Βρετανία: Αναστολή «εκτέλεσης» για την πρωθυπουργό

Βρετανία: Αναστολή «εκτέλεσης» για την πρωθυπουργό

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Τερέζα Μέι να κέρδισε πολιτικό χρόνο με την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που είχαν υποβάλει στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών οι σκληροπυρηνικοί αντιευρωπαϊστές, αλλά το μέλλον τόσο της ίδιας όσο και του Brexit διαγράφεται σκοτεινό. Αυτή είναι η συνισταμένη του βρετανικού Τύπου την επομένη της κρίσιμης ψηφοφορίας, που είδε τους Συντηρητικούς βουλευτές να ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο της πρωθυπουργού με ψήφους 200 έναντι 117.

«Το πραξικόπημα στους Τόρις απέτυχε, αλλά η έκταση της ανταρσίας τραυμάτισε τη Μέι», διαπιστώνει ο Guardian. Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα εκτιμά ότι η καταψήφιση της πρωθυπουργού από 117 βουλευτές του κόμματός της καθιστά εντελώς απίθανο το ενδεχόμενο να ψηφιστεί η συμφωνία για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όσες φραστικές εγγυήσεις κι αν δώσουν οι Βρυξέλλες. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τη σκληροπυρηνική πτέρυγα των Συντηρητικών επικίνδυνη για το κόμμα τους και για τη χώρα, καλεί δε την Τερέζα Μέι να αξιοποιήσει τον πολιτικό χρόνο που της δόθηκε για να τους περιθωριοποιήσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι Financial Times κάνουν λόγο για «αναστολή εκτέλεσης» της Τερέζα Μέι, σημειώνοντας ότι η νίκη της συνοδεύθηκε από βαρύ τίμημα, καθώς η Βρετανή πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές, οι οποίες κανονικά προβλέπεται να γίνουν το 2020. Πάντως, η Μέι δεν διευκρίνισε τι θα συμβεί αν λόγω των περιπλοκών του Brexit η χώρα οδεύσει προς πρόωρες εκλογές, όπως πολλοί πιθανολογούν.

Κατά τη χθεσινή άφιξή της στις Βρυξέλλες η Βρετανίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί πριν από τις επόμενες εκλογές, προσθέτοντας ότι «είναι ορθό ένας άλλος ηγέτης να αναλάβει τη μάχη αυτή». Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο, γινόταν γνωστό ότι η κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit μετατίθεται για τον Ιανουάριο, δηλαδή μετά τις χριστουγεννιάτικες εορτές. Η Μέι υποχρεώθηκε να αναβάλει την ψηφοφορία, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 11 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφύγει τη βέβαιη ήττα.

Ανακούφιση Μάας

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εξέφρασε την ανακούφιση της κυβέρνησής του για την έκβαση της εσωτερικής αναταραχής στο κυβερνητικό κόμμα της Βρετανίας, υποστηρίζοντας ότι η καταψήφιση της Μέι θα προκαλούσε το «απόλυτο χάος». Ωστόσο, το γερμανικό Κοινοβούλιο, σε μια συμβολική ψηφοφορία ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, αποφάσισε ότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου δεν μπορεί να ανοίξει για επαναδιαπραγμάτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή