Στην τελική ευθεία τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Στην τελική ευθεία τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε το κλίμα στην πολιτική ζωή της χώρας να «μυρίζει» όλο και πιο έντονα εκλογές, αναπόφευκτα έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο το θέμα των υποψηφιοτήτων για τις εθνικές κάλπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και είναι δεύτερο κόμμα, δεν θα εκλέξει τον ίδιο αριθμό βουλευτών που έχει σήμερα –145– με αποτέλεσμα οι «καραμπόλες» στις λίστες προς εξασφάλιση μιας θέσης στο Κοινοβούλιο, ειδικά όσον αφορά τα «πρώτης γραμμής» στελέχη, να είναι πολύ πιθανές. Την ίδια ώρα, στην εξίσωση μπαίνει η λεγόμενη «γενιά Τσίπρα», καθώς μια ομάδα στελεχών πέριξ των 40 ετών ετοιμάζεται να διεκδικήσει την είσοδό της στη Βουλή. Χωρίς να είναι τίποτα δεδομένο, καθώς, όπως λένε κομματικές πηγές, υπάρχουν μόνο σενάρια, η εικόνα έχει ως εξής:

Στον βόρειο τομέα της πρώην Β΄ Αθηνών, πιθανότατα θα κατέλθει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, αλλά και ο δραστήριος 34χρονος διευθυντής του κόμματος Κ. Ζαχαριάδης. Πιθανή θεωρείται η υποψηφιότητα του Ν. Τόσκα, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι είναι πολιτικός φίλος του Ν. Κοτζιά, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αλ. Τσίπρα. Στα βόρεια συζητείται η υποψηφιότητα του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Δημαρά αλλά και των Ελένης Αυλωνίτου και Γ. Κυρίτση. Στη Νότια Αθήνα –κομμάτι της παλαιάς Β΄ Αθηνών– θα είναι υποψήφιος ο πρώην υπουργός Γ. Μπαλάφας, πιθανότατα ο Ν. Παππάς και ο Ν. Ξυδάκης, ο Γ. Τσιρώνης από τους Οικολόγους και ίσως και η Θεανώ Φωτίου. Πηγαίνοντας στη Δυτική Αθήνα, πιθανότατα θα δούμε υποψηφίους τη Χαρά Καφαντάρη, τον Δ. Βίτσα και τον Π. Ρήγα. Ερώτημα αποτελεί το πού θα πολιτευθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά. Κατά πληροφορίες, εξετάζεται είτε το Επικρατείας είτε η Δυτική Αθήνα.

«Βαριά ονόματα»

Στην Ανατολική Αττική –πρόκειται για ένα από τα δύο κομμάτια του πρώην Υπολοίπου Αττικής– θα πολιτευθούν πιθανότατα ο Ν. Αθανασίου, ο Γ. Δέδες και ο Χρ. Σπίρτζης, ενώ στη Δυτική Αττική εξετάζεται η υποψηφιότητα του Αρ. Μπαλτά.

Στην Α΄ Αθηνών, που είναι γεμάτη «βαριά ονόματα», θα είναι οι Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης και Χρ. Βερναρδάκης, ενώ το τι θα πράξει ο Αλ. Φλαμπουράρης θα το αποφασίσει ο ίδιος. Στη μάχη της Α΄ Αθηνών θα μπουν πιθανότατα η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και ίσως η Εφη Αχτσιόγλου, αλλά και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Για την υπουργό Εργασίας υπάρχει και ο Νομός Πέλλας, καθώς έχει μεγαλώσει στα Γιαννιτσά. Στην Α΄ Πειραιά θα πολιτευθεί ο Θ. Δρίτσας. Στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στην πρώτη περιφέρεια, θα είναι οι Ν. Παρασκευόπουλος, Γ. Αμανατίδης, Αλ. Τριανταφυλλίδης, Τ. Κουράκης, Μ. Μπόλαρης και Τρ. Μηταφίδης, ενώ στη δεύτερη περιφέρεια θα είναι οι Σ. Φάμελλος και Δ. Μάρδας.

Οσον αφορά το Επικρατείας, τα πάντα είναι ανοικτά, καθώς η κατάρτισή του βρίσκεται στην αποκλειστική ευχέρεια του πρωθυπουργού. Πιθανόν να κερδίσει μια θέση ο γραμματέας Π. Σκουρλέτης, ώστε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην προετοιμασία των εκλογών και να μην «κυνηγά» τον σταυρό σε κάποια περιφέρεια. Την ίδια ώρα, ερώτημα συνοδεύει τόσο τον Κ. Γαβρόγλου όσο και τον Ν. Κοτζιά, που αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία, καθώς είναι συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί το δικό του κόμμα, το «Πράττω».

Στη Λακωνία θα πολιτευθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης, ενώ στην Αρτα θα είναι η Ολγα Γεροβασίλη, όπως και ο Β. Τσίρκας. Πιθανόν στα Δωδεκάνησα ο Ν. Σαντορινιός.

Νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια θα υπάρχουν, όπως για παράδειγμα ο Χρ. Στάικος στην Αρκαδία και ο Γ. Βουλγαράκης στο Ηράκλειο. Δεδομένο πως θα ξαναδιεκδικήσουν την είσοδό τους στη Βουλή οι «Νουβέλ Βαγκ». Η 34χρονη Αναστασία Γκαρά στον Εβρο, ο 34χρονος Αλ. Μεϊκόπουλος στη Μαγνησία, ο 35χρονος Γ. Ψυχογιός στην Κορινθία και ο 33χρονος Μ. Κάτσης στη Θεσπρωτία, αλλά και ο 37χρονος Κ. Μπάρκας στην Πρέβεζα. Στην ίδια κατηγορία θα ενετάσσετο και η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία ωστόσο θα είναι υποψήφια για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, και προς την ίδια αυτοδιοικητική κατεύθυνση κινείται και ο Ν. Ηλιόπουλος με προορισμό την Αθήνα.

Τέλος, υπάρχουν υποψηφιότητες που εξαρτώνται από τις ευρωεκλογές. Για παράδειγμα, εάν ο κ. Κατρούγκαλος μετακινηθεί στις Βρυξέλλες, τότε υπάρχει σενάριο να μεταπηδήσει ο Αλ. Χαρίτσης στη Μεσσηνία. Διαφορετικά, ο υπουργός Εσωτερικών θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών σε κάποια από τις περιφέρειες της παλαιάς Β΄ Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή