Νέες αντιδράσεις για το υπόλειμμα της ανακύκλωσης

Νέες αντιδράσεις για το υπόλειμμα της ανακύκλωσης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και όχι οι δήμοι θα κληθούν να καλύψουν το κόστος των κοινών σκουπιδιών που καταλήγουν στους μπλε κάδους, διευκρινίζει ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Η απόφαση αυτή συναντά την αντίδραση τόσο των ΚΔΑΥ, που υποστηρίζουν ότι οδηγούνται σε λουκέτο, όσο και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Στην Αττική, μέσω του μπλε κάδου συλλέγονται περίπου 155.000 τόνοι/έτος που οδηγούνται στα ΚΔΑΥ, όπου ανακτώνται μόλις 75.000 τόνοι/έτος. Το υπόλοιπο, ήτοι το 52%, οδηγείται για ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής με χρέωση του δήμου. Ο ΕΔΣΝΑ εκτιμά ότι σημαντικό μέρος από αυτό το 52% είναι δυνάμει ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία τα ΚΔΑΥ δεν συλλέγουν επειδή έχουν πολύ χαμηλή τιμή μεταπώλησης στην αγορά ή δεν έχουν κατάλληλο εξοπλισμό. Ετσι αποφάσισε να δέχεται μόνο το πρώτο 30% του υπολείμματος του μπλε κάδου προς 49 ευρώ/τόνο χωρίς ΦΠΑ (όπως σήμερα), χρεώνοντας για τα υπόλοιπα την τιμή που ισχύει για οποιονδήποτε ιδιώτη, δηλαδή 80 ευρώ/τόνο+ ΦΠΑ. Μάλιστα, παρότι το κόστος ταφής του υπολείμματος στον ΧΥΤΑ Φυλής καλύπτεται σήμερα από τους δήμους, στελέχη του ΕΔΣΝΑ διευκρίνιζαν την «Κ» ότι το επιπλέον κόστος θα μεταβιβαστεί από 1η Φεβρουαρίου στα ΚΔΑΥ, που, όπως είναι επόμενο, αντιδρούν.

«Τα ΚΔΑΥ της Αττικής δεν έχουν καταφέρει ποτέ την τελευταία δεκαετία να επιτύχουν υπόλειμμα 30% επί των εισερχομένων αποβλήτων. Το ποσοστό που επιτυγχάνεται είναι 49%-50% και σε ορισμένους δήμους, όπως ο Δήμος Αθηναίων, φθάνει και το 60%», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τρία από τα τέσσερα ιδιωτικά ΚΔΑΥ της Αττικής (Mari Recycling, Alpha Green, ASA Recycle). «Η αναλογία 70%-30% δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αναγκαστικά η εφαρμογή της θα επιφέρει τον οικονομικό θάνατο του έργου μας, αφού δεν θα μείνει άλλη επιλογή από το να παραιτηθούμε από τη διαχείριση του μπλε κάδου».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που υπενθυμίζει ότι είναι ευθύνη των δήμων να διαχειρίζονται τα κοινά σκουπίδια που έχουν λανθασμένα πεταχθεί στους μπλε κάδους, υποστηρίζοντας ότι το 90% του υπολείμματος δεν περιέχει ανακυκλώσιμα υλικά. Επισημαίνει δε ότι το πλαίσιο συνεργασίας της ΕΕΑΑ με τα ΚΔΑΥ έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και δεν μπορεί να τροποποιηθεί από απόφαση του ΕΔΣΝΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή