Ενα δίλημμα ζητεί απάντηση από 700 γιατρούς

Ενα δίλημμα ζητεί απάντηση από 700 γιατρούς

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον του διλήμματος ΕΣΥ ή ιδιωτικό ιατρείο βρίσκονται ξανά –δεύτερη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια– εκατοντάδες γιατροί των μονάδων Υγείας ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας). Από τους 2.200 μόνιμους γιατρούς που υπηρετούν σήμερα σε αυτές τις μονάδες Υγείας –πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ–, τουλάχιστον 700, οι οποίοι διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία με δικαστικές αποφάσεις, καλούνται έως το τέλος του έτους να τα κλείσουν και να ενταχθούν στο σύστημα ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σε αντίθετη περίπτωση, θα απολυθούν.

Σχεδόν το σύνολο αυτών των γιατρών έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Υγείας. Ομως τα πρώτα μηνύματα που έλαβαν οι γιατροί δεν ήταν θετικά. Ηδη την περασμένη Τρίτη και Πέμπτη, οι αιτήσεις για προσωρινή διαταγή που θα «πάγωνε» την επικείμενη απόλυση περίπου 300 γιατρών, οι οποίοι εργάζονται στις μονάδες Υγείας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια. Οι εκπρόσωποι των γιατρών περίμεναν με αγωνία την απόφαση του δικαστηρίου για τις αντίστοιχες αιτήσεις περίπου 250 γιατρών των μονάδων Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, με την ελπίδα τουλάχιστον αυτή να είναι ευνοϊκή ώστε να ανατρέψει την κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, προσδοκούν σε μια πολιτική λύση έστω και την τελευταία στιγμή προκειμένου να μη γίνουν απολύσεις, με δεδομένο ότι το υπουργείο Υγείας δέχεται πιέσεις για να αλλάξει τη στάση του από στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπολογίζουν το πολιτικό κόστος της απόλυσης γιατρών εντός της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε. Σε κάθε περίπτωση, η «σύσταση» που έχει δοθεί από τους συλλόγους των γιατρών των μονάδων προς τα μέλη τους είναι να περιμένουν έως την τελευταία στιγμή πριν κάνουν την τελική επιλογή τους. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις, η πλειονότητα αυτών των γιατρών θα επιλέξει τελικά το ιδιωτικό ιατρείο.

Η επικείμενη απόλυση γιατρών από τις μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ θα επιφέρει σοβαρό «κλυδωνισμό» –ίσως και κατάρρευση σε κάποιες περιπτώσεις– στη λειτουργία τους. Είναι ενδεικτικό ότι από τους πέντε παθολόγους που υπηρετούν στη μονάδα της Αγίας Παρασκευής, οι δύο πρέπει να επιλέξουν μεταξύ ΕΣΥ και του ιδιωτικού τους ιατρείου. Η μονάδα διαθέτει δύο γυναικολόγους, εκ των οποίων ένας συνταξιοδοτείται τέλος του έτους και ο άλλος επίσης πρέπει να επιλέξει εάν, τελικά, θα παραμείνει ή όχι στο ΕΣΥ. Από τους τέσσερις οφθαλμιάτρους εκτιμάται ότι, τελικά, θα μείνει ένας, αφού δύο θα πάρουν σύνταξη τέλος του έτους και ένας φέρεται να προτιμά το ιδιωτικό του ιατρείο. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μονάδας Υγείας του Αργους, όπου από τους 11 γιατρούς, οι οκτώ θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ ΕΣΥ και ιδιωτικού ιατρείου. Μάλιστα, από τους τρεις παθολόγους της μονάδας οι δύο έχουν ήδη δηλώσει ότι θα προτιμήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Εμπλοκή έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες και στον προγραμματισμό των ραντεβού με τους γιατρούς των μονάδων υγείας που βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός συστήματος. Ανεξάρτητα με το τι θα επιλέξουν, ήδη το υπουργείο Υγείας τούς έχει «κλειδώσει» έξω από το σύστημα των ραντεβού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες αναμονές για επισκέψεις σε πολλές ειδικότητες.

To χρονικό

Στις αρχές του 2014 και παραμονές της δημιουργίας του ΠΕΔΥ στις μονάδες Υγείας, οι οποίες τότε ανήκαν στον ΕΟΠΥΥ, εργάζονταν 5.500 γιατροί, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να διατηρήσουν και ιδιωτικά ιατρεία. Ο νόμος του τότε υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, για τη δημιουργία του ΠΕΔΥ, τους έθεσε το ίδιο δίλημμα που αντιμετωπίζουν σήμερα. Να κλείσουν τα ιατρεία τους ή να απολυθούν. Η αντίδραση των γιατρών ήταν κινητοποιήσεις διαρκείας, ενώ πολλά προεδρεία των συλλόγων τους στράφηκαν τότε προς την αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ), την οποία και στήριξαν ανοικτά. Την άνοιξη του 2014 απολύθηκαν περίπου 3.000 γιατροί. Πολλοί προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και με ασφαλιστικά μέτρα και δικαστικές αποφάσεις περισσότεροι από 700 γιατροί διατηρούν και σήμερα τα ιατρεία τους. Από τις 380 μονάδες του ΠΕΔΥ, έκλεισαν σχεδόν οι μισές (πάνω από 40%), ενώ πολλές περιοχές έμειναν χωρίς βασικές ειδικότητες όπως παιδιάτρους και καρδιολόγους. Τον Μάρτιο 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ψήφισε νόμο με τον οποίο οι 700 καλούνται ξανά να επιλέξουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή