Ολιγοήμερη καθυστέρηση από την ΠΓΔΜ

Ολιγοήμερη καθυστέρηση από την ΠΓΔΜ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών και όχι μόνον εξαπέλυσε από το βήμα του Κοινοβουλίου των Σκοπίων ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE. Πρόκειται για το τελευταίο, καθιερωμένο ετήσιο διάγγελμά του ως προέδρου από τη Βουλή, καθώς η θητεία του λήγει τον Απρίλιο και δεν είναι δυνατόν να κατέλθει ξανά ως υποψήφιος. Στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προεξοφλούν ότι μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων, ο κ. Ιβάνοφ δεν πρόκειται να υπογράψει τους νόμους που θα προβλέπουν την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», ωστόσο εκτιμάται ότι η αναμενόμενη κωλυσιεργία δεν θα δημιουργήσει παρά ολιγοήμερη καθυστέρηση. Η υπολογισμένη αυτή καθυστέρηση δεν αναμένεται να αλλοιώσει σημαντικά το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, καθώς από τη στιγμή που οι νόμοι θα φέρουν την υπογραφή του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, η διαδικασία θα μπορεί να ολοκληρωθεί και να θεωρείται νομικά εν ισχύι.

Κατά τη χθεσινή ομιλία του ο κ. Ιβάνοφ ζήτησε από τους βουλευτές να μην κυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο η χώρα του θα πληρώσει το «ακριβότερο δυνατό τίμημα», δηλαδή τη «διαγραφή της εθνικής ταυτότητας» της ΠΓΔΜ. Ο κ. Ιβάνοφ είπε, ακόμη, ότι η συμφωνία των Πρεσπών οδηγεί τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο τέλος της και υπογράμμισε πως συνομολογήθηκε χωρίς εθνική συναίνεση και χωρίς τη γνώση και τη συγκατάβαση του ιδίου. Εν συνεχεία, ο κ. Ιβάνοφ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβίασε τη βούληση του «μακεδονικού λαού», καθώς στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, αφενός έθεσε ένα «παραπλανητικό» ερώτημα, αφετέρου δεν έλαβε υπόψη το αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ άφησε αιχμές και για την ανάλογη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση των Σκοπίων με τη Βουλγαρία, ενώ κατήγγειλε και τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών που αφορά την επέκταση της χρήσης της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας σε μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Μάλιστα, τόνισε ότι χρειάζεται νέα πληθυσμιακή απογραφή, καθώς δίχως αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει η Συμφωνία της Αχρίδας που θέτει το πλαίσιο των σχέσεων Σλαβομακεδόνων και Αλβανών. Τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Ιβάνοφ, οι βουλευτές του αλβανικού κόμματος DUI, που είναι εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα.

Σκληρή απάντηση

Η κυβέρνηση των Σκοπίων απάντησε με μια σκληρή γραπτή δήλωση όπου υπογραμμίζεται ότι ο κ. Ιβάνοφ δεν μπορεί να αποτρέψει την πρόοδο της χώρας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ανέφεραν οι κυβερνητικοί, απέδειξε ότι «ζει μέσα σε μια συνωμοσία», ενώ «παραμένει πιστός στην πεποίθησή του ότι πρέπει να κρατήσει τους πολίτες της Μακεδονίας χωρισμένους». Εγινε, επίσης, γνωστό ότι το Εφετείο Κακουργημάτων προχώρησε στην αμνήστευση ακόμα 12 ατόμων που είχαν εμπλακεί στις βίαιες συγκρούσεις της 27ης Απριλίου 2017. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Δικαιοσύνης της γείτονος, ανάμεσα σε όσους αμνηστεύθηκαν περιλαμβάνονται και πέντε από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE οι οποίοι ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή