Φόβοι για νέο τσουνάμι στην Ινδονησία – Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων

Φόβοι για νέο τσουνάμι στην Ινδονησία – Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στρατός της Ινδονησίας και ομάδες διάσωσης «χτενίζουν» τις ακτές σήμερα, σε μια μάχη με τον χρόνο με την ελπίδα να βρουν επιζώντες από το φονικό τσουνάμι, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 373 ανθρώπους.

Οι διασώστες χρησιμοποιούν βαριά μηχανήματα αλλά και τα γυμνά τους χέρια για να σκάψουν μέσα στη λάσπη και τα συντρίμμια κατά μήκος των 100 χιλιομέτρων που εκτείνονται οι δυτικές ακτές της Ιάβας.

Περισσότεροι από 1400 άνθρωποι τραυματίστηκαν και περίπου 12.000 κάτοικοι χρειάστηκε να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία, καθώς οι αρχές παρέτειναν έως την Τετάρτη τις προειδοποιήσεις για υψηλό κυματισμό.

Φόβοι για νέο τσουνάμι στην Ινδονησία – Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων-1

«Τουλάχιστον 373 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ 128 άνθρωποι αγνοούνται αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, ένας εκπρόσωπος τύπου της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Το τσουνάμι του Σαββάτου κατέστρεψε περισσότερα από 700 κτίρια, από μικρά καταστήματα έως σπίτια, βίλες και ξενοδοχεία. Χρειάστηκαν μόλις 24 λεπτά μετά την κατολίσθηση προκειμένου τα κύματα να πλήξουν τις ακτές και δεν υπήρξε προειδοποίηση για τον πληθυσμό που ζει κοντά στην θάλασσα.

«Τα πάντα καταστράφηκαν»

Τοπίο απόλυτης καταστροφής άφησε πίσω του το τσουνάμι: δέντρα ξεριζωμένα, στέγες που αποκολλήθηκαν. Η παραλία Καρίτα έχει καλυφθεί από ερείπια.

Αυτοκίνητα συνεθλίβησαν από τα κύματα που παρέσυραν τεράστια κομμάτια μετάλλου, πεσμένα δέντρα, ξύλινα δοκάρια, τα οποία κατέληξαν σε δρόμους και χωράφια.

Φόβοι για νέο τσουνάμι στην Ινδονησία – Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων-2

Η Νουρτζάνα, 20 ετών, έτρεξε προς τον λόφο, όταν χτύπησε το τσουνάμι την περιοχή. Το μαγαζάκι που είχε δίπλα στην παραλία παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

«Άνοιξα την πόρτα αμέσως και σώθηκα. Πήδηξα πάνω από τον τοίχο» περιέγραψε η ίδια. «Τα πάντα καταστράφηκαν».

Στο χωριό Σουκαράμε, η 61χρονη Σουνάρτι με το νερό έως τα γόνατα, ψάχνει να βρει ο,τιδήποτε στα χαλάσματα του κατεστραμμένου σπιτιού της αναμένοντας τη βοήθεια των αρχών.

«Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια» είπε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Φόβοι για νέο τσουνάμι

Οικογένειες απομακρύνθηκαν από την πληγείσα περιοχή σήμερα υπό τον φόβο ενός νέου τσουνάμι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα στους δρόμους, που ήταν ήδη μπλοκαρισμένοι από συντρίμμια.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέων φονικών κυμάτων λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Φόβοι για νέο τσουνάμι στην Ινδονησία – Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων-3

Τα τσουνάμι που προκαλούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες προκαλούν μετατόπιση νερού, είναι σχετικά σπάνια.

Όμως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το περιστατικό του Σαββάτου οφείλεται σε μια υποθαλάσσια κατολίσθηση ενός τμήματος του Ανάκ Κρακατόα και προβλέπουν ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να επαναληφθεί λόγω του ότι το ηφαίστειο έχει αποσταθεροποιηθεί.

«Ο κίνδυνος ενός τσουνάμι παραμένει υψηλός όσο το ηφαίστειο βρίσκεται σε αυτήν την φάση δραστηριότητας, διότι είναι πιθανό να προκληθούν νέες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις» επισήμανε ο Ρίτσαρντ Τίγιουβ, του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

Την ίδια ώρα, εκσκαφείς χρησιμοποιήθηκαν για την απομάκρυνση των συντριμμιών, μεταξύ αυτών και σωροί από τσίγκινες στέγες. Γιατροί και μέλη των πρώτων βοηθειών επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές μαζί με τον στρατό, ενώ αστυνομικοί και στρατιώτες αναπτύχθηκαν στις απομονωμένες περιοχές.

Φόβοι για νέο τσουνάμι στην Ινδονησία – Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων-4

Μια ομάδα χρησιμοποίησε ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για την αναζήτηση επιζώντων στο παραλιακό κλαμπ, όπου τα ορμητικά κύματα καταπλάκωσαν τη σκηνή, την ώρα της παράστασης του συγκροτήματος Seventeen με 200 θεατές. Ήδη από τα χαλάσματα έχουν ανασύρει τις 9 σορούς.

Δύο μέλη του συγκροτήματος, ο μάνατζερ και ένα μέλος της ομάδας, σκοτώθηκαν. Οι κηδείες τους τελέστηκαν σήμερα. Σύμφωνα με ινδονησιακά ΜΜΕ, ο ντράμερ που αγνοείτο, βρέθηκε τελικά νεκρός.

Ο τραγουδιστής Ριεφιάν Φατζαρσιάχ, η σύζυγος του οποίου αγνοείται, ανήρτησε μια φωτογραφία τους μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ, στο Παρίσι, με τη λεζάντα «Σήμερα, είναι τα γενέθλιά σου (…). Γύρισε σπίτι αγαπημένη μου».

«Όλα συνέβησαν τόσο γρήγορα» αφηγείται ο Άντε Τζουναέντι, ένας επιζών. «Μιλούσα με έναν άλλο όταν η σύζυγός μου άνοιξε την πόρτα ουρλιάζοντας, σε κατάσταση πανικού. Νόμιζα ότι επρόκειτο για φωτιά, φθάνοντας, ωστόσο, στην πόρτα, είδα το νερό να έρχεται καταπάνω μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή