Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες παρέδωσαν την Μανμπίτζ στον Ασαντ, πριν εισβάλει ο Ερντογάν

Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες παρέδωσαν την Μανμπίτζ στον Ασαντ, πριν εισβάλει ο Ερντογάν

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημαία της Συρίας στη πόλη Μανμπίτζ – που βρισκόταν προηγουμένως υπό τον έλεγχο του YPG, της κουρδικής πολιτοφυλακής «Μονάδες Προστασίας του Λαού» – ύψωσε σήμερα ο συριακός στρατός.

Την Μανμπίτζ ουσιαστικά παρέδωσαν οι ίδιοι οι Κούρδοι μαχητές στον Άσαντ – κάλεσαν την Δαμασκό να πάρει τον έλεγχο της πόλης –  ενόψει των σχεδίων της Τουρκίας να ξεκινήσουν στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη και λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία. 

«Καλούμε τη συριακή κυβέρνηση – στην οποία ανήκουμε –  να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της και να καταλάβει τη θέση,  για να προστατεύσει τη Μανμπίτζ από τις τουρκικές απειλές» αναφέρεται στην ανακοίνωση του YPG – βασικό κομμάτι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), του κουρδο-αραβικού συνασπισμού, που μέχρι πρόσφατα υποστήριζαν οι ΗΠΑ – σύμφωνα με το Reuters.

Αλλάζει ο στρατιωτικός χάρτης στη βόρεια Συρία

Ο συριακός στρατός μπήκε στην Μανμπίτζ και απέκτησε ένα γερό προπύργιο στα βόρεια της χώρας – πόλη-κλειδί που απέχει 30 χιλιόμετρα από τα τουρκο-συριακά σύνορα –  την ώρα που η αποχώρηση 2.000 αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες – μαχητές ανακοίνωσαν ότι θα επικεντρωθούν στον αγώνα κατά του ISIS στα ανατολικά του Ευφράτη, περιοχή που η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να «καθαρίσει» από τους τρομοκράτες – μέσα σε αυτούς εντάσσει και τις «Μονάδες Προστασίας του Λαού».  Μάλιστα, συγκεντρώσει στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα με την Συρία, προωθώντας άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κοντά στην πόλη Μάνμπιτζ, όπου παραμένουν, σύμφωνα με την Τουρκία οι κουρδικές δυνάμεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν θα έχει τίποτε να κάνει στην Μάνμπιτζ όταν οι "τρομοκρατικές οργανώσεις" εγκαταλείψουν την περιοχή», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων. 

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωνε ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν έχουν το δικαίωμα να καλούν άλλα «στοιχεία» στην πόλη Μάνμπιτζ και προειδοποιούσε όλες τις πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή