Λιβύη: 300 μισθοφόροι αποχωρούν «κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας»

Λιβύη: 300 μισθοφόροι αποχωρούν «κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας»

Η διοίκηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο οποίος είναι πιστός στον στρατάρχη Χάφταρ, «αποφάσισε την αποχώρηση από την χώρα μιας πρώτης ομάδας 300 μισθοφόρων και ξένων μαχητών», ανέφεραν εκπρόσωποι του ΛΕΣ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριακόσιοι «μισθοφόροι και ξένοι μαχητές» με ενεργή παρουσία σε περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, θα επαναπατριστούν «κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας», η οποία φιλοξενεί την Παρασκευή μια διάσκεψη για τη Λιβύη, γνωστοποίησαν στρατιωτικές πηγές.

Η διοίκηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), ο οποίος είναι πιστός στον στρατάρχη Χάφταρ, «αποφάσισε την αποχώρηση από την χώρα μιας πρώτης ομάδας 300 μισθοφόρων και ξένων μαχητών», ανέφεραν εκπρόσωποι του ΛΕΣ σε ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας ότι έλαβαν αυτή την απόφαση κατόπιν «αιτήματος της Γαλλίας».

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Παρούσα τελικά η Τουρκία

Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι η Τουρκία ανταποκρίθηκε στη σχετική πρόσκληση και θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στις 12 Νοεμβρίου, στο Παρίσι. Η Άγκυρα θα εκπροσωπηθεί από τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλμ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προεξοφλήσει μη συμμετοχή της Τουρκίας στη διάσκεψη, με πρόσχημα τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου και του Ισραήλ, το οποίο ουδέποτε είχε προσκληθεί ή προτίθετο να μετάσχει.

Συμμετέχει η Ελλάδα

Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία και, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, η πρόσκληση που έλαβε η Ελλάδα για να συμμετάσχει, αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουν στη χώρα μας οι σύμμαχοι και Ευρωπαίοι εταίροι. Την πρόσκληση απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι στο τέλος Σεπτεμβρίου για την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόσκληση του πρωθυπουργού αποτελεί αναγνώριση της χώρας μας ως δύναμης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, αλλά και του ρόλου της στην πορεία προς τη σταθεροποίηση της Λιβύης, ως ο κοντινότερος γείτονας της Λιβύης (μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα).

Τι θα δηλώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη θέση του για τη Λιβύη, για τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί για τη διεξαγωγή εκλογών, για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και για την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων το συντομότερο δυνατόν.

Η θέση αυτή, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες η γειτονική χώρα θα πετύχει την σταθεροποίηση και την πορεία προς την ομαλότητα, χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε και κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, τον περασμένο Απρίλιο, είχε καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι η δημιουργία τετελεσμένων με παράνομες συμφωνίες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα είχε συνέπειες στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη, η οποία συνδιοργανώνεται με τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιβύη (έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι και ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και φαίνεται ότι θα μετάσχουν και οι δύο) και τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας των συμμετεχόντων που αφορά το χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής εκλογών και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. Μάλιστα, το κείμενο της Διακήρυξης σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων έκλεισε το μεσημέρι της Πέμπτης. Αν κάποια χώρα έχει ένσταση, θα πρέπει να προβάλει επιφύλαξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη: Παρούσα η Τουρκία – Συμμετέχει για πρώτη φορά η Ελλάδα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή