Επετειακή ομιλία Σι χωρίς συγκεκριμένα μέτρα

Επετειακή ομιλία Σι χωρίς συγκεκριμένα μέτρα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Σε απαρέγκλιτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεσμεύθηκε χθες ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το περιεχόμενο των νέων μέτρων, σε πολυαναμενόμενη ομιλία με αφορμή τα 40 χρόνια από την απελευθέρωση της κινεζικής οικονομίας.

Στην ομιλία του, διάρκειας μιάμισης ώρας, ο πρόεδρος Σι κάλεσε σε στήριξη της κρατικής οικονομίας και σε ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, λέγοντας ότι η Κίνα θα διευρύνει τις προσπάθειες ανοίγματος της οικονομίας και εφαρμογής των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. «Οφείλουμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της κρατικής οικονομίας, καθοδηγώντας παράλληλα την πρόοδο της ιδιωτικής οικονομίας», είπε ο πρόεδρος, σε ομιλία στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού.

Ο Κινέζος πρόεδρος μίλησε σε ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, καθώς η Κίνα δέχεται πιέσεις για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και βελτίωση της πρόσβασης ξένων εταιρειών στην κινεζική αγορά, εν μέσω εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Οι θέσεις του προέδρου Σι δεν έμοιαζαν, πάντως, να συγκινούν τους επενδυτές, με τις κινεζικές μετοχές να καταγράφουν χθες απώλειες της τάξης του 1%.

«Παρά τις υποσχέσεις για σημαντική ομιλία, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ελάχιστα νέα μέτρα», είπε ο οικονομικός αναλυτής Τζόνας Σορτ.

Στον λόγο του, ο πρόεδρος Σι απαρίθμησε τα επιτεύγματα της κινεζικής οικονομίας, μετά τις μεταρρυθμίσεις του Ντενγκ Ξιαοπίνγκ το 1989. «Δελτίο για σιτάρι, δελτίο για ύφασμα, δελτίο για κρέας, δελτίο για ψάρι, για λάδι, για βιβλία και άλλα έγγραφα, όλα αυτά ανήκουν πλέον στο μουσείο. Η φρίκη της πείνας και του υποσιτισμού, που έπληξε τον λαό μας για χιλιάδες χρόνια, έχουν εξαφανιστεί και δεν πρόκειται να ξανακάνουν την εμφάνισή τους», είπε ο πρόεδρος, που μνημόνευσε ονομαστικά ορισμένες από τις πλέον επιτυχημένες επιχειρήσεις της χώρας, όπως οι κολοσσοί Alibaba, Tencent Holdings και Baidu.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή