Γέφυρες στον Ερντογάν ρίχνει ο Τραμπ

Γέφυρες στον Ερντογάν ρίχνει ο Τραμπ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ, αιφνιδιάζοντας ακόμη και τους πιο στενούς συνεργάτες του, προανήγγειλε την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τη διαταγή για την αποχώρηση των στρατιωτών του ύστερα από ένα νέο τηλεφώνημα στον Τούρκο ομόλογό του. Η αλληλουχία των εξελίξεων ενισχύει την αίσθηση για εύθραυστη, αλλά υπαρκτή προσέγγιση των δύο νατοϊκών συμμάχων, οι οποίοι είχαν φτάσει στο χείλος της σύγκρουσης, στη βόρεια Συρία, εξαιτίας των διαφορών τους για το Κουρδικό.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν της Τουρκίας μου έδωσε διαβεβαιώσεις με πολύ ισχυρές εκφράσεις ότι θα ξεριζώσει ό,τι έχει απομείνει από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Τα στρατεύματά μας επιστρέφουν στην πατρίδα», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ μετά την επικοινωνία του με τον Ερντογάν. Σε άλλη ανάρτησή του ανέφερε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ηγέτη το σχέδιό του για μια «αργή και καλά συντονισμένη» απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως επιβράδυνση της απόσυρσης λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσε, ακόμη και από ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών, η αιφνιδιαστική του απόφαση.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι, στο πλαίσιο της συνεννόησης με τον Τραμπ, αποφάσισε να αναστείλει την προαναγγελθείσα εισβολή τουρκικών δυνάμεων στη Συρία για τον εξοστρακισμό της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG από τις περιοχές που ελέγχει, στα ανατολικά του Ευφράτη. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι η αναβολή δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ακύρωση και ότι η απόφαση της Αγκυρας για εκδίωξη των Κούρδων μαχητών είναι αδιαπραγμάτευτη. Τουρκικά και αραβικά μέσα εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα επιδιώξει, στο μεσοδιάστημα της αμερικανικής απόσυρσης, να έρθει σε συνδιαλλαγή με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ ώστε να διασφαλιστεί το ομαλό πέρασμα του ελέγχου στις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας από τους Κούρδους μαχητές στη συριακή κυβέρνηση. Αν όμως αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, τότε πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή η νέα εισβολή του τουρκικού στρατού στη συριακή επικράτεια.

Την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων καλείται να επιβλέψει ο μέχρι χθες υφυπουργός Αμυνας Πάτρικ Σάναχ, ο οποίος προήχθη σε υπηρεσιακό υπουργό από τον Τραμπ ύστερα από την παραίτηση του Τζιμ Μάτις. Ο τελευταίος προβλεπόταν να αποχωρήσει από το Πεντάγωνο στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά ο Τραμπ επιτάχυνε την αντικατάστασή του, εξοργισμένος με την επιστολή παραίτησης του απόστρατου στρατηγού – ένα βαρύ «κατηγορώ» για την εξωτερική πολιτική του Αμερικανού προέδρου. Είχε προηγηθεί και η παραίτηση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, Μπρετ Μαγκέρκ. Σε αντίθεση με τον Μάτις, ο Σάναχαν δεν υπηρέτησε ποτέ στον στρατό και διετέλεσε για τρεις δεκαετίες στέλεχος της αεροναυπηγικής βιομηχανίας Boeing.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη» του για τη μονομερή κίνηση του Αμερικανού ομολόγου του. Τη δυσφορία του για το «λάθος» του Τραμπ εξέφρασε ο ισχυρής επιρροής Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, ο οποίος προΐσταται της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας.

Αντιθέτως, το εγκώμιο το Τραμπ έπλεξε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ρον Πολ, ο οποίος ήταν αντίπαλος του Τραμπ στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος. «Είμαι πολύ υπερήφανος για τον πρόεδρο, έκανε αυτό ακριβώς που είχε υποσχεθεί και πιστεύω ότι ο κόσμος συμφωνεί μαζί του», δήλωσε ο Ρον Πολ στο CNN. Από την πλευρά του, ο Μικ Μαλβέιν, ο οποίος θα αναλάβει προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, σε αντικατάσταση του Τζον Κέλι, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναιρέσει την επίμαχη απόφασή του ο Αμερικανός πρόεδρος λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχεται από συνεργάτες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή