Οι προκλήσεις του 2019

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυλαία του 2018 πέφτει σε οκτώ ημέρες και το 2019 έρχεται γεμάτο προκλήσεις προκειμένου να δοκιμάσει αντοχές, καινοτομίες και τομές, σε ένα άκρως απαιτητικό δωδεκάμηνο για τον ελληνικό αθλητισμό, που αν μη τι άλλο θα είναι προολυμπιακό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του κρίσιμου αθλητικού νομοσχεδίου που τέθηκε σε μίνι διαβούλευση το προηγούμενο διάστημα και έφερε μπαράζ αντιδράσεων, με την κυβέρνηση να δηλώνει, μέσω του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη, ότι «ο νέος αθλητικός νόμος έρχεται να βάλει τάξη σε θέματα που δημιουργούν ανισότητες και έλλειμμα ελέγχου. Σκοπός είναι να αναδειχθούν οι δημοκρατικές λειτουργίες μέσα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και μέσα από ένα αναρρύθμιστο περιβάλλον να περάσουμε στην επόμενη μέρα».

Κομβικής σημασίας θεωρούνται οι αλλαγές που προωθούνται στο εκλογικό σύστημα των ομοσπονδιών, στις ποινές για τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες που δεν παίρνουν πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και στα θέματα αντιμετώπισης της βίας.

Εντός του 2019, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα εμφανιστεί στα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας το πολυαναμενόμενο Video Assistant Referee (VAR), ένα σημαντικό εργαλείο για τους διαιτητές, ενώ η σημαντικότερη τομή αφορά τις επαγγελματικές κατηγορίες, όπου θα εφαρμοστεί η περίφημη ολική αναδιάρθρωση με τη δημιουργία της Σούπερ Λίγκας 2 με 12 ομάδες και τη Φούτμπολ Λιγκ να γίνεται το τρίτο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα με 14 ομάδες. Οσο για τη Σούπερ Λίγκα, αυτή θα μετονομαστεί σε Σούπερ Λίγκα 1 και θα διεξαχθεί με 14 ομάδες.

Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις θα δοκιμάσουν και τις αντοχές της εθνικής ποδοσφαίρου, η οποία επιχειρεί νέο ξεκίνημα με τον Αγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο, μετά τη νέα αποτυχία της και στο Nations League. Η ελληνική ομάδα ρίχνεται από τον Μάρτιο στη μάχη των προκριματικών για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020 με αντιπάλους τις Ιταλία, Βοσνία, Φινλανδία, Αρμενία και Λιχτενστάιν.

Ο Ολυμπιακός θα έχει διττή αποστολή: Αφενός να αποκλείσει την Ντιναμό Κιέβου τον Φεβρουάριο στο Γιουρόπα Λιγκ, αφετέρου να φέρει βαθμούς στην Ελλάδα, που βρίσκεται στη 13η θέση της κατάταξης της UEFA και απειλείται από τη Δανία, την Ελβετία και την Τσεχία. Οπως στο ελληνικό, έτσι και στο διεθνές ποδόσφαιρο, αναμένεται η χρήση του VAR στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά από τον Φεβρουάριο.

Μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ την 1η Ιουνίου στη Μαδρίτη, το καλοκαίρι θα κυριαρχήσουν το πρώτο φάιναλ φορ του Νations League στην Πορτογαλία (5-9/6) και το Κόπα Αμέρικα στη Βραζιλία (14/6-7/7). Μεγάλη δράση αναμένεται στη «σκιά» των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, αφού το 2019 είναι προολυμπιακή χρονιά και θα «σφραγιστούν» τα περισσότερα από τα «εισιτήρια» για το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Στις διοργανώσεις ξεχωρίζουν οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες του Μινσκ (21 Ιουνίου-30 Ιουνίου), το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου (1-3 Μαρτίου, Γλασκώβη), το Παγκόσμιο του ανοικτού (27 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου, Ντόχα), το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου (12-28 Ιουλίου Ν. Κορέα), το Παγκόσμιο της ρυθμικής (16/9-22/9, Μπακού), της ενόργανης (4/10-13/10, Στουτγάρδη), Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά σε όλες τις ολυμπιακές κατηγορίες της ιστιοπλοΐας, αλλά και στα περισσότερα από τα υπόλοιπα ολυμπιακά αθλήματα. Η σκοποβολή θα δώσει μάχες μόνο σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε όλα τα όπλα, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου θα επιλεγεί η πόλη που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2026.

Και για το μπάσκετ, όμως, θα είναι μια κρίσιμη χρονιά το 2019. Αγωνιστικά, οι φίλαθλοι θα απολαύσουν το παγκόσμιο πρωτάθλημα (Κίνα, 31/8-15/9) με την Εθνική να περιμένει την ενίσχυση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και το αντίστοιχο U-19 (Hράκλειο 29/6-7/7), όμως σπουδαιότερη όλων φαντάζει η προσπάθεια επαναπροσέγγισης που θα επιχειρηθεί από τη νέα ελληνική διοίκηση της FIBA με την Ευρωλίγκα.

Η Φόρμουλα 1 θα μπει ξανά στις πίστες από τις 17 Μαρτίου και θα προσπαθήσει να φανεί πιο ανταγωνιστική, αφού τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει τα πυρά του Τύπου και των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού εξαιτίας της πτώσης του θεάματος στα γκραν πρι.

Οι φίλοι του τένις θα έχουν το πρώτο μεγάλο ραντεβού με το αγαπημένο άθλημά τους τον Ιανουάριο με το Αυστραλιανό Οpen. Θα ακολουθήσουν το Ρολάν Γκαρός τον Ιούνιο στο Παρίσι, το Γουίμπλεντον τον Ιούλιο στο Λονδίνο και τον Αύγουστο θα κλείσει η σειρά των γκραν σλαμ με το US Open στη Νέα Υόρκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή