Γιατί η ελληνική γαλοπούλα είναι καλύτερη

Γιατί η ελληνική γαλοπούλα είναι καλύτερη

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παράγοντες που καθορίζουν την τιμή της, οι συνθήκες εκτροφής, οι ελληνικές φάρμες και χρήσιμες συμβουλές για το μαγείρεμα.

Η ελληνική παραγωγή: Στην Ελλάδα δεν έχουμε μεγάλες φάρμες και μαζική εκτροφή, κυρίως γιατί είναι ένα προϊόν που έχει σχεδόν αποκλειστικά εποχική ζήτηση, την περίοδο των Χριστουγέννων, και η επένδυση σε εγκαταστάσεις κρίνεται ασύμφορη. Οι περισσότερες ελληνικές φάρμες διαθέτουν από λίγες δεκάδες μέχρι μερικές χιλιάδες γαλοπούλες και είναι οικογενειακές επιχειρήσεις. Συγκεντρώνονται κυρίως στους νομούς Ιωαννίνων και Λάρισας, ενώ εκτροφή έχουμε και στη Λακωνία, στα Τρίκαλα και στις Σέρρες. Η ελληνική παραγωγή αντιστοιχεί στο 2% του συνόλου της παραγωγής εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατατάσσοντάς τη στη 19η θέση, ενώ στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Ιταλία.

Η πιο συνηθισμένη διαδικασία εκτροφής είναι η εξής: ο παραγωγός παίρνει τον νεοσσό, το γαλοπουλάκι δηλαδή, όταν είναι μικρό, από 1 έως 35-40 ημερών και το μεγαλώνει, συνήθως για 4 μήνες, μέχρι να φτάσει το επιθυμητό βάρος, δηλαδή περίπου τα 6-10 κιλά. Επειδή τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές προτιμούν όλο και μικρότερες γαλοπούλες, πολλοί παραγωγοί βγάζουν στην αγορά γαλοπούλες ακόμα και 3 κιλών. Ακριβώς λόγω του περιορισμένου αριθμού πληθυσμών, πολλές ελληνικές γαλοπούλες είναι ελευθέρας ή ημιελευθέρας βοσκής. Οι νεοσσοί μπορεί να είναι εισαγόμενοι ή να ανήκουν στην ντόπια ελληνική ποικιλία της μαύρης γαλοπούλας (ονομάζεται μπρονζέ). Η εκτροφή της ντόπιας γαλοπούλας διαρκεί περισσότερο και άρα κοστίζει περισσότερο στον παραγωγό, γι’ αυτό χρόνο με τον χρόνο η παραγωγή της βαίνει μειούμενη. Πολλοί πτηνοτρόφοι έχουν ζητήσει τη στήριξη της εκτροφής της ντόπιας γαλοπούλας ελευθέρας βοσκής και την κατοχύρωσή της. Υπάρχουν επίσης λιγοστοί παραγωγοί που εκτρέφουν με ακόμα φυσικότερους τρόπους την ντόπια γαλοπούλα και τη σφάζουν όταν είναι 1 έτους, αλλά και μια μικρή ποσότητα βιολογικής.

Ο ανταγωνισμός: Η ελληνική παραγωγή, είτε γίνεται με νεοσσούς ντόπιους είτε με εισαγόμενους, έχει να ανταγωνιστεί τις εισαγόμενες γαλοπούλες, νωπές ή κατεψυγμένες, οι οποίες εκτρέφονται εντατικά σε κλειστού τύπου εγκαταστάσεις για σύντομο χρονικό διάστημα. Εισάγουμε κυρίως από Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία και η χαμηλή τιμή και η διακίνησή τους μέσα από ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων προσελκύει την πλειονότητα των καταναλωτών. Και εδώ όμως υπάρχουν διαβαθμίσεις, αφού σε κρεοπωλεία βρίσκουμε νωπές γαλοπούλες, συνήθως από την Ιταλία, σε διάφορες ποιότητες και τιμές.

Η τιμή: Εκκολαπτήρια και πτηνοτροφεία, η ποσότητα των εισαγόμενων νεοσσών και τα επίπεδα της εγχώριας παραγωγής: όλα αυτά καθορίζουν την τιμή που θα έχει η ελληνική γαλοπούλα φέτος. Από ό,τι φαίνεται, οι τιμές θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή η γαλοπούλα ελληνικής εκτροφής 7-9 €/κιλό, η γαλοπούλα Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής 10-12 €/κιλό και οι βιολογικές 13-15 €/κιλό. Οι νωπές εισαγόμενες θα πωλούνται περίπου 4-6 €/κιλό και οι κατεψυγμένες 2-4 €/κιλό.

Πού θα βρούμε γαλοπούλα ελληνικής εκτροφής: Πολλά κρεοπωλεία συνεργάζονται με ελληνικές φάρμες και φέρνουν ολόκληρες γαλοπούλες την περίοδο των εορτών. Ενδεικτικά: Στο «Κρεοτεχνείο Γεωργιάδης» θα βρούμε γαλοπούλες από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, αλλά και μαύρες, θηλυκές, 1 έτους από τον Τύρναβο και λευκές από τη Μακεδονία. Στο κρεοπωλείο «Βιοεύμαιος» βιολογικές γαλοπούλες από την Κομοτηνή. Στον «Γιάννη» στα Εξάρχεια θα βρούμε γαλοπούλες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, αλλά και από φάρμα στα Τρίκαλα, το ίδιο και στον «Παπούλια» στο Παγκράτι, ο οποίος φέρνει επίσης και από φάρμες των Σερρών και της Αρκαδίας. Τέλος, τις γαλοπούλες του «Μανωλιτσάκη» θα βρούμε στα κρεοπωλεία «Carnicero», «Drakoulis» και «Όλυμπος», ενώ του «Λεβεντάκη» στα σούπερ μάρκετ «ΑΒ» και «Χαλκιαδάκης».

 Γιατί είναι νοστιμότερες οι ελληνικές και πώς θα τις ψήσουμε;


 Οι μεγαλύτερες ελληνικές φάρμες γαλοπούλας: Η μεγαλύτερη φάρμα γαλοπούλας στην Ελλάδα λειτουργεί στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Κάθε Σεπτέμβριο, η σχολή παραλαμβάνει 20.000-22.000 νεοσσούς 1 ημέρας από τη Γερμανία και την Αγγλία και τους εκτρέφει μέχρι τα Χριστούγεννα. Μεγάλη παραγωγή έχει και το πτηνοτροφείο «Λεβεντάκης» στον νομό Ηρακλείου στην Κρήτη και τα «Αγροκτήματα Κρήτης-Μανωλιτσάκης» στο Ρέθυμνο. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν διάσπαρτες μικρές μονάδες που διαθέτουν τις γαλοπούλες τους σε κρεοπωλεία. Ακόμα, από το κοντινό στην πρωτεύουσα, επισκέψιμο αγρόκτημα «Αύρα» στην Ανάβυσσο μπορείτε να προμηθευτείτε γαλοπούλα μαύρη ελληνική μπρονζέ ή λευκή αμερικανική για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Απαιτείται τηλεφωνική συνεννόηση. Τ/6972-327.136.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή