Στρατηγική ανοιγμάτων από Μητσοτάκη

Στρατηγική ανοιγμάτων από Μητσοτάκη

5' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι το κόμμα των πολλών, της Ελλάδας και όλων των Ελλήνων. Είναι η παράταξη που ενώνει τους Ελληνες και γεφυρώνει τα ρήγματα που η κρίση προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία», είπε χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας το συνέδριο της Ν.Δ. με μια ενωτική ομιλία που απευθύνθηκε στη βάση του κόμματος, ενώ έκανε σαφή ανοίγματα σε κεντρώους ψηφοφόρους, σε οικογένειες, νέους, ανέργους, γυναίκες, όπως και απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ολους αυτούς πρέπει να πείσουμε ότι υπάρχει ελπίδα για μια θετική πολιτική πρόταση που μπορεί να ενώσει ξανά την Ελλάδα μετά μια μακρά περίοδο διχασμού, μαρασμού και απαισιοδοξίας», τόνισε, περιγράφοντας ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη μέρα της χώρας, ενώ εξήγγειλε δύο νέα μέτρα, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας και για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Είναι διπλό το χρέος μας, να συντριβεί η καθυστέρηση και η Ελλάδα να πάει επιτέλους μπροστά», υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, θέτοντας και το διακύβευμα των εκλογών. «Οι εκλογές είναι μετωπικές», όπως είπε, περιγράφοντας τη σύγκρουση δύο κόσμων: «Την πλευρά της Ευρώπης, της Δημοκρατίας και των μεταρρυθμίσεων, που θα αντιπαρατεθεί με την εσωστρέφεια, την καθήλωση και τη φτώχεια των επιδομάτων».

«Εκλογικός μας αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πραγματικός μας αντίπαλος, όμως, δεν είναι ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτοί έχουν τελειώσει. Μέχρι και η γλώσσα του σώματός τους μαρτυρεί ότι ούτε οι ίδιοι δεν πιστεύουν αυτά που λένε», σημείωσε χαρακτηριστικά, ορίζοντας ως αντίπαλο την επόμενη μέρα εξαιτίας των προβλημάτων που κληροδοτεί η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. «Μια αφανισμένη μεσαία τάξη που στενάζει κάτω από την υπερφορολόγηση, ένα κράτος – έρμαιο κομματικών διορισμών, μια οικονομία που δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, μια κοινωνία διχασμένη και κουρασμένη».

«Ευημερία και αλληλεγγύη»

Απέναντι σε αυτά ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρόταξε το σύνθημα «ευημερία και αλληλεγγύη, αντί της φτώχειας και της μιζέριας που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ» για να ορίσει τη μετάβαση, όπως είπε, «από την εποχή της ανασφάλειας στην εποχή των προσδοκιών». Τα δύο νέα μέτρα που εξήγγειλε, όμως, είναι μόνον ενδεικτικά όσων θα ακουστούν στο τριήμερο συνέδριο της Ν.Δ., στο οποίο θα αναδειχθεί η κοινωνική πολιτική μιας κυβέρνησης της Ν.Δ. Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μισεί τη μεσαία τάξη και το όνειρο μιας καλύτερης ζωής, όρισε ως στόχο της πολιτικής της Ν.Δ. όχι μόνο την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και την άρση των ρηγμάτων και των διαιρέσεων, την ανάγκη «να δουλέψουμε για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης στη χώρα μας».

«Φύγετε για να πάει επιτέλους η Ελλάδα μπροστά!» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε για «φτηνή φιέστα αντιπερισπασμού» και ότι «έβαλε στο ζύγι της προσπάθειάς του να ανακτήσει κάτι από τη χαμένη του αξιοπιστία το Σκοπιανό». Επανέλαβε μάλιστα ότι «η δήθεν σύμπτωση της εθνικής υποχώρησης στο Σκοπιανό με την ξαφνική κατανόηση των εταίρων στα δικά του οικονομικά αιτήματα, μόνο σύμπτωση δεν είναι». Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση για το σύνολο των πεπραγμένων της, ενώ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν επιχείρησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής συναίνεσης για να λύσει το Σκοπιανό.

Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για βοήθεια 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες, για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα, και αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Αναδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας, δεσμεύθηκε ότι, στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει η Ν.Δ., θα προβλέπεται επίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που θα γεννιέται. Στόχος, να διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκαίων εξόδων το πρώτο διάστημα της ζωής του παιδιού. Το ποσό θα δοθεί με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια στη συντριπτική πλειονότητα των νέων οικογενειών. Ακόμη, δεσμεύθηκε ότι τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται στις οικογένειές τους κατά 1.000 ευρώ. Επίσης, για τις νέες μητέρες η Ν.Δ. θα θεσμοθετήσει τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνες τον χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, ενώ για πρώτη φορά θα καθιερωθεί στη χώρα μας το πρόγραμμα «βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με το οποίο θα πιστοποιούνται εξειδικευμένες γυναίκες και θα αναλαμβάνουν εκείνες τη φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού, για να διευκολύνονται οι εργαζόμενες νέες μητέρες. Παράλληλα, κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό θα λαμβάνει ενίσχυση 180 ευρώ τον μήνα για 10 μήνες τον χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη τον βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, «με αυτές και με πολλές σχετικές παρεμβάσεις μας, προσβλέπουμε πολύ σύντομα η δημιουργία οικογένειας να μην αντιμετωπίζεται πια από τους νέους μας με δισταγμό, αλλά ως αυτό που είναι στην πραγματικότητα: η σημαντικότερη χαρά της ζωής».

Ακόμη, προανήγγειλε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ. Οπως είπε, το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και να μη μένει κανείς πίσω». Πρακτικά, αν, όπως προβλέπεται, η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με 10% την επόμενη τριετία, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 20%. Δηλαδή θα επανέλθει σταδιακά στα 703 ευρώ.

Δήλωση Καραμανλή

«Μπαίνουμε στην τελική ευθεία μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Στόχος, μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία για κυβέρνηση ισχυρή και σταθερή με ορίζοντα τετραετίας», δήλωσε εισερχόμενος στο συνέδριο ο Κώστας Καραμανλής. Προσέθεσε, δε, την ανάγκη για μια κυβέρνηση που «θα υπηρετεί και θα υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα σε ένα ολοένα και πιο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον», μια κυβέρνηση που «θα οδηγήσει τη χώρα σε επενδυτική και αναπτυξιακή ανάκαμψη» και η οποία θα στηρίξει «έμπρακτα τους κοινωνικά ασθενέστερους που επλήγησαν περισσότερο και άδικα τα χρόνια της κρίσης». Την προοπτική αυτή, κατέληξε, «μόνο η δική μας παράταξη μπορεί να τη διασφαλίσει και σε αυτό τον μεγάλο αγώνα όλοι είμαστε στην πρώτη γραμμή».

Με αναφορές σε όλους τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας και στην παράδοση της παράταξης, που περιέγραψε ως «ένα λαϊκό και χριστιανοδημοκρατικό κόμμα στον δρόμο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς», άνοιξε το συνέδριο ο πρώην πρόεδρός του Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος άφησε αιχμές για τους λαϊκιστές που κυβερνούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή