Το Markthal, έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου MVRDV, στεγάζει την πρώτη κλειστή αγορά νωπών τροφίμων της Ολλανδίας. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Ρότερνταμ by locals

MΑΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Παίξτε φλιπεράκια σε μια παλιά αποθήκη, ανακαλύψτε πώς ένα παλιό σχολείο μετατράπηκε σε μουσείο σύγχρονης τέχνης και ξεδιψάστε με ολλανδική μπίρα στις αποβάθρες του μεγαλύτερου λιμανιού της Ευρώπης.

Στον καταρράκτη των Καληδονίων, κοντά στις Πλάτρες, το νερό πέφτει από ύψος 12 μέτρων, δημιουργώντας ένα υπέροχο φυσικό τοπίο. (Φωτογραφία: www.visitcyprus.com/ΑΓΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ)

Όρος Τρόοδος: Εκεί που φυτρώνουν οι λατζιές

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΕΙΛΙΝΗΣ

Παραδοσιακά χωριά, ενδημικά ζώα και φυτά, μονοπάτια, μουσεία και μνημεία. Η οροσειρά Τρόοδος, εκτός από ραχοκοκαλιά της Κύπρου, είναι ένας ολόκληρος κόσμος.

Περισσότερα

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η πρόσοψη του εκθεσιακού χώρου. (Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ)

Καλαμάτα: Η υψηλή ραπτική της παράδοσης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΡΟΣ

Ακόμα και επισκέπτες που δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τις τοπικές λαϊκές φορεσιές είναι αδύνατο να μείνουν ασυγκίνητοι στον νέο, υπερσύγχρονο εκθεσιακό χώρο τοπικών ενδυμασιών του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, έργο της συλλέκτριας Βικτωρίας Καρέλια.

Οι ανθισμένες κουτσουπιές ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. (Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ)

Ολυμπία: Διαδρομές Πολιτισμού

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ KEIMENO ΠΑΣΧΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ

Πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, στο Επιτάλιο, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα οργανώνονται ιπποδρομίες με έπαθλο τις «κουλούρες», ντόπια αρτοσκευάσματα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και κάπως μακρύτερα, στο Σκουροχώρι. Ακολουθεί η παραδοσιακή κρεατοκατάνυξη.

Θέα στην Καρδαμύλη από τις πλαγιές του Ταϋγέτου. (Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ)

Εξω Μάνη: Άγρια και τρυφερή

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ KEIMENO ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ

Ο σφυγμός της Μεσσηνίας την Κυριακή του Πάσχα χτυπά στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας με το θεαματικό όσο και επικίνδυνο έθιμο του σαϊτοπολέμου. Λέγεται ότι η πυροδότηση της σαΐτας, εννοείται με εκκωφαντικό θόρυβο και με πυρίτιδα, χρησίμευε για να εκφοβίσει τους Τούρκους.

Η βόλτα στο ολάνθιστο κάστρο θα σας οδηγήσει σε ερείπια ναών και αρχοντικών σπιτιών. (Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ)

Μυστράς: Σπάνια μυσταγωγία

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ KEIMENO ΠΑΣΧΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ

Την κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια του χωριού Μυστράς με αναμμένους πυρσούς και φόντο το φωτισμένο κάστρο. Αν δεν σας φοβίζουν τα... χιλιόμετρα, τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα μπορείτε να επιλέξετε όποιο χωριό της Λακωνικής Μάνης επιθυμείτε για να παρακολουθήσετε τη «Λιτανεία», παλαιό τοπικό έθιμο περιφοράς εικόνων από όλα τα σπίτια που καταλήγει στο κοιμητήριο, τιμώντας και τους προσφιλείς νεκρούς.

Το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς χτίστηκε το 1853. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Mεγάλο και μικρό Πάπιγκο, Ν.Ιωαννίνων: Η γοητεία της πέτρας

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΕΡΑΣΤΑ, ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΕΘΙΜΩΝ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ

Και τα 46 χωριά του ορεινού όγκου του Ζαγορίου, με τη μαγευτική ομορφιά της ανοιξιάτικης φύσης, αποτελούν το ιδανικό σημείο αναφοράς για τον εορτασμό ενός απλού, κατανυκτικού και μακριά από θορύβους Πάσχα των Ελλήνων.

Την άνοιξη η Τήνος είναι καταπράσινη και προσφέρεται για πεζοπορίες. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Τήνος: χάρμα οφθαλμών

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΛΑΒΑΝΟΥ, ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΕΘΙΜΩΝ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ

Το νησί προσφέρεται για ένα ανοιξιάτικο οδοιπορικό με το αυτοκίνητο στους παραδοσιακούς οικισμούς του –ο καθένας έχει τον χαρακτήρα του.

Το χωριό Αθανάσιος  Διάκος σε υψόμετρο 1.100 μ. (Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK)

Αθανάσιος Διάκος, Ν.Φωκίδας

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΕΡΑΣΤΑ, ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΕΘΙΜΩΝ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ

Από τον Αθανάσιο Διάκο και τη Μουσουνίτσα, στα ανατολικά, και την Αρτοτίνα, στα δυτικά, θα κάνετε ένα απλό αλλά βαθιά ελληνικό Πάσχα στις εκκλησίες των χωριών. O συνδυασμός του συγκλονιστικού φυσικού περιβάλλοντος με την ηρεμία που αποπνέει η περιοχή συνθέτουν ένα μοναδικό πασχαλιάτικο δίδυμο.