Παυλόπουλος: Δεν θα δεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της συμφωνίας των Πρεσπών

Παυλόπουλος: Δεν θα δεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της συμφωνίας των Πρεσπών

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα στην ΠΓΔΜ ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθεί ερμηνείες αυτής οι οποίες είναι αυθαίρετες, έστειλε στην γείτονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του τονίζοντας μάλιστα ότι «τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει».

Στο μήνυμά του για την πρωτοχρονιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι στην τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία ως Λαός και ως Έθνος έχουμε χρέος να υπηρετήσουμε τρεις στόχους, σύμφωνα με την Ιστορία, τον Πολιτισμό και την προοπτική που μας αναλογεί στον ταραγμένο Κόσμο μας, την πρόοδο του Τόπου, την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και τη θωράκιση των Εθνικών Θεμάτων και Δικαίων.

Ο πρώτος στόχος, όπως λέει ο κ. Παυλόπουλος, αφορά το χρέος να υπηρετήσουμε με συνέπεια την πρόοδο του Τόπου μας και συμπληρώνει ότι έχουμε χρέος να γνωρίζουμε ότι η κοινωνική δημιουργία δεν μπορεί ν’ αποδώσει, παρά μόνον όταν τα μέλη του κοινωνικού συνόλου αισθάνονται ασφάλεια έναντι όλων εκείνων των αντιδημοκρατικών στοιχείων, που επιχειρούν να υπονομεύσουν την κοινωνική ειρήνη και την κοινωνική συνοχή.

Ο δεύτερος στόχος αφορά την Ευρωπαϊκή προοπτική και αποστολή της Ελλάδας. Οι Έλληνες έχουν αποδείξει, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι είναι συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι, αφού επέλεξαν να μείνουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πληρώνοντας βαρύ τίμημα θυσιών.

Ο τρίτος στόχος αφορά τη θωράκιση των εθνικών θεμάτων και δικαίων. Ως προς το Κυπριακό, λέει ότι επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του.

Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζει ότι, επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας.

Ως προς την πΓΔΜ σημειώνει ότι ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση η επίλυση του ζητήματος του ονόματος να γίνει σύμφωνα με την Ιστορία και το Διεθνές Δίκαιο.

«Ως προς αυτό, όμως», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, «υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Για να γίνει αυτό πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο σύνταγμά της. Και πράγματι, ανέλαβαν αυτή την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της. Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων. Και εδώ θέλω να τονίσω το εξής, το οποίο είναι σαφές από την πλευρά μας, ιδίως λόγω ορισμένων, εντελώς ανακριβών, δηλώσεων από την πλευρά αξιωματούχων της ΠΓΔΜ: Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας αυτής και πριν από την κύρωσή της, ν’ αποδεχθούμε ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίες είναι αυθαίρετες. Άλλωστε, τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει».

Ως προς τις σχέσεις με την Αλβανία, ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει ότι «ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική, πλην όμως αυτό έχει ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα τον σεβασμό των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Παυλόπουλος: Δεν θα δεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της συμφωνίας των Πρεσπών-1

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε σήμερα τα κάλαντα από τους άνδρες της μπάντας των Ενόπλων Δυνάμεων, προς τους οποίους ανέφρε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις υπερασπίζονται το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και αν χρειαστεί θα υπερασπίσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα που είναι και ελληνικά.

Πρόσθεσε ότι πριν απ όλα είμαστε λαός της ειρήνης αλλά αυτό πρέπει να το θέλουν όλοι. Απευθυνόμενος εξάλλου προς τους άνδρες της προεδρικής φρουράς που επίσης του έψαλαν τα κάλαντα, ο κ. Παυλόπουλος τους ευχαρίστησε γι αυτό που εκπροσωπούν και το μήνυμα της ελληνικής ιστορίας που μεταφέρουν σε όλο τον κόσμο και είναι μήνυμα ειρήνης και δημιουργίας. Το μήνυμά τους και την συνεισφορά τους την αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός, είπε ο κ. Παυλόπουλος, καθώς μάλιστα τους έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.

Τα κάλαντα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έψαλαν ακόμη ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, οι χορωδίες ΧΑΝ Νικαίας και Λυρείου Ιδρύματος, η Δημοτική Φιλαρμονική Αμφιλοχίας, το Χαμόγελο του Παιδιού, η Ομοσπονδία των Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων, το Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα Σπάτων, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και ο Σύλλογος Ηπειρωτών 'Ανω Λιοσίων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντάλλαξε δώρα και ευχές για καλή χρονιά με υγεία και δημιουργία και έβγαλε φωτογραφίες με όλους. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή