Αποψη: Ροτζάβα, ένα πείραμα αναγέννησης υπό θανάσιμη απειλή

Αποψη: Ροτζάβα, ένα πείραμα αναγέννησης υπό θανάσιμη απειλή

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος στη Συρία είναι ένας από τους πιο βάρβαρους πολέμους στον σύγχρονο κόσμο και η συριακή κρίση είναι η πιο περίπλοκη, αυτή τη στιγμή, στον πλανήτη. Εμπλέκονται πολλά κράτη και δυνάμεις, που έχουν και συμφέροντα και ζημιές από αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό είναι πολλές φορές δύσκολο να διαβάσει κανείς σωστά το τοπίο. Επειτα από εφτά χρόνια πολέμου, η κατάσταση στη Συρία όδευε προς μια σχετική σταθεροποίηση, έχοντας βέβαια ήδη συσσωρεύσει πολλά θύματα και καταστροφές.

Εχουμε τρεις δυνάμεις στη Συρία. Η πρώτη είναι το καθεστώς Ασαντ, που στηρίζεται από Ρωσία και Ιράν. Το καθεστώς Ασαντ είναι η βασική αιτία του συριακού πολέμου. Επειτα από όλες αυτές τις καταστροφές δεν έχει αλλάξει το παραμικρό.

Η δεύτερη δύναμη είναι η Τουρκία. Από τον Μάρτη του τρέχοντος έτους, έχει εισβάλει και ασκεί στρατιωτική κατοχή στην περιοχή του Αφρίν (και άλλες περιοχές, όπως η Τζαραμπλούς και το Αλ Μπαμπ). Το τουρκικό κράτος επί χρόνια συνεργάζεται με διάφορες ομάδες τρομοκρατών, μεταξύ των οποίων το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και η Αλ Κάιντα. Οι ομάδες αυτές βρίσκονται τώρα στα βορειοανατολικά της Συρίας. Οι τρομοκράτες έχουν γυρίσει την περιοχή χίλια χρόνια πίσω, σπέρνοντας το θάνατο και την καταστροφή. Δολοφονούν, βιάζουν, απάγουν και εκβιάζουν τους πολίτες. Καταστρέφουν σπίτια και περιουσίες και προκαλούν οικολογική καταστροφή στην περιοχή (κόβουν ανεξέλεγκτα τις ελιές στο Αφρίν και τις πουλάνε για ξυλεία). Βασικός στόχος της Τουρκίας είναι η δημογραφική αλλοίωση της περιοχής και ο σταδιακός εκτουρκισμός της, τελικά δε η ενσωμάτωσή της στο τουρκικό κράτος. Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν σουλτάνος. Σκοπός του είναι η παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης, η αλλαγή των συνόρων και η αναβίωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Με αυτό το σχέδιο κατά νου, το τουρκικό καθεστώς δεν διστάζει να σκορπίσει τον θάνατο μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου και υπό την εκκωφαντική σιωπή των επίσημων κυβερνήσεων.

Η τρίτη δύναμη είναι οι Κούρδοι και οι σύμμαχοί τους – οι τελευταίοι αποτελούν ένα εθνοτικό μωσαϊκό από Aραβες, Ασσύριους, Αρμένιους και άλλους. Οι δυνάμεις τους κατάφεραν να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και να τη νικήσουν ηρωικά – ποιος μπορεί να ξεχάσει την επική αντίσταση του Κομπάνι; Οι μαχητές των YPG/YPJ αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση στην τρομοκρατία και κατόρθωσαν να νικήσουν, σώζοντας από τους τρομοκράτες όχι μόνο τους εαυτούς τους και τον λαό τους, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, ειδικά την Ευρώπη.

Αρκετοί Δυτικοί στρατιωτικοί και πολιτικοί έχουν κατά καιρούς επισκεφθεί τη Ροτζάβα (συριακό Κουρδιστάν) και βεβαιώνουν ότι στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) πολεμούν, ενάντια στο ISIS, δίπλα δίπλα Κούρδοι, Αραβες, χριστιανοί, μουσουλμάνοι και ότι η εν λόγω περιοχή απολάμβανε μια σχετική ειρήνη και ασφάλεια χάρη σε αυτούς τους μαχητές. Στη Ροτζάβα λειτουργούν σχολεία και νοσοκομεία, ο καθένας μπορεί να ασκήσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα χωρίς φόβο και ενόχληση, σε όποια θρησκεία και αν ανήκει, οι γυναίκες απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία και ισότητα από ό,τι οπουδήποτε αλλού στην ευρύτερη περιοχή. Είναι η μοναδική περιοχή στη Μέση Ανατολή όπου ο καθένας μπορεί –και ενθαρρύνεται– να εκφράσει τη γνώμη του χωρίς φόβο.

Μεγάλο βάρος δίνεται επίσης και στην εκπαίδευση των παιδιών. Το σύστημα αυτοδιοίκησης της Ροτζάβα συμμερίζεται την άποψη της UNICEF ότι η εκπαίδευση ενός παιδιού έχει την ίδια αξία με τη διατροφή του. Και αυτό γίνεται πράξη. Ολα τα παιδιά στη Ροτζάβα πάνε στο σχολείο, βρίσκονται στα θρανία με τα βιβλία τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά όταν λάβουμε υπ’ όψιν ότι, την ίδια στιγμή, ένα εκατομμύριο παιδιά στην υπόλοιπη Συρία δεν έχουν, λόγω του πολέμου, πρόσβαση σε κανενός είδους εκπαίδευση. Βασικής σημασίας, επιπλέον, είναι και η εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα: κάθε παιδί της περιοχής έχει το δικαίωμα να σπουδάζει και να εκπαιδεύεται στη δικιά του γλώσσα.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Thomas Garrett, ο οποίος έχει επισκεφθεί την περιοχή πολλές φορές, λέει ότι αυτό το πείραμα αναγέννησης δεν είναι μόνο κουρδικό, αλλά ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα – το παρομοιάζει, δε, με τη γέννηση του αμερικανικού έθνους.

Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ ότι σκοπεύει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, που ήρθε λίγο μετά τις απειλές του τουρκικού κράτους για επίθεση στις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη (κάτι που θα οδηγήσει σε σφαγές και καταστροφές, ακριβώς όπως έγινε και στα άλλα καντόνια όπου εισέβαλαν οι Τούρκοι), έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και τρόμο στους πολίτες της περιοχής και στο ένα εκατομμύριο αμάχους πρόσφυγες που διαμένουν εκεί – πρόσφυγες όχι μόνο Σύρους, αλλά και από άλλες γειτονικές χώρες, όπως το Ιράκ. Η απόσυρση της Αμερικής σημαίνει ότι η περιοχή θα παραδοθεί στη λεηλασία και την τρομοκρατία. Μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή είναι προ των πυλών και ένα νέο, μεγάλο κύμα προσφυγιάς. Και μαζί με αυτό, ένα νέο κύμα τρομοκρατίας εναντίον της Ευρώπης – αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στις φυλακές της Ροτζάβα μερικές χιλιάδες τζιχαντιστών και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα απελευθερωθούν έπειτα από μία νέα εισβολή του τουρκικού στρατού.

Αναρωτιέται ο κάθε απλός Κούρδος από το Κομπάνι, ένα Κομπάνι που ξαναχτίστηκε με κόπο και θυσίες, ένα Κομπάνι που πλέον έχει ξανανθίσει: γιατί άραγε ο «δημοκρατικός κόσμος της Δύσης» και η Ρωσία συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν Ερντογάν, για τον οποίο όλοι γνωρίζουν ότι στηρίζει την τρομοκρατία στην περιοχή;

* Ο δρ Ιεμπραχέμ Μουσλέμ είναι διπλωματικός εκπρόσωπος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) στα Βαλκάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή