Τζο Μπάιντεν: Θα είμαι ένας πρόεδρος που ενώνει

Τζο Μπάιντεν: Θα είμαι ένας πρόεδρος που ενώνει

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο λαός αυτής της χώρας μίλησε. Μας έδωσε μια ξεκάθαρη νίκη»: Σε εορταστικό κλίμα, ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του στο Γουίλμινγκτον στο Ντέλαγουερ, ο Τζο Μπάιντεν, τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις, κήρυξε την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δεσμευόμενος να «είναι ένας πρόεδρος που θα επιδιώκει να ενώνει και όχι να διχάζει».

Δείγμα των ενωτικών τόνων του νέου προέδρου των ΗΠΑ το μήνυμά τους προς τους Αμερικανούς πολίτες, τους οποίους κάλεσε να μην αντιμετωπίζουν πλέον τους «αντιπάλους τους ως εχθρούς».

Απευθυνόμενος άμεσα στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισε: «Ας δώσουμε ο ένας στον άλλο μια ευκαιρία… Έφτασε η ώρα να βάλουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική, να ρίξουμε τους τόνους, να δούμε ο ένας τον άλλον, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον ξανά». «Ήρθε η στιγμή να θεραπεύσουμε την Αμερική».

«Έκανα εκστρατεία για να αποκαταστήσω την ψυχή της Αμερικής, να ανοικοδομήσω τη ραχοκοκαλιά αυτού του έθνους, τη μεσαία τάξη και να κάνω την Αμερική να σεβαστεί ξανά τον κόσμο», πρόσθεσε ακόμη. 

Χωρίς να αναφερθεί άμεσα στον Τραμπ, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι κατανοεί την «απογοήτευση» των ψηφοφόρων του απερχόμενου Προέδρου, ο οποίος αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του.

«Θα εργαστώ το ίδιο σκληρά για εκείνους που δεν με ψήφισαν, όσο και για εκείνους που με επέλεξαν», δεσμεύτηκε ο 77χρονος Μπάιντεν.

Πρόσθεσε πως ο αμερικανικός λαός επιθυμεί οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι να συνεργαστούν, ανάφεροντας ότι ο ίδιος θέλει να τελειώνει η «δαιμονοποίηση μέσα στην Αμερική».

Αναφέρθηκε δε και στην πανδημία, εκφράζοντας τη δέσμευση να «ηγηθεί των δυνάμεων της αξιοπρέπειας» προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, να επιστρέψει στην οικονομική ευημερεία, να διασφαλίσει υγειονομική ασφάλεια για τις αμερικανικές οικογένειες και να εξαλείψει τον συστημικό ρατσισμό.

Φορώντας μια μαύρη μάσκα ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε στη σκηνή τρέχοντας, υπό τους ήχους ενός τραγουδιού του Μπρους Σπρίνγκστιν, σαν να προσπαθούσε να… διαψεύσει την εικόνα του γηραιού υποψηφίου που τον βάρυνε σε όλη την προεκλογική του εκστρατεία. Θα γίνει ο πιο μεγάλος σε ηλικία πρόεδρος των ΗΠΑ.

Περισσότερα από 350 αυτοκίνητα είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στη σκηνή και χιλιάδες υποστηρικτές του Μπάιντεν και της υποψήφιας αντιπροέδρου του Κάμαλα Χάρις βρίσκονταν έξω από τον μεγάλο χώρο στάθμευσης όπου είχε τοποθετηθεί η σκηνή.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα σόου με πυροτεχνήματα, με το νούμερο «46» να γράφεται στον ουρανό του Ουίλιμνγκτον, καθώς ο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή