Νέα προσφυγή στο ΣτΕ από συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα

Νέα προσφυγή στο ΣτΕ από συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την παρέλευση τριών και πλέον ετών από τότε που και οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα δικαιώθηκαν για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις μετά το 2012, μέχρι σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί οικονομικά στο πλαίσιο των αποφάσεων δικαίωσής τους που είχε εκδώσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου με πρόεδρο, τότε, τον Σωτήριο Ρίζο είχαν δικαιώσει (και) τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα για τις περικοπές των συντάξεών τους μετά το 2012 και εξ αυτού το υπουργείο Οικονομικών όφειλε να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις και να καταβάλει αναδρομικά, ενώ η πολιτεία ήταν –και είναι ακόμα– υποχρεωμένη να προσαρμόσει τις συντάξεις τους με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Η ολιγωρία της όμως, που συνεπάγεται παραβίαση των σχετικών δικαστικών αποφάσεων και αποφυγή της εφαρμογής τους οδήγησαν τις συνδικαλιστικές ενώσεις τους να προσφύγουν και πάλι στο ανώτατο δικαστήριο ζητώντας να συμμορφωθεί η διοίκηση (υπουργείο Οικονομικών) στις αποφάσεις του ΣτΕ και να πληρώσει όσα αυτές κρίνουν και επιβάλλουν. Η πρόεδρος του δικαστηρίου Αικατερίνη Σακελλαροπούλου όρισε την 23η Ιανουαρίου του 2019 ως ημέρα εκδίκασης των αιτήσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα και την εισήγηση ανέλαβε ήδη η σύμβουλος Επικρατείας Σοφία Βιτάλη.

Οι αιτιάσεις των συνταξιούχων και του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους με βάση τις δικαστικές αποφάσεις δικαίωσής τους έρχονται να προσθέσουν ένα ακόμα βαρύ φορτίο στο υψηλό δημοσιονομικό κόστος που έχει ήδη προκληθεί από δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ σχετικά με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δημοσίων λειτουργών. Ηδη για κάποιες κατηγορίες, όπως οι ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ, από την εποχή της προηγούμενης κυβέρνησης (Αντώνη Σαμαρά) και από την παρούσα στη συνέχεια, έχουν καταβληθεί διάφορα ποσά, χωρίς ωστόσο να έχουν εκπληρωθεί οι διεκδικήσεις τους με βάση τις δικαστικές αποφάσεις. Για τους συνταξιούχους, όμως, του ιδιωτικού τομέα οι πρόνοιες που έχουν ληφθεί υπολείπονται κατά πολύ εκείνων για τους δημοσίους λειτουργούς και υπαλλήλους, καταδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πως ο ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζεται με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή