mr3w41552997065315

Μισοί… Γάμοι λόγω βλάβης

ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Στους «Γάμους του Φίγκαρο» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη για την Εθνική Λυρική Σκηνή, από την πρώτη στιγμή που σηκώνεται η αυλαία, το εντυπωσιακό σκηνικό μήκους 35 μέτρων –αναπαριστά 8 δωμάτια στο αρχοντικό του κόμη Αλμαβίβα που εναλλάσσονται με τη βοήθεια ενός θεατρικού τράβελινγκ– εντυπωσιάζει τους θεατές.

17warlessons_w

Μαθαίνοντας από την Ιστορία

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

«Το να αγοράζεις θεατρικά εισιτήρια στη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης είναι μια πράξη διαμαρτυρίας απέναντι στην πραγματικότητα», έγραφε στους Financial Times η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλεβ Σκοτ τον Σεπτέμβριο του 2018 αναφερόμενη στα «Μαθήματα πολέμου», την πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη από τον φιλόλογο Γιάννη Λιγνάδη.

gkkt_08_14042019_cmyk_page_1_image_0002

Ενα εικοσιτετράωρο με την ηθοποιό Αμαλία Αρσένη

ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Η Νάλα θέλει βόλτα. Δεν ξέρω ποιος της είπε ότι είναι καλή ιδέα να ξυπνάει τη μαμά της με το λουρί στο στόμα και με τα μάτια μες στο παράπονο. Σηκώνομαι, της λέω «βγες στο μπαλκόνι για λίγο», κοιτάω τον ουρανό – μια λωρίδα κόκκινου με γκρίζα σύννεφα. Κάτι τέτοιες στιγμές αισθάνομαι πως μεγαλώνω. Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτό σκέφτομαι. Η ζωή προχωράει. Πέφτω ξανά για ύπνο.

gkkt_15_14042019_cmyk_page_1_image_0002

Ενας σίριαλ κίλερ στο Ασυλο Ανιάτων

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

Περπατώντας στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, στην Κυψέλη, στο νούμερο 39 πίσω από την ψηλή μάντρα και τα δένδρα διακρίνεται το συγκρότημα του Ασύλου Ανιάτων. Εδώ έστησε ο Κιουταχής το αντίσκηνό του κατά την πολιορκία της Ακρόπολης. Εδώ χτίστηκε η έπαυλη του Βρετανού ναυάρχου σερ Πάλτνι Μάλκολμ περίπου το 1831 με επίβλεψη των αρχιτεκτόνων Κλεάνθη και Σάουμπερτ.

gkkt_13_14042019_cmyk_page_1_image_0002

Λογοτεχνικά κείμενα ανθούν επί σκηνής

ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΛΤΑΚΗ

Η μεταφορά λογοτεχνικών κειμένων στη σκηνή δεν είναι μία ακόμη «τάση» αλλά σταθερή κατάσταση που μέσα στα χρόνια έχει πολλαπλώς ωφελήσει καλλιτέχνες του θεάτρου και κοινό. Για τους πρώτους γιατί η διαδικασία σύμπτυξης πολυσέλιδων λογοτεχνικών έργων σε λίγες δεκάδες σελίδων απαιτεί προσεκτική μελέτη, και εμβάθυνση στα τιμαλφή σπουδαίων συγγραφέων. 

gkkt_13_07042019_cmyk_page_1_image_0002

Παράσταση με αισθητική, χωρίς πάθος και συναίσθημα

ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΛΤΑΚΗ

Ηταν ψυχικά διαταραγμένος ο Γιόχαν Κρίστιαν Βόιτσεκ, ο φουκαριάρης που σκότωσε σε κρίση ζήλιας τη γυναίκα με την οποία είχε σχέση στη Λειψία το 1824;  Επειτα από προσεκτική εξέταση κρίθηκε υγιής –η ιδιοσυγκρασία και ο ηθικός εκφυλισμός τον οδήγησαν στον φόνο αποφάνθηκε ο ειδικός– και ο Βόιτσεκ εκτελέστηκε διά αποκεφαλισμού.

gkkt_08_07042019_cmyk_page_1_image_0002

Ενα εικοσιτετράωρο με την ηθοποιό και τραγουδίστρια Μαριάννα Πολυχρονίδη

ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Αν έχω πρόβα ή γύρισμα, ξυπνάω νωρίς. Τρώω πρωινό, διαβάζω και ετοιμάζω το ταπεράκι με το μεσημεριανό μου, το οποίο έχω φροντίσει να μαγειρέψω κάποια στιγμή την προηγούμενη μέρα. Αν δεν έχω δουλειά το πρωί, ξυπνάω χωρίς ξυπνητήρι. Κάτι που αγαπώ πολύ στη δουλειά που έχω επιλέξει είναι ότι το πρόγραμμά μου είναι εντελώς απρόβλεπτο.

02selfiephoto

Στο βάθος... Θεσσαλονίκη

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Μια πόλη που αφήνει πίσω της έναν παγκόσμιο πόλεμο, εκείνον που της στέρησε ένα σημαντικό κομμάτι των ανθρώπων της – ψυχές που σταμπαρίστηκαν με ένα κίτρινο άστρο και χάθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Περισσότερα