Ετήσια συνέντευξη Τύπου Πούτιν: Εκτιμάμε την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

Ετήσια συνέντευξη Τύπου Πούτιν: Εκτιμάμε την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

5' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Η μείωση του ελέγχου επί των όπλων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία παγκόσμια πυρηνική καταστροφή, και αυτό είναι καταστροφικό για την ανθρωπότητα» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος δεν παρέλειψε να στιγματίσει τον κίνδυνο χρήσης των μη-πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων.

Παράλληλα, όσον αφορά την Τουρκία, ο πρόεδρος Πούτιν διαμήνυσε ότι η Μόσχα εκτιμάει «την ανεξαρτησία της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Σημείωσε μάλιστα, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τη συνεργασία με το Ιράν, καθώς δεν υποστηρίζει την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

«Θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το πώς αναπτύσσονται οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας, παρότι τα συμφέροντά μας, ορισμένες φορές, δεν συγκλίνουν». Και συνέχισε: «Βρίσκουμε συμβιβαστικές λύσεις για να επιλύσουμε τη συριακή κρίση, σεβόμαστε το εθνικό συμφέρον της Τουρκίας και του τουρκικού λαού».

Ερωτηθείς δε, για τον Κεμάλ Ατατούρκ, εξήρε το γεγονός ότι «ήταν ο δημιουργός της σύγχρονης Τουρκίας», σημειώνοντας ότι «ήταν ένας καλός φίλος της Ρωσίας».

Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε σε δεκάδες ερωτήματα, σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, από την οικονομία έως τις διεθνείς εξελίξεις.

Μάλιστα, η φετινή εκδήλωση χαρακτηρίζεται από ένα ρεκόρ, καθώς σ' αυτήν συμμετέχουν πάνω από 1.700 δημοσιογράφοι απ' όλο τον κόσμο.

Ετήσια συνέντευξη Τύπου Πούτιν: Εκτιμάμε την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας-1

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου, στη Μόσχα, και μεταδίδεται τηλεοπτικά από τρία τηλεοπτικά κανάλια — Rossiya 1, Rossiya 24 και Pervy Kanal — αλλά και τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς — Mayak, Vesti FM and Radio Rossiyi.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός αριθμός των δημοσιογράφων είναι ο μεγαλύτερος όλων των εποχών, καθώς υπερβαίνει τους 1.700, εκ των οποίων τα 2/3 προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

Αισθητή είναι και η παρουσία των ξένων δημοσιογράφων, από διάφορες χώρες του πλανήτη, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία, η Ιαπωνία κ.α.

Ετήσια συνέντευξη Τύπου Πούτιν: Εκτιμάμε την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας-2

Ικανοποιημένος με την κυβέρνηση Μεντβέντεφ

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε «ικανοποιημένος σε γενικές γραμμές» με τη δουλειά του πρωθυπουργού, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, προσθέτοντας ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού είναι ένδειξη της καλής δουλειάς της κυβέρνησης.

«Σε γενικές γραμμές, ναι» δήλωσε εκ νέου, ερωτηθείς για το αν είναι ικανοποιημένος με το υπουργικό συμβούλιο του Μεντβέντεφ. «Το πλεόνασμα είναι ένας καλός δείκτης για τη δουλειά της κυβέρνησης. Και για πρώτη φορά από το 2011, έχουμε πλεόνασμα της τάξης του 2,1%» συνέχισε.

Ετήσια συνέντευξη Τύπου Πούτιν: Εκτιμάμε την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας-3

Σε εξέλιξη η έρευνα για τους Ουκρανούς ναύτες

Όσον αφορά το μέλλον των Ουκρανών ναυτών, οι οποίοι παραβίασαν τα ρωσικά σύνορα, ο πρόεδρος Πούτιν εξήγησε ότι «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» και η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει μετά την ολοκλήρωσή της.

Ετήσια συνέντευξη Τύπου Πούτιν: Εκτιμάμε την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας-4

Το Κίεβο ήθελε νεκρούς τους Ουκρανούς αξιωματούχους

Ο Πούτιν τόνισε ότι «το Κίεβο έστειλε τους Ουκρανούς αξιωματούχους στο Στενό του Κερτς, ελπίζοντας ότι θα πεθάνουν». «Ευτυχώς, χάρη στο Θεό, αυτό δεν έγινε».

Είμαστε ικανοί να γίνουμε η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία

«Η Ρωσία είναι ικανή να καταστεί η 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, σε όρους ΑΕΠ, αλλά χρειάζεται ένα νέο "επίπεδο" σε όρους ποιότητας» υπογράμμισε ο Πούτιν. Τόνισε δε, ότι το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό αποτελεί μία καλή ένδειξη της δουλειάς της ρωσικής κυβέρνησης.

Ετήσια συνέντευξη Τύπου Πούτιν: Εκτιμάμε την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας-5

Η θέση του Πούτιν για τους ράπερς

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ράπερς, τονίζοντας ότι οι προσαγωγές δεν βοηθούν σε κάτι. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη καταπολέμησης της προπαγάνδας υπέρ των ναρκωτικών.

«Εάν υπάρχουν τραγούδια με ορισμένες βρισιές, είμαι "οκ", ας τα αφήσουμε. Αλλά υπάρχουν και ορισμένα άλλα, τα οποία περιέχουν προπαγάνδα υπέρ των ναρκωτικών. Αυτά οδηγούν σε υποβάθμιση του έθνους μας, της νεολαίας μας».

Προειδοποίηση Πούτιν για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου

«Η τάση υποβάθμισης της απειλής ενός πυρηνικού πολέμου, αυξάνεται» παρατήρησε ο Πούτιν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μείωσης του ελέγχου χρήσης πυρηνικών όπλων.

«Η μείωση του ορίου χρήσης τέτοιων όπλων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία παγκόσμια πυρηνική καταστροφή» συνέχισε ο πρόεδρος, προτού προσθέσει:

«Αν συμβεί αυτό, τότε ο θεός να μας συγχωρέσει. Μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο όλου του πολιτισμού και ενδεχομένως, όλου του πλανήτη. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα».

Πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ανθρώπινο είδος έχει αρκετή «κοινή λογική» και αρκετό «αίσθημα αυτο-προστασίας» προκειμένου να μην οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.

 Κανένας λόγος κράτησης της Μπουτίνα

Ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε και στην κράτηση της Μαρία Μπουτίνα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγο να βρίσκεται στην αμερικανική φυλακή.  «Δεν καταλαβαίνω για ποιο πράγματα θα μπορούσε να δηλώσει ένοχη, καθώς δεν της είχε ανατεθεί καμία κυβερνητική εργασία» εξήγησε.

«Η Μπουτίνα και η δικηγόρος της, δίνουν μάχη για να βγει από τη φυλακή. Δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται εκεί» συνέχισε ο πρόεδρος Πούτιν. Τόνισε δε, ότι «η Μόσχα θα παρακολουθεί τη νομική διαμάχη για να δει τι θα συμβεί και να βοηθήσει τη Μπουτίνα, όπου είναι εφικτό».

Καθαρά πολιτικοί οι λόγοι ίδρυσης της «νέας εκκλησίας» στην Ουκρανία

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις γύρω από την ουκρανική εκκλησία, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις σχετίζονται με την πολιτική και τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. «Δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία και τη θρησκευτική ελευθερία. Οι λόγοι είναι καθαρά πολιτικοί»

Τόνισε, παράλληλα, ότι υπήρξε «απευθείας κρατική παρέμβαση στις εκκλησιαστικές υποθέσεις στην Ουκρανία». «Αυτό έχει να συμβεί από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης». Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Πούτιν εκτίμησε ότι «τα χρήματα και η αμερικανική ενθάρρυνση αποτέλεσαν κλειδί για την απόφαση του Βαρθολομαίου να στηρίξει την αυτοκεφαλία στην Ουκρανία».

Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη νομοθεσία για τους ξένους πράκτορες

Ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε και στη νέα νομοθεσία για τους ξένους πράκτορες, διαμηνύοντας ότι ο ίδιος «δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα».

«Ο νόμος δεν εμπεριέχει κάποιον περιορισμό. Απλώς ζητάει από τον ένα ή τον άλλο οργανισμό, που λαμβάνει χρήματα από το εξωτερικό με στόχο την άσκηση δημόσιων πολιτικών δραστηριοτήτων, να εγγράφεται ως ξένος πράκτoρας».

Υπογράμμισε δε, ότι «σ' αντίθεση με την αμερικανική νομοθεσία για τους ξένους πράκτορες, με βάση της οποίας κρατείται η Μπουτίνα, η ρωσική νομοθεσία δεν απαγορεύει κανένα είδος δραστηριότητας»

Για Κριμαία: Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να ασκήσει τη δική της στρατιωτική πολιτική στο δικό της έδαφος

Όσον αφορά την Κριμαία, ο πρόεδρος Πούτιν ξεκαθάρισε ότι «η Ρωσία έχει το δικαίωμα να ασκήσει τη δική της στρατιωτική πολιτική στο δικό της έδαφος».

Και συνέχισε: «Το 2014, οι κάτοικοι της Κριμαίας με δημοψήφισμα, ψήφισαν υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσία. Μετά από όλες τις εγχώριες διαδικασίες, η Κριμαία έγινε μέλος της Ρωσίας»

«Έχουμε το δικαίωμα να εφαρμόσουμε τη δική μας στρατιωτική πολιτική στο δικό μας έδαφος, με τον τρόπο που εμείς θέλουμε» επανέλαβε.

Η Ρωσία δεν αναζητά την παγκόσμια κυριαρχία

«Η Ρωσία δεν αναζητά την παγκόσμια κυριαρχία» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Πούτιν, ενώ παρατήρησε ότι οι ΗΠΑ δαπανούν περισσότερα χρήματα σε σχέση με τη Ρωσία στον τομέα των στρατιωτικών δαπανών.

«Όσον αφορά την κυριαρχία του κόσμου, ξέρουμε πού βρίσκεται το "αρχηγείο", και αυτή δεν είναι η Μόσχα» σημείωσε με νόημα, ενώ εξήγησε ότι οι πολιτικοί της Δύσης φωτογραφίζουν τη Ρωσία ως απειλή, με στόχο να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους στόχους.

«Μ' αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να λύσουν τα εσωτερικά πολιτικά και δια-ενωσιακά προβλήματα. Για παράδειγμα, το ΝΑΤΟ χρειάζεται μία εξωτερική απειλή για να κινητοποιήσει τα έθνη της Δύσης. Χρειάζεται να είναι ενωμένοι απέναντι σε κάποιον» εξήγησε.

Πηγή: Reuters/sputniknews.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή