Γάμοι: Μελλόνυμφοι και… επαγγελματίες ονειρεύονται και πάλι

Γάμοι: Μελλόνυμφοι και… επαγγελματίες ονειρεύονται και πάλι

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με παπά και με κουμπάρο» θα ενώσουν τις ζωές τους όσοι εδώ και μήνες αδημονούσαν να ανεβούν τα σκαλιά της εκκλησίας. Το τέλος της Σαρακοστής και η έλευση του καλοκαιριού μαζί με την επίσημη λήξη του lockdown και την ανακοίνωση για τη δυνατότητα διεξαγωγής εκδηλώσεων με έως 100 άτομα από τον Ιούνιο έλυσαν τα χέρια σε όσους εδώ και μήνες ανέβαλαν τον γάμο τους. «Η Ανάσταση του Κυρίου φαίνεται ότι έφερε Ανάσταση και… στους γάμους». Ετσι, τουλάχιστον, ισχυρίζονται μεταξύ σοβαρού και αστείου όσοι εργάζονται στις κατά τόπους ενορίες, όπου τα τηλέφωνα από μελλονύμφους έχουν αρχίσει και πάλι να χτυπούν ζωηρά. «Τώρα αποκαθίσταται μια αδικία, καθώς εν μέσω πανδημίας απαγορεύτηκαν οι θρησκευτικοί αλλά όχι οι πολιτικοί γάμοι», επισημαίνουν κύκλοι της Εκκλησίας. 

Η αναμενόμενη αύξηση της κινητικότητας, ωστόσο, δεν αποτυπώνεται εξίσου στα δημαρχεία. «Κάναμε δύο με τρεις γάμους την εβδομάδα, δίνοντας πάντοτε προτεραιότητα στα ζευγάρια που περίμεναν παιδί», σημειώνει ο κ. Ευάγγελος Μπαρμπάκος, αντιδήμαρχος Καλλιθέας. «Ο προγραμματισμός για τις επόμενες μέρες κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες εβδομάδες», επιβεβαιώνει από τον Δήμο Νέας Σμύρνης η αρμόδια δημοτική σύμβουλος Κλαίρη Δεληγιάννη. «Σε όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούμε τις τελετές, τηρώντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας, παρουσία αυστηρά εννέα ατόμων, δηλαδή εμού και ενός διοικητικού υπαλλήλου, του ζεύγους, των μαρτύρων και των γονέων». Είναι, επομένως, σαφές ότι πολλοί στη διάρκεια της καραντίνας προχώρησαν σε πολιτικούς γάμους, μεταθέτοντας το γλέντι ή και τον θρησκευτικό σε μεταγενέστερο, post COVID, χρόνο.  

Η αλλαγή του κλίματος από τις ενορίες περνάει σιγά σιγά στους επαγγελματίες. «Αναμένουμε φέτος κυρίως Ελληνες, με τους οποίους ήμασταν σε επικοινωνία, αλλά είχαμε αναγκαστεί να παγώσουμε τα σχέδιά μας», εξηγεί στην «Κ» η κ. Αννα Σουρμπάτη, wedding planner και εκπρόσωπος του νεοσύστατου σωματείου των διοργανωτών γάμων. «Ουσιαστικά φέτος θα κινηθούμε με last minute εκδηλώσεις», προσθέτει, «οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, εφόσον είχαν το περιθώριο, μετέφεραν τη γαμήλια τελετή για το 2022». Το δυσάρεστο, ωστόσο, για έναν κλάδο που έχει κατάφωρα πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας, είναι ότι έχει χαθεί –για φέτος τουλάχιστον– το πελατολόγιο από το εξωτερικό. «Ενας τέτοιος γάμος απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα προετοιμασίας, τουλάχιστον τέσσερις πέντε μήνες, οπότε είναι αδύνατον να δουλέψουμε, καθώς ακόμα υπάρχουν πολλές άγνωστες συνισταμένες, όπως για παράδειγμα τι θα ισχύσει για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό». 

Δώρο το τεστ

Οσοι πάντως παρευρεθούν φέτος το καλοκαίρι σε γάμους θα πρέπει να είναι έτοιμοι για νέες… εμπειρίες. Κάποιες προσκλήσεις θα κατευθύνουν πρώτα τους καλεσμένους σε διαγνωστικό κέντρο, με το οποίο η οικογένεια έχει συνάψει σύμβαση κάνοντάς τους δώρο ένα μοριακό τεστ, όσοι δε παρευρεθούν σε γάμους εκτός Αθηνών, μπαίνοντας στα δωμάτια του ξενοδοχείου θα βρίσκουν για καλωσόρισμα ένα… self test δίπλα σε ένα μπουκέτο λουλούδια.

Στενοί φίλοι θα πρέπει να αρκεστούν σε ένα ψυχρό σκούντημα αγκώνα αντί εναγκαλισμού και ένθερμοι χορευτές ίσως χρειαστεί να μείνουν καθιστοί όλη τη νύχτα. «Εκκρεμούν ορισμένες διευκρινίσεις εκ μέρους της πολιτείας, όπως η χρήση ή μη μάσκας και ο χορός» σημειώνει ο διοργανωτής κ. Γιώργος Καράγιωργας, από το live experiences. Ο ίδιος διαπίστωσε στροφή στην ψυχολογία των πελατών του, που για μήνες είχαν πάψει να ελπίζουν, άπαξ και ανακοινώθηκε η επιτάχυνση της εμβολιαστικής διαδικασίας στις νεότερες ηλικίες. «Πολλοί αρχικά σχεδίαζαν γάμους με 700 καλεσμένους και τώρα επανήλθαν με νέο, ρεαλιστικό πλάνο για περίπου 100 άτομα», απαντά. «Ωστόσο, έχω και τρία ζευγάρια ξένων, δύο εκ των οποίων έχουν ήδη μία φορά μεταθέσει τον γάμο τους, οι οποίοι πήραν την απόφαση να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα», καταλήγει ο κ. Καράγιωργας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή