Η ελληνική startup SaMMY βάζει… τάξη σε τουριστικούς λιμένες και μαρίνες

Η ελληνική startup SaMMY βάζει… τάξη σε τουριστικούς λιμένες και μαρίνες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nα βάλει «τάξη» στους τουριστικούς λιμένες και στις μαρίνες επιχειρεί η νεοφυής εταιρεία SaMMY, η οποία ξεκίνησε το ταξίδι της στον κόσμο της επιχειρηματικότητας από την Πάτρα, προσδοκώντας πλέον να κατακτήσει με τις υπηρεσίες της τα λιμάνια της Μεσογείου. Η πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η νεοφυής εταιρεία αρχικά σχεδιάστηκε ώστε να προσφέρει ηλεκτρονικές υπηρεσίες εύρεσης και κράτησης θέσης ελλιμενισμού για τα σκάφη αναψυχής. Στην πορεία ωστόσο, εξελίχθηκε σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης για μαρίνες και τουριστικά αγκυροβόλια, το οποίο υποστηρίζει την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και την αμφίδρομη επικοινωνία τους με τα σημεία επαφής στις μαρίνες. Οπως αναφέρει στην «Κ» ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας, ο Γιάννης Κωστόπουλος, «η πλατφόρμα μας οπτικοποιεί το περιβάλλον μιας μαρίνας ή ενός αγκυροβολίου και προσφέρει τη δυνατότητα διαχείρισης ελλιμενισμού των σκαφών σε πραγματικό χρόνο». Ο ίδιος προσθέτει ότι «εκτός της παραπάνω υπηρεσίας, η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων και ειδοποιήσεων στα ελλιμενισμένα σκάφη για κάποιο γεγονός (εκδήλωση, αγώνας) ή για κάποια έκτακτα περιστατικά (καιρικό φαινόμενο). Επίσης, προσφέρει υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες κάθε σκάφους και των ταξιδιωτών».

Ο κ. Κωστόπουλος εξηγεί επίσης ότι στα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών (ICOMIA, Ευρωπαϊκή Επιτροπή), η αγορά του yachting και των μαρινών θα παρουσιάσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα υπάρξουν όμως νέες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η διάβρωση των ακτογραμμών και η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Σε αυτή τη λογική η εταιρεία σχεδίασε το τεχνολογικό πλαίσιο για τις μαρίνες της επόμενης γενιάς, το οποίο παρουσιάστηκε πέρυσι στη σύνοδο των μεσογειακών χωρών για τη Γαλάζια Ανάπτυξη. Το εγχείρημα αυτό –γνωστό ως «έξυπνες μαρίνες»–, που προωθεί η εταιρεία, συμπληρώνεται από μια υποδομή αισθητήρων που τοποθετείται στις μαρίνες για τον έλεγχο των θέσεων ελλιμενισμού, τη μέτρηση της στάθμης της θάλασσας, την ποιότητα του νερού και του θορύβου. Μέχρι στιγμής η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες εύρεσης θέσης ελλιμενισμού σε πάνω από 30 μαρίνες ή τουριστικά λιμάνια στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ παράλληλα παρέχει υπηρεσίες ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής διαχείρισης σε τουριστικά λιμάνια στην περιοχή του Ιονίου.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Κωστόπουλος, η εταιρεία πραγματοποίησε τις πρώτες πιλοτικές της δράσεις το 2016, ενώ μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις ύψους τουλάχιστον 390.000 ευρώ. Μάλιστα, η πλατφόρμα έχει προσελκύσει από τον Σεπτέμβριο χρήστες από την Ιταλία ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα σκοπεύει να κάνει μεγαλύτερο άνοιγμα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή