Επεισόδιο με drones στο Γκάτγουικ: Υπό κράτηση παραμένουν οι δύο συλληφθέντες

Επεισόδιο με drones στο Γκάτγουικ: Υπό κράτηση παραμένουν οι δύο συλληφθέντες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα και μια γυναίκα που συνδέονται με το περιστατικό με τα drones τα οποία πετούσαν πάνω από το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου, γεγονός που προκάλεσε επί τρεις ημέρες χάος στο δεύτερο μεγαλύτερο βρετανικό αερολιμένα.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν αργά χθες το βράδυ και οι δύο συλληφθέντες, ένας 47χρονος και μια 54χρονη, είναι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Οι συλληφθέντες παραμένουν υπό κράτηση ως ύποπτοι για παρακώλυση υπηρεσιών της πολιτικής αεροπορίας.

Επεισόδιο με drones στο Γκάτγουικ: Υπό κράτηση παραμένουν οι δύο συλληφθέντες-1

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το περιστατικό, το οποίο οδήγησε στην ματαίωση ή στην εκτροπή περίπου 1.000 πτήσεων και επηρέασε 140.000 επιβάτες μέσα σε διάστημα τριών ημερών.

Η αστυνομία αρνήθηκε να καταρρίψει τα drones τα οποία εμφανίζονταν κάθε φορά που άνοιγε το αεροδρόμιο, φοβούμενη για παράπλευρες απώλειες. Τα drones είναι μεν μικρά σε μέγεθος αλλά μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και πτώση του αεροσκάφους, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Deutsche Welle. 

Τη συνδρομή του στρατού ζητά το υπουργείο Μεταφορών

Μάλιστα σε σημερινό της άρθρο η γερμανική Deutsche Welle αναφέρει ότι το υπουργείο Μεταφορών ζήτησε τη συνδρομή του στρατού που διαθέτει την τεχνολογία ακύρωσης του λογισμικού των drones. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ειδικοί εκτιμούν ότι χρησιμοποιήθηκε το ισραηλινής κατασκευής σύστημα Drone Dome που τα εντοπίζει με την χρήση ειδικού ραντάρ, διακόπτει το σύστημα επικοινωνίας με τον χειριστή και δίνει την δυνατότητα στις αρχές να αναλάβουν την χρήση του και να το προσγειώσουν.

Σε ανακοίνωση του, ο Διευθυντής του Γκάτγουικ, υπογράμμισε ότι τα drones ήταν υψηλής τεχνολογίας και είχαν στόχο να κλείσουν το αεροδρόμιο.

Μια από τις θεωρίες των αστυνομικών αρχών είναι πως η επιχείρηση οργανώθηκε από οικολόγους ακτιβιστές που αντιδρούν στην επέκταση του Γκάτγουικ. Όποιοι κι αν είναι οι υπεύθυνοι, απειλούνται με ποινή πενταετούς φυλάκισης. Παράλληλα, το υπουργείο Μεταφορών έχει γίνει στόχος επικρίσεων για την καθυστέρηση νόμου αυστηρού περιορισμού της χρήσης των drones.

Επεισόδιο με drones στο Γκάτγουικ: Υπό κράτηση παραμένουν οι δύο συλληφθέντες-2

Υπενθυμίζεται πως το αεροδρόμιο έκλεισε και πάλι για μικρό χρονικό διάστημα τον διάδρομο αποπροσγειώσεων χθες, μετά από αναφορές ότι θεάθηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πετάει στον εναέριο χώρο πάνω από τον αερολιμένα.

Η βρετανική αστυνομία είχε καταρτίσει μια λίστα πιθανών υπαιτίων του περιστατικού με τα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) που πετούσαν πάνω από το Γκάτγουικ προκαλώντας χάος στο δεύτερο μεγαλύτερο βρετανικό αερολιμένα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα the Telegraph, ο δράστης πετούσε το drone γύρω από το κτίριο του αεροδρομίου και άναβε τα φώτα της συσκευής. Μια περιγραφή από αυτόπτες μάρτυρες του drone θα επιτρέψει σε ειδικούς να καθορίσουν το μοντέλο αυτού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, REUTERS, DW. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή