε για τον επόμενο αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας. Όμως η έλλειψη ευρωπαϊκών κανόνων στοιχηματισμού θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους, όταν στοιχηματίζουν διαδικτυακά – χρειάζονται περισσότεροι, κοινοί για όλους, ευρωπαϊκοί κανόνες.

 

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΝΤΟH Καθημερινή

Η ιστορία δύο κομμάτων: Με λιγότερες από επτά εβδομάδες να απομένουν για τις ευρωεκλογές, η εσωτερική πολιτική σκηνή έχει στηθεί, με τα δύο βασικά κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, να έχουν εμπλακεί σε μια πολωτική αναμέτρηση. Η εξέλιξή της αναμένεται να επηρεάσει την έκβαση των βουλευτικών εκλογών, που θα λάβουν χώρα το αργότερο ως τον Οκτώβριο. Στις δύο πρόσφατες περιπτώσεις όπου οι εθνικές εκλογές έλαβαν χώρα σε μικρό διάστημα μετά τις ευρωεκλογές, ο νικητής των τελευταίων αύξησε σημαντικά τα ποσοστά νίκης του στις πρώτες.

 

Αυτά τα νέα είναι καλά για τη Νέα Δημοκρατία, που δείχνει καθ' οδόν προς μια άνετη νίκη στις ευρωεκλογές του Μαΐου – οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται με οριακά διψήφιο αριθμό στα ποσοστά, καθιστώντας την το «Χρυσό Παιδί» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο χάνει έδρες σε όλες τις άλλες χώρες. Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της Ελλάδας, η αποτροπή νέων περικοπών στις συντάξεις και η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έχουν αποφέρει δημοσκοπικά οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Οι ευρωεκλογές είναι κάθε άλλο παρά ευρωπαϊκές: Τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ως στόχο την επερχόμενη μάχη για την επικράτηση στην εθνική πολιτική σκηνή και διατυπώνουν τα επιχειρήματά τους αντιστοίχως.

 

Ο επαναπροσδιορισμός του ΣΥΡΙΖΑ: Το κλειδί για τη στρατηγική του Τσίπρα είναι να εμφανιστεί ως ο ηγέτης μιας αποκαλούμενης «προοδευτικής συμμαχίας» της Αριστεράς, όχι απλώς του ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποτρέψει την «παλινόρθωση» του παλιού διεφθαρμένου κατεστημένου. Σε μια πολυδιαφημισμένη ομιλία του, που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στο Γαλάτσι, ο Τσίπρας αναφέρθηκε επανειλημμένα σε αυτόν τον ευρύτερο συνασπισμό προοδευτικών δυνάμεων (ενώ ανέφερε τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις δύο φορές), και απέφυγε να επιτεθεί στο ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να δελεάσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του παρουσιάζοντας τη Νέα Δημοκρατία ως ένα κόμμα νεοφιλελευθέρων που όλο και περισσότερο διολισθαίνουν προς την Ακροδεξιά.

 

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να παρουσιάσει την ψήφο της 26ης Μαΐου ως μια ευκαιρία να εκφράσει την οργή του όποιος έχει απογοητευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε μία πρόσφατη ομιλία του στη Λακωνία δήλωσε ότι οι Ευρωεκλογές είναι «θα είναι η πρώτη φορά που θα έχει την δυνατότητα ο ελληνικός λαός να μιλήσει με την δική του φωνή μετά από τέσσερα χρόνια».

 

 

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

ΣΥΡΙΖΑ – ΟΤΑΝ Η ΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ: Το σχέδιο του Τσίπρα να ανανεώσει το κόμμα του υπέστη ένα σημαντικό πλήγμα με την υποψηφιότητα της Μυρσίνης Λοΐζου, κόρης του διάσημου αριστερού μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή, Μάνου Λοΐζου. Η Λοΐζου αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά της, αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε καταδικαστεί το 2017 επειδή λάμβανε παράνομα τη σύνταξη της αποθανούσας μητέρας της (για πέντε χρόνια). Ο πρωθυπουργός προκάλεσε επίσης έντονες συζητήσεις με την επιλογή του επιχειρηματία Πέτρου Κόκκαλη ως υποψηφίου. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να τον συνδέσουν με το αντιστασιακό παρελθόν του παππού του, ο οποίος ήταν ένας φημισμένος κομμουνιστής ακτιβιστής στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου. Ωστόσο, η αντιπολίτευση έδειξε περισσότερο ενδιαφέρον με τον πατέρα του, τον γνωστό επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, που έχει δεχτεί κριτική τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά ως η ενσάρκωση της διαπλοκής.

 

Άλλοι αξιοσημείωτοι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, που προέρχεται από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του μέχρι πρότινος κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ· και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης (που αποχώρησε από το κεντρώο Ποτάμι). Η στήριξη των δύο αυτών βουλευτών είναι απαραίτητη για τη διαφύλαξη της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΒΑΡΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ: Η στρατηγική της αντιπολίτευσης είναι να δείξει με πόση σοβαρότητα αντιμετωπίζει τις ευρωεκλογές, επιστρατεύοντας κορυφαία στελέχη της στο ευρωψηφοδέλτιο. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, πρώην αρχηγός του κόμματος, που ήταν αντίπαλος του Μητσοτάκη για την ηγεσία του κόμματος το 2016. Ένα ακόμα σημαντικό όνομα είναι η ευρωβουλευτής και μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη. Μεταξύ των υπόλοιπων υποψηφίων ξεχωρίζουν ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ένας τετραπληγικός ψυχίατρος, και ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και τηλεοπτικός σχολιαστής.

 

ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΩΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Για το ΚΙΝΑΛ, τη νεότερη ενσάρκωση της Κεντροαριστεράς, οι ευρωεκλογές αποτελούν μία σημαντική μάχη στη μακρά εκστρατεία για την επιβίωσή του ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει μια ξεκάθαρη κίνηση για την ηγεμονία στην κεντροαριστερά, τόσο στο εσωτερικό όσο και στους κύκλους της Ε.Ε. Παρουσιάζει τον εαυτό του, σχεδόν ανοιχτά, ως τον διάδοχο του Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού. Σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τον Τσίπρα, το ΚΙΝΑΛ καταφεύγει σε πολιτικές δυναστείας. Έχει στρατολογήσει τον Νίκο Παπανδρέου, γιο του Αντρέα και αδερφό ενός άλλου πρώην πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου, ως υποψήφιο για μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Ένας άλλος σημαντικός υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ είναι ο Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος Αθηνών, που διεκδικεί για πρώτη φορά αξίωμα μακριά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: Το ακροδεξιό κόμμα κατεβάζει έξι υποψηφίους, και ο γενικός γραμματέας της, Νίκος Μιχαλολιάκος, υπόσχεται ότι αυτές οι εκλογές «θα είναι η Χρυσή Αυγή του Ελληνισμού· η Χρυσή Αυγή των εθνικιστών». Όμως με 8% των ψήφων, το λιγότερο αγαπητό κόμμα της Ε.Ε. (δεν δέχεται κανένα άλλο κόμμα να συνεργαστεί μαζί τους) φαίνεται ότι θα χάσει μείνει στις δύο έδρες στις Βρυξέλλες.

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ PLAYBOOK – ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ

Όλοι σχεδόν συμφωνούν ότι οι Ευρωεκλογές του Μαΐου είναι οι πιο σημαντικές στην ιστορία τους. Ένας από τους πιο καλά ενημερωμένους πολιτικούς αναλυτές της Ε.Ε., ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής Σπουδών στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μας βοήθησε να εντοπίσουμε τις επικείμενες προκλήσεις, καθώς η Ε.Ε. ετοιμάζεται να εισέλθει σε έναν νέο πολιτικό κύκλο.

 

Το βασικό πρόβλημα της Ε.Ε. τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι ο κατακερματισμός: «όχι μόνο ο κατακερματισμός μεταξύ χωρών αλλά και ένα υψηλό επίπεδο πόλωσης στο εσωτερικό εθνικών κοινωνιών», λέει ο Εμμανουηλίδης. Μιλάει για τη «μάχη των διχασμένων στρατοπέδων», την αυξανόμενη αντιπαράθεση, όχι μόνο μεταξύ των εθνικιστικών δυνάμεων και των υποστηρικτών των αξιών της Ε.Ε., αλλά και εντός αυτών των δύο παρατάξεων. Αυτές οι διαμάχες «δεν θα επιλυθούν στο άμεσο μέλλον».

 

Ο Εμμανουηλίδης θεωρεί ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τις πηγές κατακερματισμού και πόλωσης: «οι υποθέσεις της Ε.Ε. δεν θα γίνουν απλές ή ξεκάθαρες», προειδοποιεί, «ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στις εθνικές πρωτεύουσες. Ωστόσο, αξίζει το να προσπαθούμε να προχωρήσουμε μπροστά έχοντας μία πυξίδα που δείχνει το μέλλον της Ε.Ε., για το μέλλον τόσο των σύγχρονων όσο και των μελλοντικών γενεών».

 

Η κατάσταση σήμερα «είναι πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν στο αποκορύφωμα της πολυ-κρίσης», που έπληξε την Ευρώπη πριν από 10 χρόνια, λέει ο Εμμανουηλίδης. Θλίβεται όμως γιατί η Ευρώπη έχασε μια ευκαιρία για σημαντική αλλαγή το 2016-17, στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit, της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ και των γαλλικών προεδρικών εκλογών. «Δεν εκμεταλλευτήκαμε αυτήν την περίοδο», λέει υποδεικνύοντας την αδράνεια της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, εξηγεί, η «αρνητική συμμαχία» –όπως αποκαλεί ο Εμμανουηλίδης τη Χανσεατική Λίγκα, την ομάδα χωρών της Ε.Ε., υπό την ηγεσία της Ολλανδίας, που προσπαθούν να αποτρέψουν την κυριαρχία της Γερμανίας και της Γαλλίας– έχει επιζήμια επίδραση στους στόχους της ΕΕ.

 

 

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ POLITICO

Η Νέα Δημοκρατία ηγείται στις ελληνικές δημοσκοπήσεις και αυτό το μήνα, όπως συμβαίνει σταθερά, τα τελευταία δύο χρόνια, με έναν μέσο όρο 10 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό βάζει τη Νέα Δημοκρατία σε μια τροχιά να κερδίσει 9 από τις 21 έδρες, αν και σύμφωνα με πληροφορίες οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις του κόμματος τούς δίνουν μέχρι και 11 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έξι έδρες το 2014 και μπορεί να φτάσει μέχρι τις επτά το 2019.

 

Η σοσιαλιστική ευρω-ομάδα φαίνεται ότι θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος στην Ελλάδα: τα ελληνικά μέλη προβλέπεται ότι θα κερδίσουν μόλις δύο έδρες, έναντι τεσσάρων το 2014 και οκτώ το 2009.

 

Ο Κορνίλιους Χερς, συνιδρυτής του pollofpolls.eu, δήλωσε: «Η Νέα Δημοκρατία τα πάει λίγο καλύτερα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που ρωτάνε συγκεκριμένα για την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές, σε σύγκριση με αυτές που ρωτάνε για τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, και ίσως έχει πιθανότητες για τη δέκατη έδρα. Οι ευρωσκεπτικιστές, τόσο από την Ακροδεξιά, με τη Χρυσή Αυγή, όσο και από την άκρα Αριστερά, με το ΚΚΕ, δεν έχουν πολλές πιθανότητες να είναι τόσο πετυχημένοι όσο ήταν στις εκλογές του 2014 και φαίνεται ότι θα χάσουν από μία έδρα ο καθένας. Η έβδομη έδρα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σίγουρη, αλλά είναι εντός των δυνατοτήτων του».    

 

**Μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Τυχερών Παιγνίων και Στοιχηματισμού: Απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη δέσμευση από τις εταιρείες στοιχηματισμού για να διασφαλίσουν ότι οι Ευρωπαίοι που στοιχηματίζουν και παίζουν τυχερά παίγνια διαδικτυακά, το κάνουν σε ένα ασφαλές και υπεύθυνο περιβάλλον. Απαιτούνται όμως και ειδικοί διαδικτυακοί κανονισμοί που θεσπίζουν και διατηρούν ισχυρά καταναλωτικά προστατευτικά πλαίσια για τους ίδιους τους παίκτες. Σήμερα, σχεδόν όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν εισαγάγει κανονισμούς υπό κάποια μορφή για τον διαδικτυακό στοιχηματισμό, όμως δεν υπάρχει καμία συνοχή μεταξύ τους και η ποιότητα των εθνικών κανονισμών διαφέρει σημαντικά. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι το επίπεδο της προστασίας του καταναλωτή για τους παίκτες εξαρτάται αποκλειστικά από το σε ποια χώρα ζουν. Κάτι τέτοιο είναι όμως ανεπαρκές όταν μιλάμε για έναν διαδικτυακό κόσμο χωρίς σύνορα, όπου οι παίκτες μπορούν να επισκεφτούν ιστοσελίδες στοιχηματισμού από άλλες χώρες – στις οποίες μπορεί να υπάρχουν λιγότερα μέτρα προστασίας. Για αυτόν τον λόγο, η ΕΕΤΠΣ καλεί για θεσμοθέτηση περισσότερο κοινών ευρωπαϊκών κανονισμών και καλύτερη ρυθμιστική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, για να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι που ασχολούνται με τον στοιχηματισμό και τα τυχερά παίγνια θα βιώνουν μια ομοιόμορφη και υψηλού επιπέδου καταναλωτική προστασία, ανεξαρτήτως του πού ζουν στην Ε.Ε.

 

 

 

 


 

Το πρώτο ελληνικό Playbook 

Καλωσορίσατε στην ειδική σειρά εκδόσεων του Politico Playbook με θέμα τις Ευρωεκλογές. Είμαι ο Ράιαν Χιθ, αρχισυντάκτης πολιτικών θεμάτων για το Politico. Θα διερευνήσουμε μαζί τα σημεία τομής της εθνικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής σε 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε., σε εβδομαδιαία ενημερωτικά δελτία έως τον Μάιο του 2019. Η έκδοση αυτής της εβδομάδας προετοιμάστηκε σε συνεργασία με την «Καθημερινή».

 

Διαβάστε την αγγλική έκδοση 

 

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΜΠΛΟΥΖ: Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν σιωπήσει στο θέμα της ελληνικής οικονομίας μετά τον Αύγουστο, όταν επιτέλους ολοκληρώθηκε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Σύμφωνα με το αφήγημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα πάντα είναι ρόδινα. Ωστόσο, τα επιτόκια στα δεκαετή ελληνικά ομόλογα παραμένουν πεισματικά πάνω από το 4% (τα αντίστοιχα γερμανικά είναι σημαντικά κάτω από 1%). Παράλληλα, η Ελλάδα έχει διολισθήσει κατά τέσσερις θέσεις στην ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και πέντε θέσεις στην κατάταξη της έκθεσης Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας – παρά τα οκτώ χρόνια των μεταρρυθμίσεων. Γιατί δεν ακούγονται περισσότερα γι’ αυτά τα απογοητευτικά αποτελέσματα; «Κανείς δεν θέλει να ανησυχεί για την Ελλάδα τώρα που η Ιταλία εξελίσσεται σε πραγματικό πρόβλημα», αναφέρει στην «Κ» Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο Νίκος Μαλκουτζής αντλεί κάποια διδάγματα από τα ελληνικά προγράμματα εν όψει των επιπλοκών στο ιταλικό ζήτημα.

 

 Δημοσιονομικά βάρη: Σε αντίθεση με την Ιταλία, η Ελλάδα υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους φέτος. Πώς το κατάφερε αυτό; Κυρίως υποεκτελώντας το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ για το 2019, η κυβέρνηση ακύρωσε σχέδια για φοροαπαλλαγές σε νέους επιχειρηματίες. Ο πραγματικός λόγος; Για να πείσει την Ε.Ε. ότι δεν χρειάζονται νέες περικοπές στις συντάξεις. Οι περικοπές όντως αποτράπηκαν, μία πολιτική νίκη για την κυβέρνηση, αλλά οι προβλέψεις για την ανάπτυξη συνεχώς αναθεωρούνται προς τα κάτω.

 

ΕΝΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ: Η Ελλάδα έχει ταπεινωθεί βαριά κατά την τελευταία δεκαετία. Αποκλείστηκε από τις αγορές και χρειάστηκε επανειλημμένως να βρεθεί σε θέση ικέτη απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της για να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία. Κρίσιμες αποφάσεις για το οικονομικό της μέλλον ελήφθησαν σε διαπραγματεύσεις μεταξύ τρίτων, χωρίς ελληνική εκπροσώπηση, ενώ η εξωγενής μεταναστευτική κρίση δημιούργησε αδιέξοδες καταστάσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

 

Γόνιμο έδαφος για την Ακροδεξιά: Ολα αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα το 89% των πολιτών της οποίας θεωρεί τον πολιτισμό ανώτερο από αυτούς των άλλων χωρών, ενώ πολύ μεγαλό ποσοστό θεωρεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν ιδανικό πολιτικό ηγέτη (σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκδοση της έρευνας «Τι πιστεύουν οι Ελληνες» της διαΝΕΟσις). Αυτό το μείγμα συντηρητισμού, εθνικής υπερηφάνειας και αίσθησης ταπείνωσης έχει οδηγήσει σε εθνικιστικά ξεσπάσματα κατά πιο αδύναμων γειτόνων (π.χ. την ΠΓΔΜ καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών βαίνει προς ολοκλήρωση), αλλά και σε βίαιες επιθέσεις κατά φιλελεύθερων ηγετών όπως ο Γιάννης Μπουτάρης.

 

Τι ανησυχεί τους Έλληνες: Αυτές τις μέρες ανησυχούν περισσότερο για τη μετανάστευση, σε σύγκριση με το 2014-5, όπου κυριαρχούσαν τα οικονομικά ζητήματα. Δείτε τα στοιχεία αποτυπωμένα εδώ.

 

Αναταραχή στα σχολεία: Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατηγόρησε τα μέλη της Χρυσής Αυγής, ενός κόμματος που αντλεί έμπνευση από τον Ναζισμό –και που είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στο ελληνικό Κοινοβούλιο– ότι  επιχειρούν να «διοχετεύσουν το εθνικιστικό τους δηλητήριο» στους μαθητές.

 

 Αδύναμοι θεσμοί τρέφουν τον λαϊκισμό: Πολλοί Ελληνες εξαναγκάζονται σε συμβιβασμούς ή παρακάμπτουν τη νομοθεσία για να επιβιώσουν. Αν τους πιάσουν, ο νόμος δεν τους αντιμετωπίζει όλους ισότιμα. Γνώμη: Το τόσο δυσπρόφερτο «ντρέπομαι»

 

Η εισαγγελέας που φέρνει ανατροπές: Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη σχετικά με την Ελένη Τουλουπάκη, αλλά οι υποθέσεις τις οποίες χειρίζεται μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις εν όψει των εκλογών (ευρωπαϊκών και ίσως εθνικών) του 2019. Γι' αυτό το λόγο επελέγη ως ένα από τα 28 προβεβλημένα πρόσωπα του νέου έτους από το Politico.

 

 

Η ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

Επειτα από χρόνια σκληρών αντιπαραθέσεων σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις διάφορες πτυχές της Ε.Ε., η σχέση έχει αρχίσει να ομαλοποιείται. Εξηγούμε παρακάτω.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΠΟΝΟΣ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: Οταν η Βιβή Μίχου έγινε γενική διευθύντρια για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και η πιο υψηλόβαθμη Ελληνίδα στην Ε.Ε. (άλλοι υψηλόβαθμοι συμπατριώτες της είναι η Ειρήνη Σουκά, επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς).  Η κ. Μίχου βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα,  στην προσπάθειά της να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί άλλον ένα δύσκολο χειμώνα για περίπου 60.000 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Το μήνυμά της; Οτι η Ε.Ε. νοιάζεται.

Οπως λέει στην «Κ», οι συνθήκες στον διαβόητο καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο έχουν βελτιωθεί, αλλά στη Σάμο, όπου σε έναν καταυλισμό χωρητικότητας 600 βρίσκονται αυτή τη στιγμή 4.118 άτομα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. «Υπάρχει έντονη ανάγκη να σταλούν 150 γιατροί στα ελληνικά νησιά», αναφέρει η κ. Μίχου. Η παρουσία τους δεν είναι αναγκαία μόνο για την παροχή άμεσης ιατρικής φροντίδας, αλλά και επικουρικά στη διαδικασία καταγραφής, καθώς μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές να ξεχωρίσουν τους γνήσιους πρόσφυγες από τους παράτυπους μετανάστες που προορίζονται για επαναπροώθηση στην Τουρκία.

 

ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ: Η Ε.Ε. θέλει να ιδρύσει μία σχολή κατασκόπων: Η προτεινόμενη σχολή θα έχει έδρα στην Κύπρο και θα εποπτεύεται από την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο σκοπός της σχολής είναι η εκπαίδευση του προσωπικού ώστε κάποτε στο μέλλον να μοιράζονται όχι μόνον στρατηγικές αναλύσεις, αλλά και βέλτιστες πρακτικές επιχειρησιακές πληροφορίες. Η συγκυρία δεν είναι τυχαία: με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ε.Ε. χάνει την άμεση διασύνδεση με τη Συμμαχία των Πέντε Ματιών, το δίκτυο υπηρεσιών πληροφοριών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντί να εστιάζει στην ανάγκη για λιτότητα, ενδιαφέρεται να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους οι κοινοτικοί πόροι βελτιώνουν την καθημερινότητα στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, το URBACT III, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί ο Δήμος της Θεσσαλονίκης για να κάνει την πόλη πιο φιλόξενη για ποδηλάτες και ποδήλατα.

 

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ: Οι Ελληνες θα ήθελαν να γνωρίζουν περισσότερα, αλλά γνωρίζουν σχετικά λίγα για το πώς λειτουργεί η Ε.Ε., σύμφωνα με ειδική έκδοση του Ευρωβαρόμετρου που δημοσεύθηκε στις 26 Νοεμβρίου. Μόνο ένας στους δύο Ελληνες (51%) λέει ότι είναι πιο πιθανό να ψήφιζε στις ευρωεκλογές του 2019 αν ήταν καλύτερα πληροφορημένος για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον αντίκτυπό της στη ζωή του. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο νούμερο για μία χώρα όπου η ψήφος είναι υποχρεωτική και η οποία μόλις εξήλθε από μία δεκαετία ευρωπαϊκών προγραμμάτων λιτότητας και διάσωσης. Επιπλέον, ένας στους δύο Ελληνες ανησυχεί για το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί χειραγώγηση του εκλογικού αποτελέσματος μέσω κυβερνοεπιθέσεων από τρίτες δυνάμεις ή εγκληματικές ομάδες.

 

Γνωρίζατε ότι... Παρότι είναι υποχρεωτικό να ψηφίζεις στην Ελλάδα, η προσέλευση στις ευρωεκλογές του 2014 περιορίστηκε στο 60%.

 

 

ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. – Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ. Πάλαι ποτέ ριζοσπάστης και ανοιχτά εχθρικός προς τη σοσιαλδημοκρατία, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθαν στην εξουσία με μία λαϊκιστική πλατφόρμα ανέφικτων υποσχέσεων και μέσω σφοδρών επιθέσεων στους πολιτικούς αντιπάλους τους. Ο Τσίπρας χαρακτήριζε τους κυβερνώντες πολιτικούς μαριονέτες της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και της τρόικας. Στους πρώτους μήνες ως πρωθυπουργός, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών του, Γιάνη Βαρουφάκη, αποξένωσαν τους εταίρους τους στην Ευρωζώνη και εκνεύρισαν τους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών. Η τελευταία μάχη αυτής της αντιπαράθεσης δόθηκε με το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.

Εκτοτε, ο Τσίπρας σπρώχνει στην άκρη το ΠΑΣΟΚ και προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. «Η Αριστερά στην εξουσία αποδείχθηκε ικανή να εγγυηθεί την οικονομική σταθερότητα, αλλά δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες για επαναστατικές αλλαγές που θα οδηγούσαν σε αναδιανομή του πλούτου», σημειώνει ο Κωστής Καρπόζηλος, διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.

 

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Λίγα κόμματα στην Ευρώπη επενδύουν τόσο  στην καμπάνια τους για τις ευρωεκλογές και στους δεσμούς με τις Βρυξέλλες όσο η Νέα Δημοκρατία. Η Αθήνα ήταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που επισκέφθηκε τον περασμένο Ιούνιο ο Ντάρα Μέρφι, επικεφαλής της εκστρατείας του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές. Το κόμμα έχει προσφέρει στελέχη που συνεργάζονται με το στρατηγείο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, ενώ τόσο ο Μάνφρεντ Βέμπερ όσο και ο Αλεξάντερ Στουμπ εκφώνησαν τις τελευταίες τους προεκλογικές ομιλίες (πριν από την εκλογή του Spitzenkandidat στο Ελσίνκι) στην Αθήνα, όπου διεξήχθη στις αρχές Νοεμβρίου το Συνέδριο της Νεολαίας του ΕΛΚ (YEPP). Ο Βέμπερ θα επισκεφθεί την Αθήνα τουλάχιστον άλλες δύο φορές πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Η πρώτη θα είναι στις 14 Δεκεμβρίου, για το Συνέδριο της Ν.Δ., όπου θα είναι ο μόνος ξένος προσκεκλημένος που θα απευθύνει ομιλία.

 

Το μέγεθος μετράει: Την ώρα που τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων υποδηλώνουν ότι η Ν.Δ. είναι ένα από τα λίγα κόμματα του ΕΛΚ που θα αυξήσουν τη δύναμή τους, καθώς η συνολική δύναμη της ομάδας θα συρρικνωθεί από τις 217 στις περίπου 180 έδρες, πηγές της Ν.Δ. αναφέρουν ότι το κόμμα ελπίζει να ενισχύσει τη θέση του από ένα μικρό κόμμα σε ένα μεσαίο προς μεγάλο παίκτη, με αναβαθμισμένο ρόλο στην ομάδα του ΕΛΚ. 

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ - Ο ΧΑΟΤΙΚΟΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ: Η Ευρώπη αποσυντίθεται και ο Γιάνης Βαρουφάκης θέλει να τη σώσει και να επανεφεύρει έναν αριστερό παράδεισο, ξεκινώντας από τη Νέμεσή του, τη Γερμανία, όπου σκοπεύει να είναι υποψήφιος ως ευρωβουλευτής. Το κίνημα Mέρα25 (DiEM25) του Βαρουφάκη συνασπίστηκε με το Sanders Institute (του Μπέρνι Σάντερς) για την ανακοίνωση μιας Προοδευτικής Διεθνούς, ενός κινήματος που θα κινητοποιήσει τους πολίτες διεθνώς «γύρω από ένα κοινό όραμα, δημοκρατίας, ευημερίας, βιωσιμότητας και αλληλεγγύης». 

 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ... 

Ο Μητσοτάκης και ο Βέμπερ των Αθηνών: Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ έχει στενή σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που τον βοηθάει, παράλληλα με τους γνωστούς δεσμούς του με τη δεξιά πτέρυγα του ΕΛΚ, να επιδείξει κεντρώα διαπιστευτήρια. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα πριν από μερικές εβδομάδες, ο Βέμπερ επέλεξε τις εκδηλώσεις της Ν.Δ. και μία με παιδιά-πρόσφυγες ως βιτρίνα της εκστρατείας του. 

 

Ο Τσίπρας και το SPDΗ ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού στο συνέδριο του SPD τον Νοέμβριο ήταν το πιο πρόσφατο επεισόδιο στο υπό εξέλιξη φλερτ του με την Κεντροαριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο της γέφυρας ανάμεσα στην Αριστερά και τους Σοσιαλιστές, φτάνοντας από εκεί ώς και τον Εμανουέλ Μακρόν, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της επιρροής των προοδευτικών δυνάμεων στην επόμενη Ευρωβουλή. 

 

Ο Βαρουφάκης για πρόεδρος: Η Ελλάδα έχει πλέον έναν υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν – ο Γιάνης Βαρουφάκης έλαβε το χρίσμα στο Βερολίνο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας θα είναι ο υποψήφιος του Μέρα25 για τη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η εκλογική επιρροή του δεν καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

 

 

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 

  • Στραβά αρμενίζουμε: Το 74% των Ελλήνων λέει ότι η χώρα οδεύει στη λάθος κατεύθυνση (είναι σχεδόν ακριβώς ο αριθμός των ψηφοφόρων που λένε ότι δεν θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ). 
  • ΑΕΠ: Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος αναμένεται να κλείσει στο 2%.
  •  Αύξηση μισθών: 0,2% το 2017.
  • Ληξιπρόθεσμες οφειλές:  Φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα που λειτουργούν στην Ελλάδα χρωστούν 103 δισεκατομμύρια ευρώ στο κράτος (σχεδόν το 1/3 του δημόσιου χρέους της χώρας).

 

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΡΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ; Οι φήμες στην Ελλάδα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα συμπέσουν με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – και για τους ΟΤΑ. Γιατί να κάνει κάτι τέτοιο; Για να δώσει στους ψηφοφόρους του μία διέξοδο ώστε να εκφράσουν την απογοήτευσή τους με την Ε.Ε., με την ελπίδα ότι αυτό θα τους οδηγήσει να δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ μία ακόμα ευκαιρία να κυβερνήσει.

 

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 2019 – ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ; Ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην στενός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, εξηγεί: «Οι τελευταίες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Μάιο του 2014, έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη εκλογική του νίκη, θέτοντάς τον σε μία ασταμάτητη πορεία προς την εξουσία». Παρά τη δύσκολη δεκαετία που πέρασε, ο ευρωσκεπτικισμός παραμένει μία ισχνή δύναμη στην ελληνική πολιτική. Ανάλογα με το πώς μετράει κανείς τον κάθε υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η ευρωσκεπτικιστική ψήφος το 2019 μπορεί να μην ξεπεράσει το 15% – και σίγουρα δεν θα ξεπεράσει το 25%.

 

Ακόμα σθεναρά φιλο-Ευρωπαίοι: «Η Ελλάδα διαθέτει ένα κομματικό σύστημα που είναι συντριπτικά υπέρ της Ε.Ε.», σημειώνει ο Παγουλάτος –  και που, με δεδομένη την αναταραχή των τελευταίων έτων, «επέδειξε αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση». Οπως αναφέρει, οι εθνικιστές μπορεί να δείξουν ανοδικές τάσεις, καθώς η προεκλογική εκστρατεία θα θερμανθεί. Προβλέπει, ωστόσο, ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει αγκυροβολημένη στον πυρήνα της Ε.Ε., όπου πάσχισε τόσο πολύ για να βρίσκεται, και θα κάνει το πρώτο της άλμα πίσω στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

 

 

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019

Eδρες ¦ Ζωτικές πληροφορίες για τους ψηφοφόρους ¦ Προσέλευση ¦ Εκπροσώπηση γυναικών

Η ελληνική αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι προδιαγεγραμμένο να συρρικνωθεί: δύο κοινοβουλευτικά κόμμα, το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, αντιμετωπίζουν την προοπτική να χάσουν τις έδρες τους. Η Ενωση Κεντρώων, που συντάσσεται με την ομάδα των Φιλελευθέρων, δείχνει κι αυτή να μην εξασφαλίζει κάποια έδρα, ενώ τα Πράσινα κόμματα δεν αποτελούν παράγοντα στην ελληνική πολιτική.

 

Νέα Δημοκρατία: Οι ξεκάθαροι μεγάλοι νικητές. Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση προηγείται, από τον περασμένο Απρίλιο, κατά τουλάχιστον 10 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, και το Politico προβλέπει ότι οι έδρες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αυξηθούν από πέντε σε δέκα. Ακόμα και σε μία κακή μέρα, εσωτερικές δημοσκοπήσεις τις οποίες έχει δει το  Politico δίνουν στη Ν.Δ. τουλάχιστον επτά έδρες.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Το κυβερνών κόμμα δεν τα πηγαίνει άσχημα, αλλά βρίσκεται χαμηλότερα από τα υψηλά που κατέγραφε το 2015. To Politico προβλέπει ότι θα διατηρήσει τις έξι έδρες που κατέχει σήμερα.

 

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Το ελληνικό νεοφασιστικό κόμμα δεν έχει φίλους στην Ευρωβουλή, ενώ στην Ελλάδα τα ποσοστά του κυμαίνονται γύρω στο 8%. Θα εκλέξει τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή – πιθανόν και δύο.

 

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Η νέα κεντροαριστερή συμμαχία, που περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ και διάφορες παραφυάδες του και που ανήκει στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών, είναι καθ’ οδόν προς την εκλογή δύο ευρωβουλευτών.

 

 ΚΚΕ: Πιθανότατα ο αριθμός των ευρωβουλευτών του θα μειωθεί από δύο σε έναν.

 

Η πιο γνωστή ευρωβουλευτής που κινδυνεύει: Η σοσιαλίστρια Εύα Καϊλή, πρώην δημοσιογράφος και νυν ειδική σε θέματα που αφορούν το blockchain, μπορεί να πέσει θύμα της μειωμένης εκλογικής επιρροής της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

 

Ποιος είναι ο Ελληνας ευρωβουλευτής με τη μεγαλύτερη επιρροή; Σύμφωνα με τον αλγόριθμο της VoteWatch, πρόκειται για τον Δημήτρη Παπαδημούλη, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ (GUE-NGL) και εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

* Την ελληνική έκδοση επιμελήθηκε ο Γιάννης Παλαιολόγος σε συνεργασία με την Ελένη Βαρβιτσιώτη, τον Αθανάσιο Έλλις και την Αριστοτελία Πελώνη.