Τα τρία κριτήρια για 15.000 διορισμούς στην εκπαίδευση

Τα τρία κριτήρια για 15.000 διορισμούς στην εκπαίδευση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί ενόψει της σημερινής παρουσίασης του νέου συστήματος διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ).

Ειδικότερα, το νέο σύστημα διορισμών θα εποπτεύεται από το ΑΣΕΠ και, όπως έχει παρουσιάσει η «Κ» στις 25/11, θα στηρίζεται σε τρεις άξονες: στην προϋπηρεσία, στα επιστημονικά-ακαδημαϊκά κριτήρια και στα κοινωνικά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το σύστημα θα είναι ενιαίο για τους διορισμούς σε όλα τα σχολεία (τα ειδικής αγωγής και τα γενικής παιδείας) και για την πρόσληψη αναπληρωτών.

Οι υποψήφιοι θα μοριοδοτούνται με βάση την προϋπηρεσία κατά 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% των μορίων θα προέρχεται από τα επιστημονικά τους προσόντα και τα κοινωνικά κριτήρια. Θα μοριοδοτείται κλιμακωτά και θα τεθεί πλαφόν ανώτατης προϋπηρεσίας. Αρχικά το πλαφόν είχε τεθεί στους 84 μήνες. Ωστόσο, λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλαφόν έχει ανέβει στους 120 μήνες για τις προσλήψεις αναπληρωτών.

Στα επιστημονικά-ακαδημαϊκά κριτήρια θα περιλαμβάνονται τα σεμινάρια επιμόρφωσης, το δεύτερο πτυχίο, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι, το διδακτορικό, ενώ στα κοινωνικά κριτήρια θα είναι ο αριθμός των παιδιών και άλλοι τυχόν κοινωνικοί λόγοι.

Με βάση τις εξαγγελίες, που επαναλαμβάνονται κάθε τόσο με προφανή προεκλογική στόχευση, προγραμματίζονται διορισμοί 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Εκπαίδευση τη σχολική χρονιά 2019-20, 5.250 το 2020-21, και 5.250 εκπαιδευτικών το 2021-22.

Πάντως, συνδικαλιστικές παρατάξεις και ενώσεις εκπαιδευτικών έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για σήμερα στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Παιδείας. Ενδεικτικά, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ανέφερε ότι «για μία ακόμα φορά είχαμε επανάληψη των υποσχέσεων για διορισμούς σε βάθος τριετίας. Λίγο πριν από τις εκλογές παίζεται ξανά το γνωστό παιχνίδι της υποσχεσιολογίας. Τα ίδια έχουμε ακούσει πολλές φορές ακόμα από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και από τη Ν.Δ. Δεν ανεχόμαστε άλλη κοροϊδία! Μόνο φέτος (έως τώρα), περίπου 15.000 χιλιάδες συνάδελφοι αναπληρωτές έχουν προσληφθεί στην Ειδική Αγωγή χωρίς και πάλι να καλύπτονται όλες οι ανάγκες. Οι 4.500 διορισμοί δεν καλύπτουν ούτε καν το 1/3 των κενών που το ίδιο το υπουργείο αναγνωρίζει … Μέσα από τα “ακαδημαϊκά” κριτήρια απαξιώνεται το πτυχίο χιλιάδων αποφοίτων των σχολών αλλά και νυν εργαζομένων. Θεσμοθετείται και επίσημα το ατέλειωτο κυνήγι προσόντων και πιστοποιήσεων, το διαρκές άγχος και η ανασφάλεια για νέους ανθρώπους που καλούνται συνεχώς να αποδεικνύουν ότι είναι “άξιοι” και “ικανοί” να εργαστούν στην εκπαίδευση» και ζήτησε μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων-αναπληρωτών. Από την πλευρά της, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών – Ωρομισθίων ανέφερε ότι «οι περιβόητες εξαγγελίες της κυβέρνησης και τα λεγόμενα “κριτήρια” είναι στην πραγματικότητα προαναγγελία απολύσεων για πολλούς από εμάς και ανακύκλωσης της ανεργίας. Ολο το προηγούμενο διάστημα, το υπουργείο παίζει το παιχνίδι των ελεγχόμενων διαρροών προκειμένου να μετρήσει αντιδράσεις, να ενισχύσει το “διαίρει και βασίλευε” μεταξύ μας. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στα προεκλογικά παιχνίδια τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή