Η Τουρκία αμφισβητεί

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θεωρία των γκρίζων ζωνών και το σύνολο των τουρκικών μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο επανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2019. Κινούμενος σε υψηλούς τόνους ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «ακαθόριστο» το καθεστώς των Ιμίων και μίλησε για την ετοιμότητα του τουρκικού στρατού να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως σαφές και κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο», απαντούσαν χθες το απόγευμα στον κ. Τσαβούσογλου διπλωματικές πηγές. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι «οι γνωστές θέσεις της Τουρκίας εκφεύγουν από το διεθνές δίκαιο και δεν αποτελούν παρά μόνον μειοψηφία του ενός».

Σημειώνεται ότι ακριβώς την ορολογία περί «μειοψηφίας του ενός» είχε χρησιμοποιήσει ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ στη συνέντευξή του στην «Κ», για να περιγράψει τις τουρκικές θέσεις σχετικά με την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Τα Ιμια

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι οι Συνθήκες Παρισίων και Λωζάννης δεν καθορίζουν το καθεστώς των Ιμίων. «Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιμίων δεν καθορίζεται επακριβώς ούτε στη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 ούτε στη Συνθήκη των Παρισίων το 1947», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Σε μια ομιλία εμφανούς προσπάθειας υπεράσπισης των κυβερνητικών θέσεων του ΑΚΡ στην εθνικιστική κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση, ο κ. Τσαβούσογλου σχολίασε ότι «δεν υπάρχει αλλαγή στο παρόν καθεστώς αυτών των νησίδων του Αιγαίου μετά την κρίση των Ιμίων το 1995. Συνεπώς, υπάρχει ένα πεδίο έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και δεν είναι σωστό να κατηγορείται το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Εκείνη την περίοδο και μετά την κρίση, ο Ισμαήλ Τζεμ, προκειμένου να βρεθεί μια λύση σε αυτά τα ζητήματα, είχε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές. Εάν τώρα προσπαθείτε να “στριμώξετε” στη γωνία το ΑΚΡ, θα βλάψετε την Τουρκία, καθώς πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα για τη χώρα μας. Τόσο το γενικό επιτελείο μας όσο και το υπουργείο Αμυνάς μας συνεχίζουν τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα».

Ο κ. Τσαβούσογλου ήταν εξίσου αιχμηρός για το Κυπριακό και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στα πεδία που έχει προσκαλέσει η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ.: το ψευδοκράτος) και στην ΑΟΖ που παλαιότερα είχε καταγραφεί στον ΟΗΕ», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, αποφεύγοντας, βεβαίως, να τονίσει ότι τα Κατεχόμενα κρατούνται παρανόμως από τον τουρκικό στρατό και, ως εκ τούτου, δεν έχουν καμία διεθνώς αναγνωρισμένη παράμετρο, πολλώ δε μάλλον θαλάσσιες ζώνες, από τα Ηνωμένα Εθνη. «Πλέον έχουμε και γεωτρύπανο», πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου για να υπογραμμίσει ότι «δεν κάνουμε μόνο έρευνες, λαμβάνουμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα εκεί με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε και την άκαμπτη θέση της Αγκυρας για το Κυπριακό. «Υπενθυμίζω ξανά σε εκείνους που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα: Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, να το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα γίνει ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή