Πρώτη επίσκεψη Τραμπ σε εμπόλεμη ζώνη

Πρώτη επίσκεψη Τραμπ σε εμπόλεμη ζώνη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποίησαν ανήμερα Χριστουγέννων σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ιράκ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του, Μελάνια. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Τραμπ σε εμπόλεμη ζώνη στα δύο χρόνια της προεδρίας του.

Στην ομιλία του στους στρατεύσιμους της βάσης Αλ Ασάντ, δυτικά της Βαγδάτης, ο πρόεδρος υπεραμύνθηκε των σχεδίων του για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, υποστηρίζοντας ότι η απόφασή του αυτή κατέστη δυνατή χάρη στην ήττα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. «Η παρουσία μας στη Συρία δεν θα ήταν μόνιμη. Κάποια από τα στρατεύματα αυτά θα μπορέσουν τώρα να γυρίσουν στις οικογένειές τους», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ έμεινε τρεις ώρες στο Ιράκ, προτού επιβιβασθεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να επιστρέψει στις ΗΠΑ, πραγματοποιώντας σύντομη στάση μίας ώρας στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, όπου είχε συνάντηση με το ένστολο προσωπικό. Η επίσκεψη στο Ιράκ έγινε χωρίς προειδοποίηση, για λόγους ασφαλείας, με τον πρόεδρο Τραμπ να υποστηρίζει ότι η κύρια ανησυχία του αφορούσε την ασφάλεια της Πρώτης Κυρίας, Μελάνια Τραμπ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος είπε: «Είναι ώρα να φέρουμε τους νέους στρατιώτες μας στο σπίτι. Δεν αντέχω να υπογράφω άλλα γράμματα, στα οποία ενημερώνω τους γονείς κάποιου νέου άνδρα ή γυναίκας ότι το παιδί τους σκοτώθηκε. Δεν μου αρέσει να γράφω τέτοια γράμματα και το κάνω ήδη πολύ καιρό».

Στο μεταξύ, νέα πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε στις ΗΠΑ, ύστερα από τον θάνατο ενός ακόμη μικρού παιδιού από τη Γουατεμάλα, που προσπαθούσε με τον πατέρα του να εισέλθει παράτυπα στις ΗΠΑ από το Μεξικό και πέθανε ενώ κρατείτο από τις αμερικανικές υπηρεσίες μετανάστευσης. Ο 8χρονος Φελίπε Γκόμεζ Αλόνζο είναι το δεύτερο παιδί από τη Γουατεμάλα, που πεθαίνει σε κέντρο κράτησης, ύστερα από τον θάνατο της 7χρονης Γιακελίν Καάλ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σε δηλώσεις της την Τετάρτη, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κίρστεν Νίλσεν, ανακοίνωσε αλλαγές στην πολιτική κράτησης παράτυπων μεταναστών, με στόχο την πρόληψη ανάλογων περιστατικών. Κάθε ανήλικος που θα συλλαμβάνεται από τις αμερικανικές υπηρεσίες θα υποβάλλεται εφεξής σε ενδελεχείς ιατρικές εξετάσεις.

Οι γονείς του θύματος, που μιλούν την τοπική γλώσσα τσούιγ των Ινδιάνων Μάγιας και ελάχιστα ισπανικά, ζήτησαν την πραγματοποίηση νεκροψίας, προτού η σορός του παιδιού επιστραφεί στη Γουατεμάλα για να ταφεί. Ο 8χρονος και ο πατέρας του κρατούντο από τις 18 Δεκεμβρίου στο Ελ Πάσο του Τέξας, προτού μεταχθούν στο Αλαμογκόρντο του Νιου Μέξικο στις 23 Δεκεμβρίου. Το επόμενο πρωί, υπάλληλος του κέντρου κράτησης άκουσε τον 8χρονο να βήχει έντονα και ζήτησε τη μεταφορά του σε νοσοκομείο. Λίγες ώρες αργότερα, απεβίωσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή