Το ελληνικό Χόλιγουντ στο Ωδείο Αθηνών

Το ελληνικό Χόλιγουντ στο Ωδείο Αθηνών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο, το Πάσχα, ο Τζιμ Γιαννόπουλος διοργανώνει στο σπίτι του ένα «κλειστό» πάρτι. Οι προσκεκλημένοι, όλοι τους διάσημοι και επιτυχημένοι όπως εκείνος, από τον χώρο της 7ης Τέχνης, πρέπει να τηρούν ακόμη έναν όρο: να διαθέτουν ελληνικές ρίζες στο γενεαλογικό τους δέντρο. Σε αυτή την κλειστή γιορτή, στην οποία πολλοί επιδιώκουν να βρεθούν, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κινηματογραφικής εταιρείας παραγωγής Paramount Pictures, παίζει ηλεκτρική κιθάρα ως μέλος του συγκροτήματος Χριστός Ανέστη Blues Band. Τη βραδιά που ο φωτογράφος Σάκης Λάλας βρέθηκε εκεί, τη θέση του τραγουδιστή κάλυπταν εναλλάξ ο Τομ Χανκς –καλεσμένος λόγω της Ελληνοαμερικανίδας συζύγου του Ρίτα Ουίλσον– και ο ηθοποιός Μάικλ Τσίκλις.

Αυτά συνέβησαν στο Λος Αντζελες πριν από δύο χρόνια, σε ένα από τα πολλά ταξίδια του Λάλα στην Καλιφόρνια. Η πρόσκληση που δέχθηκε για την πριβέ πασχαλινή γιορτή ήρθε μετά τη γνωριμία του με τον ισχυρό άνδρα του Χόλιγουντ και τη φωτογράφισή του για το πρότζεκτ «Hollywood Greek Fire». Ολα ξεκίνησαν από το πάθος του Σάκη Λάλα για το σινεμά. Καθώς η προβολή της ταινίας «Mama Mia!» τελείωνε, το μάτι του έπεσε στους τίτλους και στο όνομα του Χάρη Ζαμπαρλούκου, του διεθνούς, πλέον, διευθυντή φωτογραφίας. Η επιθυμία να τον συναντήσει και να τον φωτογραφίσει υπήρξε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας συλλογής πορτρέτων με προσωπικότητες του κινηματογράφου που έχουν ελληνική καταγωγή. Η πρώτη λήψη έγινε στο Λονδίνο και γρήγορα ο Λάλας άρχισε να ταξιδεύει στις ΗΠΑ για να συναντήσει πολλούς ακόμη, επιτυχημένους και ισχυρούς ανθρώπους της βιομηχανίας του θεάματος. Ως έμπειρος φωτογράφος με πολυετή καριέρα στα περιοδικά και ειδίκευση στα πορτρέτα –έχει φωτογραφίσει μερικούς από τους σημαντικότερους ανθρώπους της μόδας, καθώς τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στο Μιλάνο–, δεν άργησε να καταρτίσει μια λίστα με τους επόμενους υποψηφίους από την ελληνική κοινότητα του Χόλιγουντ.

Η συνάντησή του με τον Σπύρο Σκούρα, ισχυρό καλλιτεχνικό ατζέντη και εγγονό του συνονόματου παππού που υπήρξε πρόεδρος της 20th Century Fox στην εποχή της μεγάλης της ακμής, του άνοιξε πολλές ακόμη πόρτες. Η λίστα με τους υποψηφίους να συμπεριληφθούν στο «Hollywood Greek Fire» είναι μεγάλη, περίπου εκατό ονόματα παραγωγών, ηθοποιών, σκηνοθετών, σεναριογράφων, ενδυματολόγων κ.ά., από την ογδοντάχρονη πλέον ενδυματολόγο Anthea Sylbert, που υπέγραψε τα κοστούμια της ταινίας «Τσάιναταουν» και «Το μωρό της Ρόζμαρι», έως τον ισχυρό διευθυντή παραγωγής Πάτρικ Τατόπουλος, τον προσφάτως βραβευμένο με Οσκαρ μουσικό Αλεξάντρ Ντεσπλά και τη δημοφιλή Μαρία Μενούνος, ηθοποιό και τηλεοπτική περσόνα.

Πρόκειται για ένα έργο σε εξέλιξη, το οποίο έχει πλέον συμπληρώσει τέσσερα χρόνια δουλειάς. Είκοσι από αυτά τα πορτρέτα εκτίθενται από σήμερα στο Ωδείο Αθηνών, στο πλαίσιο του 7ου Film Factory που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Η έκθεση περιλαμβάνεται στο τετραήμερο εκδηλώσεων (έως 17/12) που είναι αφιερωμένες στο σινεμά και στους ανθρώπους του, σε όσους εργάζονται μπροστά και πίσω από την κάμερα, στους σπουδαστές, στους νέους κινηματογραφιστές και βεβαίως στους λάτρεις του κινηματογράφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή